Bakanlıktan verilen bilgiye göre Dinçyürek, kabulde yaptığı konuşmada, bugün Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın vefatının 3.yıldönümü olduğunu anımsatarak, O’nun çizdiği yolda yürüme gayreti içerisinde olduklarını belirtti ve “Onun her geçen gün eksikliğini ve özlemini daha fazla hissediyoruz” dedi.

Kurucu Cumhurbaşkanı’nın yıllar önce tespit ettiği ve o günlerde “imkansız” gibi duran bir çok konunun bugün gerçekleşmesinin, Denktaş'ın geleceği gören öngörüsünün bir işareti olduğunu söyleyen Dinçyürek, bu öngörünün “zorluklara karşı kendi güçleriyle mücadele etmeleriyle ve Anavatan ile yakın istişarelerle” gerçekleştiğini belirtti.

Müzakere sürecine de değinen Dinçyürek, Güney Kıbrıs'ın, Kıbrıslı Türkler ile eşit hak ve yetkilerle bir barışa imza koyma gibi bir düşüncesi olmadığının her geçen gün daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Türkiye'de görev yapan tüm hükümetlerin Kıbrıs Türkü’ne her zaman maddi ve manevi desteği olduğunu ifade eden Dinçyürek, 1974 Barış Harekatı sonrası kurulan KKTC devletinin kurumlarının güçlenmesi için çalışmaya devam ettiklerini vurguladı.

Her dönemi kendi şartları içerisinde değerlendirmek gerektiğini belirten Dinçyürek, 1974 öncesi-sonrası ve KKTC'nin kurulmasından sonra farklı şartların meydana geldiğini belirterek, bugün yapılması gerekenin; ekonominin büyütülmesi ve kendi ayakları üzerinde duran bir KKTC yaratılması olduğunu söyledi.

Dinçyürek, bakanlığının, Türkiye'deki mevkidaşı bakanlıklarla her türlü işbirliğini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, özellikle Türkiye'den temin edilecek su projesinde tam bir uyum içerisinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlattı.

“SUYLA YENİ BİR MİLAT”

Adaya suyun gelmesiyle KKTC'de yeni bir milat oluşacağını belirten Dinçyürek, suyun üretimi arttıracağını ve doğal yapının korunmasına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Dinçyürek, işbirliğini karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde geliştirdikçe KKTC'nin daha iyi noktalara geleceğine inandıklarını belirterek, heyete adada bulundukları sürede iyi vakit geçirmeleri ve olumlu izlenimlerle ayrılmaları dileğinde bulundu.

Açıklamada, Türkiye-Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İşbirliği Cemiyeti Başkanı Rüşat Aydoğan’ın da, burada yaptığı konuşmada, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ı anma etkinliklerine katılmak amacıyla KKTC'de bulunduklarını belirterek, ülkeye her gelişlerinde devlet yetkilileri ile istişareler yaptıklarını söylediği belirtildi.

Aydoğan, “Bizler Kıbrıs Türkü’nün daha ileri bir noktaya ulaşması adına elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.