DİNÇYÜREK, BAKANLIK ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRDİ.

Dinçyürek, göreve başladığı ilk günden bugüne kadar her zaman bu görevin bir bayrak yarışı olduğu düşüncesiyle hareket ettiğini belirterek, "halkımızın ve çevremizin sağlığı için mücadele ettiğimizi belirtmek isterim" dedi.

Dinçyürek görev süresi boyunca, kamuoyunun da yakından takip ettiği bir çok ilke imza atmanın  gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi..

Özelde İskele, genelde ise tüm ülke için büyük bir sorun olan AKSA Elektrik Santraline filtre takılması için vermiş oldukları  mücadelenin sonuç verdiğini anımsatan Dinçyürek, bugün AKSA'nın,  tam randımanlı bir şekilde filtre sistemini hayata geçirdiğini ve bölgede yaşayan vatandaşların rahat bir nefes aldığını belirtti.

Dinçyürek: "Yaptığımız çalışmalarla aynı sistemin Teknecik Elektrik Santariline de takılabilmesi için KKTC tarihinde ilk kez KIBTEK bütçesine filtre takılması için ek kaynak konulmasını sağladık.

Temennim, yapmış olduğumuz bu çalışmanın bir an önce sonuç vermesidir." dedi.

Dinçyürek ayrıca, bacagazı değerleri istenilen seviyede olmayan Elektrik Santralleri için Yüzde 1'lik kükürt değeri içeren yakıt kullanılması kararını da Bakanlar Kurulundan geçirdiklerini belirterek bunun da bir ilk olduğunu vurguladı.

Dinçyürek, kiralanan yangın helikopteri için ise şunları söyledi:

"Her yangında kaybettiğimiz Orman değerlerimizin korunması ve yangınların en az zararla atlatılabilmesi için hep gündemde olan ancak bir türlü başarılamayan Yangın Helikopterinin KKTC'de konuşlanmasını sağladık. Artık KKTC'nin yangın riski olan sezonda müdahele edebilecek bir helikopterinin olması güven ve mutluluğunu yaşamaktayız."    

Geçmiş süreçlerde ülkeye yapılacak yatırımlarda halkın söz söyleme hakkı bulunmadığının altını çizen Dinçyürek,"Bizler, ÇED tüzüğünde yapmış olduğumuz değişiklikle, tarihte ilk kez halkımızın da ÇED toplantılarına katılımını ve görüşünü belirtmesini sağladık.Yine iyi idare yasası uyarınca yine ülkede ilk olarak halkı bilgilendirme toplantıları yapılmasının önünü açtık." dedi.

Düzenledikleri Çevre çalıştayını da anımsatan Dinçyürek, KKTC tarihinde ilk kez bu kadar kapsamlı bir çalıştay düzenlendiğini vurgulayarak, gerek Türkiye'den gerek ise KKTC'den çok değerli akademisyenlerin katılımıyla Çevre çalıştayını hayata geçirdiklerini söyledi.

 Dinçyürek yine görev süresi boyunca,bugüne kadar sadece orman alanı oluşturmak amacıyla ekilen çam ve selvi gibi ağaçlar yerine "Bal Ormanları" ve "Alıç Ormanları" projelerini de başlatarak ekonomik değeri olan fidanların ekilmesi için girişim başlattıklarını vurguladı.

Kıyılarda yaşanması muhtemel petrol ve türevleri kirliliği ile mücadele konusunda sertifikasyon çalışması başlattıklarını anımsatan Dinçyürek: "İkinci adımda ise kıyı tesislerinin risk analizlerinin çıkarılması çalışmasını başlattık." dedi.

Taşocakları konusunda devrim niteliğinde yeni düzenlemeyi hazırlayıp ve hayata geçirdiklerini belirten Dinçyürek, yeni hükümetin bu uygulamaları devam ettirmesini diledi.

Güzelyurt Bölgesinde yıllardır adeta kangren haline dönüşmüş Kalkanlı çöplüğünü kapattıklarını hatırlatan Dinçyürek,derhal rehabilitasyon çalışmasını başlatarak doğaya yeniden kazandırmak için uğraş verdiklerini ifade etti.

Belediyeler, Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte her yıl 1 Milyon Fidan hedefiyle ülkeye yeni orman alanları kazandırma adına uğraş verdiklerini söyleyen Dinçyürek, alanların içerisine engelli vatandaşların  da yararlanabilmesi için projeler hazırlatarak enhelsiz parklar, plajlar oluşması için girişim yaptıklarını belirtti.

Dinçyürek,önümüzdeki yıl çam kese böceği ile yapılması düşünülen biyolojik mücadelenin ilk adımlarını şimdiden attıklarını vurguladı.

Türkiye ile Çevre konusunda geniş kapsamlı mutabakat imzaladıkalrını da anımsatan Dinçyürek, bunun da bir ilk oluşturduğunu vurguladı.

Dinçyürek,Türkiye'den su temin projesi gerçekleşene kadar özellikle su sıkıntısı çeken köylere ek kaynaklar yaratarak yaz mevsimini sıkıntısız geçirmelerini sağladıklarını belirtti.

Ülkenin kanayan yaralarından biri olan Gaminiler konusunda atılan  adımlar neticesinde Bakanlar Kurulundan karar çıkardıklarını belirten Dinçyürek, bu işletmelerin devletin tahsis edeceği arazide çevre dostu üretimlerle üretim yapabilmesi için ilk adım atıldığını ifade etti.

Geçitköy'de inşa edilen barajın etrafında içerisinde bir çok aktiviteyi barındıracak Orman Parkı projesi için ilk adımı attıklarını anımsatan Dinçyürek: "Türkiye'den ülkemize su temin projesi bitmeden önce Bakanlığımıza bağlı bürokratların yoğun uğraş ve çalışmaları sonucu ortaya çıkan Su Yasası son haline getirilerek Bakanlar Kuruluna sunulmuştur.Yine ülkemiz için büyük önem arz eden ve bugüne kadar eksikliği büyük oranda hissedilen petrol yasası konusunda da çalışmaları yapmanın mutluluğu içerisindeyiz." dedi.

Görev devir teslimi yapmadığı için tepkisini de dile getiren Dinçyürek şunları söyledi:

"Gönül arzu ederdi ki görevimizi Sayın Bakana devredelim. Sayın Kutlu Evren ile daha önceden saatinde mutabık kalıp kamuyoyuna bildirmemize rağmen kendisi Maliye Bakanlığında yoğun işleri olduğu gerekçesini bizlere bildirerek görevi devralmaya gelmemiştir. Ama ben buna rağmen Sayın Bakana görevinde başarılar diliyorum"

Dinçyürek, yaptıkları çalışmaların tümünde her zaman insan odaklı çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak:

"İnsanımıza değer verdik.Halk ve çevre sağlığı her zaman için en birincil hassasiyet noktamızı oluşturdu.Görev sürem boyunca Bakanlığımın tüm birimlerinde benimle birlikte görev yapan, uğraş veren ve katkı koyan tüm müdür ve personelime candan teşekkür ederim." dedi.