Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, halkın iradesine rağmen siyaset yapılamacağını belirterek, Maden Ocağı İşletmesi konusunda Lefke halkının endişeleri giderilmeden idari izin verilmeyeceğini söyledi.

Bakan Dinçyürek, Lefke Çevre Platformundan temsilcileri Bakanlıkta kabul ederek görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Dinçyürek, yaptıkları toplantıda Lefke' de yeni bir maden ocağı işletme talebi sonrası son bir kaç hafta içerisinde yaşanan süreci masaya yatırarak karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Toplantıda ayrıca yasal mevzuat gereği Bakanlık olarak yapılması gerekenleri, hangi eylem planı içerisinde yapıldığını ve dünden bugüne nasıl gelindiğini anlattıklarını ifade eden Dinçyürek, platform üyelerinin de tek tek kendi düşüncelerini ve konuyla ilgili çekincelerini dile getirdiklerini söyledi.

Dile getirilen çekincelerin tümünü dikkate aldıklarını vurgulayan Dinçyürek, platformun ortaya koyduğu birçok noktanın zaten bilimsel doğrular olduğunu, ancak bakış açılarındaki eksik noktaları da bakanlıktaki döküman ve evraklarla kendilerine anlattıklarını söyledi.

dincyurek-lefke-cevre-platformu-(1).jpg

"HALKIN BİLGİSİ DIŞINDA HİÇ BİR ŞEY YAPILAMAZ"

Bakan Dinçyürek: "Günün sonunda ben birbirimizi doğru anladığımızı söyleyebilirim. Karşılıklı görüş ve davranışlara saygı duyup objektif bir şekilde, halkın bilgisinin dışında bir şey yapılmayacağının altı bir kez daha çizildi." dedi.

Kendisinin daha önce de defalarca dile getirdiği ve dün de mecliste tekrarladığı bir konuyu anımsatan Dinçyürek, bunun "Halkın iradesine rağmen, halka rağmen siyaset yapılamaz" olduğunu belirterek halkın düşünce ve endişelerinin devlet ve ilgili firma tarafından giderilmeden

idari bir karar üretilmeyeceği konusunda net bir görüşleri olduğunu söyledi.

"FİRMAYA BİLGİLENDİRME İÇİN SON KEZ 4 AY SÜRE VERDİK"

Resmi müracatı bulunan ilgili firmaya Bakanlık eliyle bir yazı gönderildiğini, bu yazıda yaşanılan süreci ilettiklerini anlatan Dinçyürek: "Firmanın, bilgilendirme konusunda 4 aylık süre talebine onay verdik. 4 ay boyunca ilgili firma yapacağı sunum ve halka vereceği bilgi konusunda hazırlık yapacak. Ama bu 4 ay boyunca hiç bir idari karar üretilmeyeceği konusunda da net kararımızı ilettik. Aynı zamanda bu ek süre talebinin de son kez verildiği kendilerine bildirilmiştir" dedi.

Dinçyürek, varılan noktada karşılıklı olarak düşüncelerin doğru anlaşıldığını ifade ederek, ortaya bir yol haritası çıktığını belirtti ve bu anlamda toplantının verimli geçtini söyledi ve platform üyelerine teşekkür etti.

dincyurek-lefke-cevre-platformu-(3).jpg

KAYA: "KAYGILARIMIZI ANLATTIK"

Lefke Çevre Paltformu adına konuşan Belediye Başkanı Aziz Kaya da, kaygılarının Lefke'ye, doğaya ve insan yaşamına dair kaygılar olduğunu dile getirerek toplantıda bu konudaki hasasiyetlerini anlattıklarını ve Bakanlığın hassasiyetlerini de öğrendiklerini söyledi.

Kaya, toplantıda devam eden süreçteki bir takım ayrıntılar konusunda da bilgi sahibi olduklarını belirterek "İnanıyorum ki doğaya dair, insana dair kötü şeyler Lefke'de olmayacaktır" dedi.

Bakanlıkta gerçekleşen toplantıda Müsteşar Bülent Arkın, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravlı,Özel Kalem Müdürü Aşkın Doygunel ile Bakanlık Çevre Uzmanlarından Servet Sarıoğlu Nazlı da hazır bulundu.