Bakan Dinçyürek, çevre konusuyla ilgili faaliyet gösteren Sivil Toplum Örgütü temsilcileriyle Bakanlıkta bir toplantı gerçekleştirerek görüşler aldı, ortak yol haritası konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Dinçyürek, toplantının başında yaptığı konuşmada, Bakanlığa geldiği günden itibaren bu yolu Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte yüreyeceğini her zaman  dile getirdiğini ifade ederek, bugüne kadar temas kurma imkanı bulduğu örgütlere de bu mesajı ilettiğini söyledi.

Dinçyürek: "Bu konuda samimiyiz. Çünkü çevre ve yaşadığımız ülkenin canlılarındaki çeşitlilik ve zenginlik hepimizin ortak değeridir.Bu, geleceğe bırakacağımız ortak mirasımızdır" dedi.

Çevre konusunda Bakanlığın politikalar oluştururken mutlaka Sivili Toplum Kuruluşlarının görüşlerini dikkate alacağına vurgu yapan Dinçyürek, yapacakları çalışmalarda katılımcılık zihniyetini uygulama düşüncesinde olduklarını belirterek toplantının da temel amacının bu yönde olduğunu vurguladı.

Dinçyürek şöyle devam etti:

"Sizlerinde fikirlerini alarak bundan sonra yüreyeceğimiz yolun ortak çizgilerini belirleyip tüm paydaşlarımızın görüşlerini masaya yatırmak arzusundayız.Sizlerle beraber oluşturacağımız yol haritasında, yapacağımız icraat ve atacağımız adımlarda hem sizlerin görüşlerini hem de katkılarını hedeflemekteyim."

Bakan Dinçyürek, herkesin ayrı ayrı yapabileceği birşeyler olduğunu, ama Sivil Toplumun da bir güç olduğunu vurgulayarak "Eğer güçlerimizi birleştirirsek, birlikte bir güç oluruz" dedi.

Her kuruluşun kendi bünyesinde bugüne kadar yaptığı önemli çalışmalar olduğunu söyleyen Dinçyürek, önemli olanın ülkenin geleceği için bu çalışmaları ortak paydada bütünleştirmek olduğunu, toplantıyı düzenleme amaçlarının da bu yönde olduğunu belirtti.

"TAM BİR UYUM VE FİKİR BİRLİĞİ VAR.BU BİR KAZANIMDIR"

Toplantı sonrasında bir değerlendirme yapan Bakan Dinçyürek yaklaşık 2,5 saat süren bir çalışma gerçekleştirdiklerinin altını çizerek ilkesel önemli kararlar aldıklarını söyledi.

Dinçyürek çevre ile ilgili örgütlerle bundan sonraki süreçte önceden gündem belirleyerek periyodik olarak biraraya gelinmesi konusunda mutabakata varmanın kendileri için büyük bir memnuniyet olduğunu söyledi.

Bakan Dinçyürek ayrıca, yapılan çalışmanın kurumsallaşması adına adımlar attıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Bir sekreterya oluşturup, iletişimimiz daha hızlı yaparak herkesin fikrinin diğer bir paydaş tarafından bilinerek ortak tartışma zemini yaratılması ve bu tartışma zemininden ortak fikirler çıkmasının sağlanması adına bir zemin hazırlayacağız.Toplantıda bir çok spesifik konuyu ele aldık ama bence en önemli kazanımımız bereber yürüyürek ortak politikaların oluşması fikridir.Gördüğüm kadarıyla tam bir uyum ve fikir birliği var. Bu bizim için kazanımdır.Katkı koyan herkese teşekkür ederim"

SAHİR: "HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ"

Toplantı sonrası Sivil Toplum Örgütlerini temsilen bazı katılımcılar da söz aldı. İlk sözü alan Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir çevre konusunda herkesin aynı gemide olduğunu belirterek hiç kimsenin başka bir yerde olduğunu düşünerek hareket etmemesi gerektiğini söyledi.

Çevre ile ilgili örgütlerin bu bakış açısıyla toplantıda olmaktan onur duyduğunu ifade eden Sahir, bu çalışmaların belirli bir proje dahilinde takvimlendirilmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek Bakan Dinçyürek'e yaptığı bu öncülük nedeniyle teşekkür etti.

Sahir hep birlikte ortaak kararlar üreterek geleceğe daha aydınlık bakmak istediklerini vurguladı.

ÖREK:"KARŞILIKLI İYİ NİYET GÖRDÜK"

Çevre Koruma Vakfı adına konuşan Ahmet Savaş Örek de konuşmasında toplantıda karşılıklı olarak iyi niyetle iş yapma arzusu gördüklerini ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını söyleyerek toplantıda her ay biraraya gelinecek olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti.

Örek:"Bütün hayatımızı etkileyen çevresel konuların devlet ile çevre örgütlerinin birlikteliği ile ileriye götürülmesi çok önemlidir" dedi.

Bakanlar Kurulunun gündeminde olan Ülkesel Fiziki Plan hakkında Bakan Dinçyürek'in çevre örgütlerinin de görüşünü alarak bu görüşleri Bakanlar kuruluna götürmeyi amçaladığını söyleyen Örek, bunun çok önemli bir adım olduğunu düşündüklerini belirtti.

AYDENİZ:"BİRLİKTE ÇÖÜZM ÜRETMEK ÖNEMLİ"

Kema Vakfı Başkanı Orhan Aydeniz ise konuşmasında Çevreyle ilgili konularda Bakanlığın Sivil Toplum Örgütleriyle birlikte çözümler üretmesinin son derece önemli olduğunu söyleyerek ülkede var olan çevre sorunlarını sıraladı ve bu sorunları önem sırasına göre başlayarak işbirliği içinde çözmek istediklerini söyledi.

Aydeniz yürütülücek olan ortak çalışmalar nedeniyle Bakan Dinçyürek'e teşekkür etti.

Müsteşar Bülent Arkın ve Bakanlığa bağlı bazı daire müdürlerinin de hazır bulunduğu  toplantıya; Biyaloglar Derneği,Çevre Platformu,Çevre Koruma Vakfı,Yeşil Barış Hareketi,Çevre Mühendisleri Odası,Lefke Çevreyi Tanıtma Derneği,Tabibler Birliği,Erozyonla Mücadele Vakfı,Taşocakcıları Vakfı,Kuşları Koruma Derneği,Kamlumbağaları Koruma Derneği, Aydınlık Yarınlar Hareketi,Yeşil Mağusa Derneği,Maden Mühendisleri Odası,Mimar Mühendisler Odası,Orman Mühendisleri Odası,Karpaz Milli Parkını Koruma İnsiyatifi,Uluslararası Kalkınma Birliği ve Şehir Plancıları Odası'dan başkan ya da temsilciler katıldı.