Azerbaycan’dan adaya gelen bazı sivil toplum kuruluşları yetkililerinden oluşan heyet  de, UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre’nin  “Hocalı Katliamı ve Dünyanın Tutumu” ile ilgili güncel konuşmasını izlemek amacıyla Meclis Genel Kurulu toplantı salonu izleyici bölümünde bulunuyor.

BAKIRCI

Toplantıda, UBP Milletvekili Hamit Bakırcı, çevre konusunda konuşma yaptı. Bakırcı, ülkede çok sorun olduğunu söyleyerek, çam kese böceğiyle mücadele konusunda hükümeti eleştirdi.

Bakırcı, ağaçlandırma çalışmalarının yavaş gittiğini, bir milyon rakamına ulaşılamadığını, eksiklikler yaşandığını belirtti.

Çam dışında harnup, zeytin, badem ağacı dikilmesi, bunların teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Bakırcı, bu politikanın devam etmesi, kalıcı bir politika oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Elektrik santralına AKSA’nın filtre takması işlemelerine değinen Bakırcı, 8 bacanın tümüne henüz filtre takılmadığını, bunun takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

Karpaz bölgesinde ekinlerin biçilme zamanı gelmeden önce eşeklerin kapalı bir alana alınması gerektiğini söyleyen Bakırcı, çiftçilikle uğraşanlar için bu konunun önemli olduğunu ifade etti.

Bakırcı, Teknecik’e filtre takılacağının söylendiğini ancak bacalarının filtre takılmasına uygun olmadığını belirtti.

Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesi projesine de değinen Bakırcı, suyun yönetimi konusunda aşama kaydedilmediğini, Su Dairesi Müdürü’nün atanmadığını söyledi.

DİNÇYÜREK

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, yanıtında, “Türkiye’den KKTC’ye gelecek suyu biz yöneteceğiz. Ülkenin insan kaynağı, bilgi birikimi ile suyu yöneteceğiz. 1 Mayıs itibariyle 14 mühendis ve 6 teknisyen göreve başlayacak” dedi.

Her şeyin başının niyet ve kararlılık olduğunu belirten Dinçyürek, Bakanlıkların mazeret değil çözüm üretme yeri olduğunu söyledi.

SOYER

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Kıbrıs’taki Son Gelişmeler” konusunda konuşma yaptı.

Soyer, güncel konuşma yapan bazı milletvekillerinin belirtikleri konuda değil, çok farklı konularda konuşma yapmalarını eleştirdi.

Soyer, Rum lider Anastasiadis’in Rusya’da bazı anlaşmalar imzaladığını, aynı zamanda Mısır ile de bazı anlaşmalar yapıldığını söyleyerek, bunların çok yönlü olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türk akımı isimli bir projeyi gündeme getirdiğini anlatan Soyer, bu ve benzeri projelerin yeni kanallar açma imkanı verdiğini, büyük önemi olduğunu ifade etti.

Kıbrıs ve Türkiye’nin istikrara ihtiyacı olduğunu söyleyen Soyer, “Yeni siyasal gelişmeler, bizim önemli aktör olacağımızı gösteriyor. Bu da Kıbrıs sorununun çözülmesinin gerekliliğini bir kez daha ortaya koyuyor. Bizim Kıbrıs sorununda atak olmamız gerekiyor. Şu anda bu inisiyatif yok”  dedi.

Soyer, yaşanan gelişmelerin soğuk savaş mantığı ile değerlendirilemeyeceğini kaydetti.

İstanbul’da bir yarışmada “Kıbrıs Cumhuriyeti” bayrağı ile Türk bayrağının yan yana çekildiğini söyleyen Soyer, “Bu Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına uygundur. Bayrak insanın içindedir, bayrak ile siyaset yapılamaz” dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Demirören’in Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu ziyaret etmesini de eleştiren Soyer, futboldaki sorunları çözecek yerin Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu olduğunu kaydetti. Soyer, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı’nın neden Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nu ziyaret etmediğini sordu.

Soyer, hayatın gerçeği ile siyasi söylemelerin birbirini tutmadığı durumlarda ilerlemenin sağlanamayacağını ifade etti.