Kubilay KURÇER 

Türk Göçmenler Derneği (TGD) Başkanı Enver Dinçoğlu, müzakere sürecinin iyi gittiğini ifade ederek, referanduma gidilmesi durumunda KKTC’nin varlığının yok olacağını kabul etmediğini söyledi. . Kıbrıs Türk halkının menfaatlerinin savunulması noktasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla hareket ettiğini dile getiren Dinçoğlu, Türk askerinin adadan çekilmesi durumunda Kıbrıs Türk halkının yaşam şansının sıfırlanabileceğinin altını çizdi. ADA TV’de Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk olan Türk Göçmenler Derneği (TGD) Başkanı Enver Dinçoğlu, mülkiyet meselesiyle de ilgili açıklamalarda bulundu. 

“TSK, KIBRIS TÜRK HALKININ YAŞAM HAKKI İÇİN GÜVEN UNSURUDUR” 

Türk Göçmenler Derneği (TGD) Başkanı Enver Dinçoğlu, müzakere sürecinin iyi gittiğini ifade ederek, referanduma gidilmesi durumunda KKTC’nin varlığının yok olacağını kabul etmediğini söyledi. 

Kıbrıs Türk halkının menfaatlerinin savunulması noktasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla hareket ettiğini dile getiren Dinçoğlu, Türk askerinin adadan çekilmesi durumunda Kıbrıs Türk halkının yaşam şansının sıfırlanabileceğinin altını çizdi. Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nin Kıbrıs Türk halkının varlığını koruduğuna işaret ederek Rum tarafının sırtını AB’ye rastladığını ifade eden Enver Dinçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Rum tarafı Avrupa Birliği’ne sırtını dayadı fakat Avrupa Birliği, menfaatleri zedelendiği anda tekmeyi vurur. Süreç kısa sürede çözülecek gibi görünse de akılcı yolla acele etmeden müdahale etmek gerekir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs Türk halkının güvencesi açısından yeterlidir. Annan Planı’nda garantörlükler ortadan kalkmıyordu.” 

“RUMLARIN TEKRAR ÇILGINLIK YAPMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR” 

Ülkedeki göçmen nüfusuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Göçmenler Derneği Başkanı Enver Dinçoğlu, nüfus sayımıyla ilgili yapılması gereken çalışmalara ilişkin şunları kaydetti: 

“Eskiden 86 bin göçmen vatandaş vardı fakat biz 50 bin göçmenin bulunmasına isyan ettik. Nüfus sayımıyla ilgili çalışma yapılması gerekiyor. Bu ülkeyi seven on binlerce insan var ve korkulacak hiçbir şey yok. Rumların çılgınlık yapması söz konusu değildir. Çünkü maddi anlamda güçlü değilseniz hiçbir şekilde güçlü değilsiniz.” 

“İNŞAAT PATLAMASINDAN SONRA ÜLKEDEN KAÇANLARI BÜYÜK TEHLİKE BEKLİYOR” 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çözüm sürecine ilişkin açıklamalarını yeterli bulmadığını ifade eden Enver Dinçoğlu, mülkün hak sahibinin ilk söz sahibi olacağını vurguladı. Olası anlaşma sonrası Türkiye’den gelenlerin memleketine dönebileceğini öne süren Enver Dinçoğlu, insanların huzurunun sağlanması ve ülke ekonomisinin koşullarının iyi olması için çalışma yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Geçmişte Rum koçanı malları satılarak rant hesaplaması yapıldı ve bunların hepsinin üstü örtüldü. 

İnşaat patlaması bittiğinde ülkeyi terk edenleri büyük tehlike bekliyor. Türkiye’den gelen vatandaşları bekleyen bir tehlike yok. Mülkünü geliştiren Türkler için sıkıntı yok fakat 40 senedir geliştirmeyenler mülkten çıkarılacaktır. Çeşitli yollarla bireysel haklar sağlanacaktır” dedi. 

“KENDİ SORUNLARIMIZI ÇÖZEBİLECEK KAPASİTEMİZ VAR, FAKAT İCRAAT YOK” 

Ülkedeki uyuşturucu sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Enver Dinçoğlu, şunları kaydetti: 

“Yetkililer, bu adada uyuşturucu içen ve satan bütün insanları birey olarak bildiğini söylüyor, fakat esas olan bu sorunun çözüme kavuşmasıdır. Gencecik çocuklar ölüyor, illa birinin ölmesi mi lazım ? Bilmek başka bir şey, icraat başka bir şey. Bu konuda birkaç sivil toplum örgütü hassas ama kayda değer bir şey yok. Oysaki kendi sorunlarımızı çözebilecek kapasitemiz var.”