Bağımsız Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek de, tüm milletvekillerinin görüşlerini dile getirirken düşüncesinin ülkesi olduğuna inanç belirterek, ülkede ve bölgede su sıkıntılarına işaret etti, çölleşmeye karşı mücadele konusunda BM’nin yaptığı çalışmaları anlattı.

Dinçyürek, ülkede su sıkıntısının çok yüksek olduğunu, özellikle bu yaz Türkiye’den gelen suyun kullanılmaması durumunda ülkede içme ve kullanım suyu sıkıntısı çekileceğini, yer altı kaynaklarının çöktüğünü söyledi.

Suyun KKTC’ye gelmesinden önce yapılması gereken ev ödevlerinin dört dörtlük yapılamadığını, bu yönde kendi bakanlığı döneminde de birçok çalışma yaptığını ancak gerekli adımların atılamadığını anlatan Dinçyürek, hükümetin su ve ekonomik protokol ile ilgili yapması gereken birçok iş olduğunu vurguladı, projelerin anlaşmaların çok iyi planlanıp imzalanması gerekliliğine değindi.

Bunlar konuşulması gerekirken başka konuların görüşüldüğünü ifade eden Dinçyürek, su konusunda büyük bir zaman kaybı yaşandığını vurguladı.

Ülkenin artık kısırdöngü tartışmalar içinde kaybedecek zamanının kalmadığını belirten Dinçyürek, “su krizinin” iyi yönetilemediğini ve bedelini halkın ödediğini, yanlış uygulamaların da hükümetin sonunu getirdiğini kaydetti.

Dinçyürek, önemli olanın toplum yararına olan projelerin desteklenmesi olduğunu belirterek, vatandaşın milletvekilinden bunu beklediğini söyledi.

Bugün onaylanacak metinde kendisinin de içine sinmeyen maddeler olduğunu, bunun belediyelerle ilgili bir madde olduğunu ifade eden Dinçyürek, 12. Maddenin yanlış olduğunu, pratikte karşılığı olmadığını işaret etti.

Serbest rekabet ortamının savunulması gerektiğini ifade eden Dinçyürek, ancak önemli olanın halka en ucuz şekilde suyun iletilmesi olduğunu kaydetti ve bu yöndeki düşüncelerini anlattı.

Tarım kullanım suyunun da yüksek ücrette olabileceği uyarısında bulunan Dinçyürek, bu konuda iyi çalışılması gerektiğini, tarım ve kullanım suyunu ayrıştırmasının çok da ekonomik akla uygun görünmediğini ifade etti.

Dinçyürek, anlaşmanın 2 Mart 2016 yılında imzalandığını, protokolün de 3 ay içinde imzalanacağının taahhüt edildiğini ifade ederek, bu yöndeki çalışmaların ne aşamada olduğunu sordu.

Türkiye’deki sistemle ilgili bilgiler veren ve su anlaşmasını madde madde yorumlayan Dinçyürek, su işletmesi konusunda sıkıntılar olduğunu, bu yönde sektörde de endişeler olduğunu belirtti, bu anlaşmada, su işletmeciliği hakkı verilip verilmediğinin açıklanmasını istedi.

Oyunun olumlu olacağını ifade eden Dinçyürek, projede yer almaktan ve çalışmaktan da onur duyduğunu söyledi, hayırlı olmasını diledi.