Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, bakanlığının girişimleriyle sona eren ve devam eden bazı projeleri yerinde inceledi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Dinçyürek, 18 Haziran’da katı ve sıvı atık dökümüne kapatılan Kalkanlı vahşi depolama alanında 1.bölümü tamamlanan rehabilite çalışmalarını inceledi ve bu kapsamda ODTÜ KKTC kampüsünü ziyaret etti.

Dinçyürek, burada yaptığı açıklamada çöp alanının kapatılmasının ardından bir hafta sonra rehabilitasyon işleminin birinci safhasının tamamlanmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Artık Kalkanlı'daki bölgeye çöp ve atıklar atılamadığını ifade eden Dinçyürek, bundan sonraki süreçte ODTÜ ve yerel yönetimlerin de işbirliğiyle bölgenin yeşillendirilip yeniden doğaya kazandırılmasını ümit ettiklerini belirtti.

Üniversitenin yerleşim alanında ağaçlandırma yapılmasına Orman Dairesi’nin katkı koyduğunu ifade eden Dinçyürek, bunun yanında üniversitenin de bakanlığın düzenlemiş olduğu Çevre Çalıştayına önemli katkılar yaptığını anımsattı.

TÜMER

OTDÜ KKK Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer de, Kalkanlı vahşi depolama alanının olumsuz etkilerini yaşadıklarını belirterek, Bakan Dinçyürek'in girişimleriyle bölgenin çöplerden arındırılmasının kendileri için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu söyledi.

Tümer,"Yeni eğitim yılında öğrencilere vereceğimiz en güzel müjde belki de bu olacak. Artık bu bölgeden duman tütmeyecek ve çöp kokusu gelmeyecek" dedi.

Tümer, alanın yeşil bir görünüme kavuşması için rehabilite çalışmasının devamının da önemli olduğunu söyleyerek, "Umarım gelecekte bu alanda piknik yaparız" dedi.

Bakan Dinçyürek daha sonra Kalkanlı'daki alanda incelemelerde bulundu.

AKDENİZ KÖYÜ'NDEKİ SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Bakan Dinçyürek'in bir sonraki durağı Akdeniz köyü oldu. Dinçyürek,köyde yaşanmakta olduğu su sorununun çözümü ile ilgili olarak yapılan çalışmaları incelemek için Akdeniz Köy Muhtarı Tarık Bozalan ve köy sakinleri ile biraraya geldi.

Bakan Dinçyürek; 10 Nisan’da köyü ziyaret ettikleri zaman; halkın musluklardan çamurlu ve paslı su akması nedeni ile yoğun şikayetleri bulunduğunun altını çizerek; “Bırakın içilebilir suyu, hijyenik olarak kullanılabilmesi bile sakıncalı bir köy suyu bulunması nedeni ile boru hatlarının ivedi olarak değiştirilmesi gerekiyordu” dedi.

Bakanlık tarafından yapılan keşifler sonrasında; eldeki bütçe imkanları ile başlatılan proje kapsamında 1750 metrelik boru hattının değiştirildiğine dikkat çeken Dinçyürek şöyle kaydetti: 

"Bugün ana boru hatlarının döşenmesi tamamlandı ve ara hatlar yapılıyor. Ara hatların da bu gece geç vakit ya da yarın sabah tamamlanıp; köyde daha hijyenik, kabul edilebilir sınırlarda bir suyun çeşmelerden akması için gerekli yatırımı tamamlamış bulunuyoruz. Burada gece gündüz demeden çalışan su işleri dairesinin personeli, ihaleyi alan firma, başta köy muhtarı olmak üzere köyün azaları birlikte çalıştılar."

“Vatandaşımız iyi şeylere layıktır. Su en temel ihtiyaçtır. Nitelikli kaliteli suyu insan hayatına sunamazsak, birçokşeyde eksik kalmışız demektir” diyen Dinçyürek; herkesin elinden gelen katkıyı yaptığını belirtti.

Akdeniz Köyü’ndeki çalışmaların tamamlanması için bir güne daha ihtiyaçları olduğunu açıklayan Bakan Dinçyürek; “Hedefimiz bayramda musluklardan kaliteli suyun akmasıdır. Bunun için 1 güne ihtiyacımız var. Umarım yarın musluklardan temiz su akacaktır” dedi.

Akdeniz Köyü Muhtarı Tarık Bozalan ise çalışmaların 2-3 aylık bir süreç aldığını belirterek; “Bizler 3-4 yıldır çamur, pas, kesinlikle kullanılmaz bir su ile karşı karşıyayız. Bundan önceki birçok girişimimiz cevapsız kalmıştı. Bugün çalışmalar ise bitmek üzere, bunda bakanımızın çok büyük bir katkısı vardır” dedi.

Projeyi tamamlayan Bakan Dinçyürek’e teşekkür eden Bozalan; “inançla bu projeyi bitiren bakanımıza tüm köylü adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

GEÇİTKÖY ORMAN PARKI PROJESİ'NDE İNCELEME

Dinçyürek temasları kapsamında Geçitköy'de yapımı tamamlanan baraj bölgesinde Orman Dairesi tarafından oluşturulması düşünülen “Orman Parkı” projesini de inceledi.

Dinçyürek burada yaptığı açıklamada, Geçitköy barajının uzun bir süre önce bittiğini ve artık su temin projesi kapsamında deniz geçişinin tamamlanmasının beklediğini anımsatarak, bugün itibariyle 61 KM'lik bölümün bitirildiğini söyledi.

Baraj bölgesinde yapılması düşünülen Orman Parkı’nın 45 bin metrekarelik bir alanı oluşturacağını söyleyen Dinçyürek, proje hazırlanması amacıyla ihaleye çıkıldığını belirtti.

Projenin en kısa sürede bitirilmesini arzuladıklarını ifade eden Dinçyürek, alanın kafeterya, yürüyüş parkurları, rekreasyon alanları, bisiklet alanı ve gözlem kulelerini de kapsayacağını ifade etti.

Su temin projesinin sadece su temin etmesi anlamı kapsamadığını belirten Dinçyürek, iki ülkenin ilişkilerinin ve birbirine olan güvenin simgesi ve istenildiğinde nelerin başarılabileceğinin de bir göstergesi olduğunu söyledi.

GİRNE BELEDİYESİ'NE ZİYARET

Dinçyürek temaslarının sonunda Girne Belediyesi’ni ziyaret ederek Başkan Nidai Güngördü ile bir araya geldi.

Dinçyürek, Belediye ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen hayvan barınağı projesinin son durumu hakkında bilgi alarak Başkan Güngördü'ye bugüne kadar yapmış olduğu işbirliğinden dolayı teşekkür etti.

Dinçyürek'e temaslarında Müsteşarı Bülent Arkın ve Özel Kalem Müdürü Aşkın Doygunel eşlik etti.