DP UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, 2016 bütçesini “Bütçede konuşulacak içerik yok” ifadesiyle eleştirdi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 2016 Bütçe Yasa Tasarısı’yla ilgili ilk toplantı sürüyor.

Dinçyürek, bütçeyle ilgili konuşmasında, 2016 bütçesinin içeriğinde sadece personel maaşları, dairelerin kiraları, elektriği, suyu, kırtasiyesi vb. şeyler bulunduğunu; yatırım kalemi olmadığını savundu.

“Türkiye’nin yüzde 25’lik payının bu bütçede nasıl yer alacağı, hangi kalemde yer alacağı, hangi politikaların destekleneceği hangi sektörlerin önünün açılacağı bilgi yok” diyen Dinçyürek, adına reform hükümeti diyen hükümetin hiçbir reformunu göremediklerini söyledi.

Bütçelerin hükümetlerin hedefleri için önemli olduğunu ve planlamayı gerektirdiğini belirten Dinçyürek, sonradan konulacak hedeflerle başarılı olunamayacağını ifade etti.

Hakan Dinçyürek, hükümetin elektrik konusundaki duruşunu kamuoyuyla paylaşmak zorunda olduğunu belirtti.

Maliye Bakanlığı’nın söylemleriyle eylemlerinin uyuşması gerektiğini söyleyen Dinçyürek, hükümetin bütçe görüşmeleri sırasında su konusundaki tavrını açıklamasını istedi.

“NE OLDU DA EVKAF’IN SU MESELESİNE DÖNDÜ?”

Belediye başkanlarının kulis odalarında halen görüşmeler yaptığını ifade eden Dinçyürek, “Su konusunda durum tespiti yaparak çözüm önerilerimizi birçok defa ortaya koyduk. Bakanlığım döneminde de Türkiye yetkilileriyle uzlaştık. Ne oldu da ansızın su meselesi Evkaf’ın su meselesine döndü? Su konusu, üstünde siyaset yapılmayacak kadar hassas bir konudur. Bu ülkenin insanlarının su konusunu yöneteceği yeteneği olduğunu bir kez daha söylerim” dedi.

Su için 600 milyon TL daha yatırım gerektirdiğini halkın su almasını sağlamanın hükümetin görevi olduğunu ifade eden Hakan Dinçyürek, “Devletin imkanı varsa yapar, yoksa uygun finansman yöntemlerini bularak ihaleye çıkar. Bu yapılmazsa daha büyük sıkıntılar yaşanır” diye konuştu.

Dinçyürek, reformlar mecliste konuşulamazsa Türkiye ile su ve elektrik konularının nasıl konuşulacağını sordu ve ülkenin hizmeti götürecek, sözünün eri bir devlet yapısına ve ortak akla ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Üretici sektörlerin mutsuz olduğunu, Türkiye ile protokol imzalanırsa 135 milyon TL kredi alınacağını belirten Dinçyürek, sorunun doğru, sürdürülebilir idari ve mali yapıyı oluşturmakta yaşandığını söyledi.

DP UG Milletvekili Dinçyürek, TÜK ve SÜTEK’te yaşanan sorunlara da değinerek, reformlara cesaret edilemezse 39 değil, 49 milletvekili olsa da hükümetin ülkeyi daha iyi yönetemeyeceğini savundu.

“ÇARE REFORM”

Çarenin ihtiyaç duyulan reformu yerine getirmek olduğunu vurgulayan Dinçyürek, 2016’da doların yükseleceğini dikkate alarak hareket etmek gerektiğini belirtti.

Hakan Dinçyürek, bütçenin sosyal devlet olmanın gereklerini ortaya koyamadığını, çünkü temel yaklaşımın mali disiplin, sürdürülebilir bir mali yapıya geçmek olduğunu; bunları reddedip küçümsemediğini ancak gidişatın sosyal devlet olmanın gereğinden taviz vermeye doğru olduğunu savundu.

Eğitimde fırsat eşitliğinin sağ-sol tüm partilerin ortak paydası olduğunu belirterek niye bunun sağlanamadığını soran Dinçyürek, son günlerde Gazimağusa Belediyesi’ne verilen suyun nedense azaldığını; bu konuda farklı yorumlar yapıldığını kaydetti.

Dinçyürek, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in 17 milyon TL borçla devraldığı belediyenin şu anda 11 milyon TL borcu olduğunu; günde 4 bin ton olan denizden arıtılmış su miktarının bakım nedeniyle 2 bin tona düştüğünü, bakımın tamamlandığını ve yarından itibaren 4 bin tona dönüleceğini belirtti. Dinçyürek, Güzelyurt’tan Gazimağusa’ya günde 5 bin ton olarak yıllardır giden suyun niye günde 2 bin tona ve son günlerde de sıfıra düştüğünü hükümetin açıklaması gerektiğini söyledi.

“Nasıl bir toplum yetiştirme hedefindeyiz?” diye soran Hakan Dinçyürek, eğitim konusunda gerekli düzenlemelerin bütçelerle yapılabileceğini belirtti ve yaşlılarla engelliler için bütçede ne öngörüldüğünü de sordu.

CTP’nin batık belediyeleri yıldızlı belediyeler yapacağız diyerek kazandığını ancak belediyelerin durumunun ortada olduğunu belirten Dinçyürek, iktidarda ve muhalefette aynı şeyleri savunmak gerektiğini belirtti.

UBP’li bakanlıkların bütçedeki payının yüzde 16.17 olduğunu; ancak bu konuda kendilerine söz düşmediğini, iki parti mutluysa kendilerini ilgilendirmediğini ifade eden Dinçyürek, Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün “tahtaravalli” söylemini de yorumladı ve “iyi yapılanların sahiplenilmesi, kötülerin ise Türkiye’ye havale edilmesi” nedeniyle tahtaravalliye Türkiye’nin oturtulduğunu savundu.

Dinçyürek, Bütçe Komitesi’nin tutanaklarının aradan üç hafta geçtiği halde steno yetersizliği yüzünden kendilerine ulaşmadığını belirterek tasarruf tedbirlerini eleştirdi. Dinçyürek, “Tedbir hizmeti engellememeli” dedi.

2016 bütçesinin kamu ağırlıklı olduğunu belirten Hakan Dinçyürek devletin sadece kamu sektörü mü olduğunu sordu. Dinçyürek, tedbirlerin kamu maliyesinin daraltılmasına yol açabileceğini belirtti ve bunun yerine reel sektörün desteklenerek pastanın büyütülmesi gerektiğini vurguladı.
Dinçyürek, YÖDAK’ın yapısının ellenmesi gerektiğini de söyledi.

Bütçede güçlü bir YÖDAK oluşturmak için imkan olmadığını da belirten Dinçyürek, sağlığa ayrılan bütçe ile de bu alanda reform yapılamayacağını kaydetti.

Turizm ve eski eserler konusunda da değerlendirmelerde bulunan Dinçyürek, bu alanlarla ilgili ciddi adımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.