Bakan Dinçyürek İstanbul’da düzenlenen Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne katılarak KKTC’yi temsilen bir konuşma yaptı.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayesinde, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği ile Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği ve Küresel Rüzgar Enerji Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği kongre, İstanbul WOW Convention Center’da yapılıyor.

Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ulusal ve uluslararası kuruluş temsilcileri ile uzman ve akademisyenlerin de konuşmacı olarak katıldığı ve 2 Nisan’a kadar devam edecek kongrede, rüzgar enerjisi sektörü birçok yönüyle ele alınıyor.

DİNÇYÜREK

Dinçyürek kongrede yaptığı konuşmada , fosil yakıtların azalmakta olduğu gerçeği göz önüne alındığında, son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yönelimin artmasının kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıktığını söyledi.

Bir ada ülkesi olan KKTC’nin ılıman iklime sahip olması  avantajlarını enerji üretiminde kullandıklarını ifade eden Dinçyürek, gelişim politikalarını belirlerken öncelik verilen konun çevreye de katkı sağlaması olduğunu vurguladı.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN YASAL DÜZENLEMELER”

Dinçyürek, KKTC’de  yenilenebilir enerji kaynakları  ile ilgili birtakım yasal mevzuat çalışmaları yapıldığını anımsatarak şunları söyledi:

“Bu bağlamda, ‘Yenilenebilir Enerji Yasası” 2011 yılında Meclisimizden geçerek yasallaşmıştır. İkincil mevzuat dediğimiz yasa altındaki tüzüklerde bir kısmı yasallaşmış ve bu yönde çalışmalar devam etmektedir.  Yasa’nın vermiş olduğu yetki ile yürütme yetkisi Enerji’den sorumlu Bakanlıkta olmasına rağmen, yenilenebilir enerji konusu Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı olarak bizleri de çok yakından ilgilendirmektedir.”

Bakanlık  uhdesinde yer alan ve 12 Mart 2012 tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlanan Çevre Yasası’nda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile ilgili birçok madde bulunduğunu ifade eden Dinçyürek, çevrenin korunması ve çevreye duyarlı bir enerji kaynağı olduğu için yenilenebilir enerji konusunda ilgili Bakanlıkların ortak çalışmalarda bulunmasının önemli bir nokta olduğunu vurguladı.

“ENERJİDE ARZ ÇEŞİTLİLİĞİ ARZULANAN DÜZEYDE DEĞİL”

Enerjide arz ve talep dengesine bakıldığında KKTC’de enerjide arz çeşitliliğinin şu an arzulanan düzeyde sağlanamadığını ifade eden Dinçyürek, Elektrik üretimi yapan iki santralin bacalarından yayılan atıklar için yapılan düzenlemeleri anlattı.

Arz çeşitliliğinin sağlanmasına paralel yenilenebilir enerjinin KKTC’de hedeflenen seviyelere gelmesi için birtakım ciddi adımlara ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Dinçyürek, bunların başında KKTC elektrik sisteminin dünya ile entegre edilebilme seviyesine getirilmesi olduğunu belirtti.

Dinçyürek: “Şu andaki mevcut yapı, gerek güneş gerekse rüzgar  enerjilerinden arzu edildiği miktarda elektrik elde edilmesini mümkün kılmamaktadır. Bu sorunun giderilmesi için elektrik altyapısı bu yönde geliştirilmeli, Türkiye ile ülkemiz arasında kablo ile elektrik bağlantısı, enterkonnekte sistem sağlanmalıdır” dedi.

“ELEKTRİK ENERJİSİNE TALEP ARTTI”

KKTC'de elektrik enerjisine olan talebin son yıllarda ciddi şekilde arttığını ve yüzde 16-17’lik artışın görüldüğü yıllar olduğunu anımsatan Dinçyürek, bu oranın dünya ortalamasının üç katı olduğu düşünüldüğünde, her zaman alternatif enerjinin gerektiğinin farkına olduklarını söyledi.

Dinçyürek şöyle devam etti:

“Rüzgâr enerjisi ile ilgili ülkemizde bulunan üniversiteler tarafından bazı araştırmalar yapılmıştır, bu araştırmalara göre; KKTC’de kullanılabilecek yatay ve dikey modelli rüzgâr türbinlerinin Beşparmak Dağları’nın Doğu ve Batı uçlarındaki yüksek kesimlere ve Doğu, Batı, Kuzey ve Kuzey-Batı rüzgârlarını yılın her mevsiminde doğrudan alan Dipkarpaz ve Koruçam Burnu’na yerleştirilebileceği kaydedilmiştir. üniversiteler gerekse girişimci firmalar tarafından yapılan araştırmalarda, yatırıma değer veriler elde ettikleri bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Ancak, enerji potansiyelinin belirlenmesi sürekli ölçüm verilerine dayanmakta olup, bu konuda her türlü faktör düşünülerek araştırmalar yapılmalıdır. Bu nedenle, ülkemizde bulunan ve bu alanda araştırma yapan gerek üniversiteler gerekse girişimciler ile işbirliğimiz artarak devam edecektir.”

MUAFİYET VE TEŞVİK İMKANLARI

KKTC’de yenilenebilir enerji kaynakları yatırımları için muafiyet ve teşvik imkanları olduğunu anlatan ve bu konuda bilgiler veren Dinçyürek,  ülkede özellikle güneş enerjisi alanında  bireysel girişim ve yatırımlar dışında önemli bir yatırım bulunmadığını aktardı.

Dinçyürek, rüzgar enerjisinin dünyada hayat devam ettiği sürece tükenmeyecek bir kaynak olduğunu ifade ederek, KKTC’deki mevcut yüksek güneş enerjisi potansiyelini rüzgar enerjisi ile birleştirip daha verimli sistemlerin tasarlamasının mümkün olduğunu söyledi.

Bakan Dinçyürek, mevcut imkânlar çerçevesinde, rüzgâr enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve bu yönde imkanlar yaratılması konusunda çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.