Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, "Kıbrıs Rum tarafı, hangi gerekçeyle masadan kalkmış olursa olsun, önümüzdeki günlerde ön koşulsuz masaya geri dönecek" dedi.

Dinçyürek, Kıbrıs'taki müzakere sürecine ve doğal kaynaklarının kullanımına yönelik konularda AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Güney Kıbrıs Rum yönetiminin, kimilerine göre "al-ver" süreci, kimilerine göre "kazan-kazan" sürecine girildiği bir noktada masadan kalktığını belirten Dinçyürek, "Kıbrıs Rum tarafı, şu veya bu gerekçeyle masadan kalktı ancak önümüzdeki günlerde ön koşulsuz masaya geri dönecek" dedi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin her iki tarafla görüşmelerde bulunacağını ifade eden Dinçyürek, belki de çok kısa süre içinde iki tarafın masada buluşabileceği bir ortamın yaratılabileceğini düşündüğünü belirtti.

Güney Kıbrıs Rum kesiminin tek taraflı hidrokarbon arama çalışmalarını değerlendiren Dinçyürek, "Birleşmiş Milletler'den tutun Avrupa Birliği’ne dünyadaki bütün aktörler, Kıbrıs'ın etrafındaki doğal kaynakların Kıbrıs'ta yaşayan herkesin ortak ve eşit hakkı olduğunu konusuna vurgu yapıyor. Rumların, uluslararası enerji şirketleriyle ve diğer ülkelerle anlaşmalar yaparak arama ve çıkarma çalışmalarına girişmesi tek taraflı bir girişimdir" diye konuştu.

Dinçyürek, Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin, Kıbrıs açıklarında arama yapmasının Güney Kıbrıs'ın masadan kalkmasının sebepleri arasında olduğu iddiasını değerlendirirken, "Gerçekte, görüşme masasından Rum tarafının kalkmasının bu sismik araştırmalarla ilgisi yoktur, olamaz" dedi.

"Yenilenebilir enerji potansiyelini artırmamız için komşular arasında enterkonnekte sisteme geçiş önemli" diyen Dinçyürek, bu sistemle üretilen elektriğin fazlasını Türkiye'deki piyasalara vermenin mümkün olabileceğini söyledi.