Ceren Ercih

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, ülkede mevcut elektrik santralleriyle ilgili gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Teknecik elektrik santraline değinen Dinçyürek, kükürt dioksit oranının düşürülmesi için en kısa zamanda yüzde 1’lik yakıta geçeceklerine dikkati çekti. Bakan Dinçyürek, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a gelecek olan ve Asrın Projesi olarak nitelendirilen su ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, söz konusu projenin Kuzey Kıbrıs’ın yaşamını değiştirecek bir proje olduğunu vurguladı. 

“İKİ TÜR FİLTRE PLANLANDI” 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakan Hakan Dinçyürek, Ada TV’ye Kalecik ve Teknecik santralleri ve Asrın Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda da bulundu. Dinçyürek, AKSA Elektrik Santrali ile ilgili yaptığı değerlendirmede, santralde iki tür filtrenin planlandığını kaydetti. Santrala takılan filtrede sıkıntı olmadığını dile getiren Dinçyürek şöyle dedi; “Santralde iki türlü filtre planlanmıştır. Kükürt dioksit partiküllerine bacada uygulanan bir sistemdir. Diğeri de azot dioksite yönelik yapılardır. Kükürt dioksite yapılan kısım yüzde yüz çalışmaktadır. Bir sıkıntısı yoktur. Standart olarak da dünya standartlarının ön gördüğü standartlardadır.” 

“İYİ BİR NOKTADAYIZ” 

Kendisine gelen bilgilerin bu yönde olduğunu kaydeden Dinçyürek, bacalara takılması gereken filtrelerin tamamının takıldığını ise şu sözlerle ifade etti; “Devreye alınmaları süreç işidir. Tek tek devreye alınıp kalibrasyon ve otomasyonları yapılıyor. Bize verilen bilgi azotla ilgili bacaya takılan filtre tam verimle çalışacaktır. İşte o zaman bizim arzu ettiğimiz noktaya ve hedefe o zaman varmış olacak. Şu an için eskiye göre çok çok daha iyidir. Yüzde yüz verimlilik birkaç hafta gibi kısa bir süreye ihtiyaç vardır ve bu konuda biz de takipteyiz. Yaşanan süreçten de memnununuz. Yıllardır konuşulmayan, konuşulsa da somut adım atılmayan bir noktada yüzde yüz verimliliği birkaç hafta içerisinde elde edebileceğimiz konuşuluyorsa, bence çok iyi bir noktadayız demektir.” 

“İDEALLERE ERİŞMEYE BİR KAÇ ADIM KALDI” 

Takılan filtrenin standardının yüksek olduğunu dile getiren Bakan Diçyürek şöyle dedi; “Devletin, yetkili kurullarının bize verdiği raporlar dünyada en yaygın kullanılan marka ve sistemlerin buraya kurulduğudur. Dolayısıyla arzu ettiğimiz ideal şartlara erişmeye birkaç adım kaldı.” 

“YÜZDE 1’LİK YAKITA GEÇMESİ HEDEFLENMEKTE” 

Teknecik Elektrik Santrali konusunda da açıklamalarda bulunan Dinçyürek, sözlerini şöyle tamamladı; “Teknecik’teki kükürt dioksit oranını düşürebilmenin birinci adımı olarak yüzde 1’lik yakıta geçiş. Yüzde 1’lik yakıta geçtiğimiz zaman arzu ettiğimiz rakamları elde etmemizin mümkün olabileceği hesaplanmaktadır. Yüzde 1’lik yakıta geçmemiz konusunda Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararlar vardır. KIB-TEK yönetimi gerek benimle yaptıkları özel toplantı da, gerekse Bakanlar Kurulu’nda yüzde 1’lik yakıta geçecekleri konusunda taahhütte bulundular. Kendilerine yakıtı tedarik eden ilgili şirketle müzakereleri devam ediyor. Bu durumda da bir iki ay gibi kısa bir sürede yüzde1’lik yakıta geçmiş olmaları hedeflenmektedir.” 

“GEÇİŞİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ” 

Su projesinde gelinen aşama hakkında da bilgiler veren Bakan Dinçyürek, şunları kaydetti; “Bu su projesi, başlangıçta Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından denizi aşarak KKTC sınırlarına yılda yaklaşık 75 milyon metreküp suyun nakledilme projesidir. Bunun üç bacağı var, Türkiye’deki kara yapıları, KKTC’deki kara yapıları ve deniz geçişi.” 

Türkiye’deki kara yapılarının tamamının bittiğini de belirten Dinçyürek , geriye bir tek deniz geçişi kaldığını söyledi. Bakan Dinçyürek sözlerini şöyle tamamladı; 

“Bizdeki kara yapılarının yüzde yüze yakın bitmesi söz konusudur. Geriye bir tek deniz geçişi kalıyor. Deniz geçişinde iki taraftan deniz tabanına gömülerek geçen bir geçiş var. Yüzeyde, tabana tutturulan geçiş var. İki taraftaki geçişlerde tamamlanmıştır. Türkiye tarafından suyun yaklaşık 50 metre derinliğinde belirli askı sistemleri ile boruların toplamda deniz geçişi 80 km’dir. Bu geçişi sağlamaya çalışıyoruz. İki taraftaki yapıları ve bir miktar askı sistemindeki geçişler tamamlandı. 25 km’lik deniz geçişi başarı ile tamamlanmıştır.”