Teoman TURAN 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (Kıb-Tek) ait Teknecik Elektrik Santrali’nden çıkan zehirli gazlar nedeniyle, Kıb-Tek’e ceza kesildiğini söyledi. Dinçyürek, “Teknecik Elektrik Santrali’nde gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle 6 asgari ücret tutarında ceza kesilmiştir ve Kalibrasyon konusunda da ihbarname verilmiştir” dedi. 

Ada TV’de yayınlanan Günaydın Ada programına katılarak Nihan Yücel’in sorularını yanıtlayan Hakan Dinçyürek, santrallerin filtre konusu ile ilgili bilgiler paylaştı. 

“BENİM İÇİN DEVLET-ÖZEL SEKTÖR AYRIMI YOKTUR” 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, özellikle elektrik santrallerinden çıkan zehirli gazlar nedeniyle çok hassas davrandığını ve kamuoyunu da sürekli bilgilendirdiğini söyledi. Kıb-Tek’in 2015 bütçesi yatırım kalemleri içinde filtre sistemi olmadığı gerekçesiyle, bütçenin onaylanmasını engellediğine dikkati çeken Dinçyürek şunları söyledi: 

“Ne yaptığımızı, ne hedeflediğimizi, her noktada ben çalıştım ve hassas oldum ve kamuoyunu da sürekli bilgilendirdim. Kıb-,Tek’in 2015 bütçesinin Bakanlar Kurulu’ndan geçmesine engel olduk. Ben filtre sisteminin 2015 yatırım bütçesi kalemleri arasında yer alması olmadığı sürece Kıb-Tek bütçesini onaylanmayacağını söyledim. Benim için devletin ya da özel sektörün ayrımı yoktur. 

İnsanımızın soluduğu havanın sağlıklı olup olmamasının ayrımı vardır. Kimin tarafından gelirse gelsin çevre yasası çok açıktır. Devletin de ÇED hazırlamak zorunluluğu vardır. Kimin tarafından işletilirse işletilsin uyulması gereken kurallar herkese eşittir. Bunu devlet de işletse eşittir, özel de işletse eşittir. Ortaklık da olsa yine eşittir. Yani yasa bacadan zehirli gazı atan devletse göz yum, özel sektörse gırtlağını sık demiyor.” 

“BİZİMLE PAYLAŞILMIYOR” 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na ait Teknecik Elektrik Santrali’nin ölçüm değerlerini paylaşmadığını kaydeden Bakan Dinçyürek, “Kıb-Tek yani Teknecik Elektrik Santrali bacalarından doğaya saldığı gazın ölçüm değerlerini paylaşmıyor ya da kendisi de izlemiyor” dedi. 

“KIB-TEK’E 6 ASGARİ ÜCRET CEZA VERİLDİ” 

Bakan Dinçyürek program esnasında Çevre Koruma Dairesinin Teknecik Elektrik Santrali’nde incelemelerde bulunduğunu kaydetti. Yine program esnasında gelen bir haberle Kıb-Tek’e ceza kesildiğini kaydeden Bakan Dinçyürek bunu ilk kez Ada TV ekranlarında kamuoyu ile paylaştı: 

Bakan Dinçyürek şöyle dedi: 

“Kıb-Tek’le ilgili girişimleri ve denetlemeleri sürdürüyoruz. Bgün Çevre Koruma Dairesi yetkilileri orada. Bugün Çevre yasasının ve tüzüklerinin öngördüğü belirli noktalara uymadığı gerekçesiyle Kıb-Tek’e Teknecik Elektrik Santrali’nden dolayı aynı zamanda bacadan atılan gazların ölçümleri ve değerleri kaydedilip bizlere sunulmadığı gerekçesiyle 6 asgari ücret ceza kesildi Kıb-Tek’e ve aynı zamanda bacan atılan gazların ölçümleri değerlendirmeleri kaydedilip bizlere sunulmadığı gerekçesiyle de bunların yapılıp kalibre edilmeleri için de süre verildi. 

Biz üzerimize düşeni kurum farkı gözetmeksizin devlet özel ayrımı gözetmeksizin her neyse kamu yararına yasaların bize öngördüğü çizgiler içerisinde gerekeni yapmaya devam edeceğiz kararlı bir duruşla Kıb-Tek’le ilişkilerimizi aynı diyalogla ama herkesin de kendisi yetkileri üçerisinde üzerine düşen sorumlulukları çerçevesinde yapmasına olanak sağlayacağız. Onun takipçisi olacağız.” 

AKSA 

Göreve geldikten sonra Aksa’ya çok fazla ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydeden Dinçyürek, tüm gelişmeleri an be an izlediklerini belirtti. Dinçyürek, “2015’in başında Türkiye’den, gerek Çevre Bakanlığı’ndan, gerek Enerji Üst Kurulu’ndan ilgili teknik heyetler geldi. Sadece AKSA’yı değil beraberinde Kıb-Tek’in işletmiş olduğu Teknecik Elektrik Santrali’ni incelediler. Çevreye olan uyumlarını, neler yaptıklarını, neler yapacaklarını tartıştılar ve raporlandı bunlar” dedi. 

Dinçyürek, İncelemeler sonucunda ortaya çıkan sonuçun Aksa’nın yapmaya çalıştığı filtreleme sisteminin dünyanın bildiği kabul ettiği bir uygulama olduğunu söyledi. 

“KKTC İLK DEFA BİR FİLTRELEME SİSTEMİ İLE KARŞI KARŞIYA” 

“KKTC İlk defa bir filtreleme sistemi ile karşı karşıya olduğu için bacadan çıkan yoğun dumanı veya gazı alışılagelmiş bacadan çıkan gazdan yoğunluk olarak belki miktar olarak daha fazla gördüğü için sosyal medyada zehirleniyor muyuz diye tedirgin oldu. Hafta başında AKSA’ya bir ziyaretimiz vardı. Sosyal medyada bu eleştirilerin olduğu bir günde bizim ziyaretimiz gündeme oturdu. Orada olduğumuz zamanda bacadan çıkan duman tamamen bembeyaz bir dumandır.” 

Bunun olması gereken olduğunu, sistemin sağlıklı işlediğine dair bir gösterge olduğunu kaydeden Bakan Dinçyürek, filtrelemenin devam ettiği sürece bu görüntünü ortada olacağını belirtti.