Suna ERDEN 

Mevsimsel şartlardan dolayı iki ay gibi bir süre çalışmalarına ara verilen “Asrın Projesi” diye adlandırılan Su Temin Projesi ile ilgili çalışmalar hummalı bir şekilde başladı. Nisan ayı ortalarında yeniden başlatılan çalışmaların Mayıs ayı itibarı ile daha da hız kazanacağı belirtildi. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, hava şartları nedeni ile denizaltına döşenen boruların montajının aksaklığa uğradığını, çalışmalara Nisan ayı itibari ile hem deniz, hem de kara çalışmalarının yeniden başlandığını söyledi. Mayıs ayı ile birlikte çalışmaların daha da hız kazandığını kaydeden Hakan Dinçyürek, amaçlarının en kısa sürece çalışmaları tamamlamak olduğunu vurguladı. 

YÜZÜMÜZÜ YIKAYACAK SU BULAMAZKEN MUSLUKTAN SU İÇECEK NOKTAYA GELECEĞİZ 

Çevre ve Doğal Kaynakları Bakanı Hakan Dinçyürek, Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi’nin yaşam kalitesini, ekonomik yapıyı güçlendireceğini, suyun yarısının kullanım diğer yarısının ise tarımın güçlendirilip çeşitlendirilmesi için kullanılacağını ifade etti. Projenin, KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak bir proje olduğunu dile getiren Dinçyürek, KKTC’de bazı bölgelerde su sıkıntısı yaşandığını, insanların ellerini, yüzlerini yıkayacak veya kıyafetlerini yıkayacak su bulmakta güçlük çektiğini, Türkiye’den gelecek su sayesinde insanların musluktan su içmeye başlayacağını ifade etti. 

YARISI TARIMA YARISI BİZE 

Dinçyürek ancak ilk etapta kullanım ve tarım için harcanacak suyun ülke çapındaki tüm ana hatlar ve boruların değişmesinden sonra içme suyu olarak kullanılacağını, bunun için ise zaman ve sabra ihtiyaç olduğunu vurguladı. Dinçyürek, suyun yer altı su kaynaklarının tüketilmemesine ve zenginleşmesi için de son derece önemli olduğunu dile getirdi. Bakan Dinçyürek, mevsimsel şartlardan dolayı proje ile ilgili çalışmaların 2 ay gibi bir süre aksaklığa uğradığını, Nisan ayı itibari ile çalışmalara yeniden başlandığını ve Mayıs ayında da çalışmaların daha da hız kazanacağını belirtti. 

ÇALIŞMALAR ÇİFT KOLDAN SÜRÜYOR 

Dinçyürek, projenin ilk aşaması olan Türkiye’den KKTC’ye boru döşenmesi, ikinci aşaması olan KKTC içi suyu arıtma ve ulaştırma projesinin aynı anda hummalı bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti. Dinçyürek, Güzelyurt ve Lefkoşa boru döşeme çalışmalarının tamamlandığını, Girne-Gazimağusa arası çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu, Karpaz bölgesinde yapılacak çalışmalar için ise ihaleye çıkıldığını ve yakın bir zamanda bu bölgede de çalışmaların başlayacağını vurguladı. 

SUYU BİZ YÖNETECEĞİZ, YASAMIZ HAZIR 

“Türkiye’den gelecek suyu biz yöneteceğiz” ifadesini kullanan Hakan Dinçyürek, proje ile ilgili çalışmalara tam hız başlanırken, suyu yönetmek için gerekli olan yasal çalışmaların da yapıldığını kısa süre içerisinde Bakanlar Kurulu’na gönderileceğini söyledi. Çevre ve Doğal Kaynakları Bakanı Dinçyürek, proje yapım aşamasında gerçekleştirilen çalışmalardan dolayı gerek yollarda gerekse trafikte aksamalar olduğunu ifade ederek, “Ülkemizi kalkındıracak,50 yıllık su ihtiyacımızı karşılayacak projenin yapım aşamasında zaman zaman aksaklıklar oluyor. Yollarda kazı çalışmaları sırasında sorunlar oluşurken, trafikte te aksamalar meydana geliyor. Ancak biraz sabır ve anlayış göstererek bizi kalkındıracak projeye odaklanmamız gerekiyor. Bunu herkes bilmeli ki: Bu çok önemli bir projedir ve herkesin sahip çıkması gerekmektedir” şeklinde konuştu.