Dinçyürek, Ahmet Benli başkanlığındaki Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu’nu kabul etti.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, kabulde Benli başkanlığındaki heyet, hazırlamış oldukları “KKTC İçme ve Kullanım Suyu ile Atık Su Yönetimi Projesi"ni Bakan Dinçyürek'e sundu.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye'den KKTC'ye su temin projesinde sona doğru yaklaştıklarını anımsatarak, bugün itibariyle deniz geçişinde 52 km'lik mesafenin tamamlandığını söyledi.

Kara yapılarının Türkiye'de tamamımın, KKTC'de de tamamına yakınının bittiğini ifade eden Dinçyürek, mevsimsel şartlardan kaynaklanan gecikmeler sonrası, artık deniz geçişinin tamamlanmasının beklendiğini belirtti.

Kullanılan teknolojiye bakıldığında dünyada bir ilk oluşundan dolayı projenin herkesi heyecanlandırdığını vurgulayan Dinçyürek, bütün ülkelerin de takibinde olan prestij bir proje olduğunu söyledi.

Suyun gelmesinin projenin bir bacağını oluşturduğunu belirten Dinçyürek, suyun dağıtılması, etkin kullanılması ve yönetilmesinin de etkin bacaklarından diğerlerini oluşturduğunu ifade etti.

Bakan Dinçyürek, Belediyeler Birliği’nin şirket kurma girişimiyle suyun adaya geldikten sonraki bacağında belirli görevlere talip olmalarının kendileri için olumlu olduğunu belirtti.

Dinçyürek "Sizin burada vereceğiniz bilgileri dikkatle değerlendireceğiz. Bizim de bakış açılarımızı sizinle paylaşacağız" dedi.

"FARKLI DÜŞÜNCELER BİZLER İÇİN ZENGİNLİKTİR"

Bazı çevrelerin son dönemlerde çatışmadan beslenen bir yapı oluşturmaya çalıştığını gördüklerini ifade eden Dinçyürek şunları söyledi:

"Halbuki farklı düşünceler ve yaklaşımlar o toplumun zenginlikleridir. Dolayısıyla farklı düşünüp düşünmediğimizi bilmeden bile şunu söyleyebilirim ki; bizim ile farklı düşünseniz bile biz bundan rahatsız olmayız. Farklılıklarımızı nasıl bir araya getiririz diye düşünürüz. Dolayısıyla buradan kamuoyuna da bir çağrı yapmak istiyorum. Bizleri bazı çevreler sürekli bir tartışma zeminine çekmeye çalışıyorlar. Bir zıtlık yaratarak bu zıtlıktan beslenen pozisyonlar yaratılmaya çalışılıyor. Biz farklı düşünceleri her zaman bir zenginlik olarak görürüz."

LEFKE

Bu düşüncenin sadece su konusunda olmadığını vurgulayan Dinçyürek, geçtiğimiz akşam Lefke'de gerçekleştirilen halkın katılımı toplantısını örnek göstererek, iyi idare yasası çerçevesinde herhangi bir idari karar vermeden önce halkın konuyu bilgisine getirip görüş almak maksadıyla bu toplantıyı organize ettiklerini söyledi.

Dinçyürek "Bu bile bazı kesimler tarafından doğru algılanmayıp, çatışma kültürü ön plana çıkarılmaya çalışılıyor. Halbuki bir iş yapılırken ne olacağını, sonuçlarının neler doğuracağını, yararlarının ne olduğunu masaya getirerek ortak ve ekonomik aklın bulunarak çözümler bulmak, toplumumuzda üretilmesi vazgeçilmez yöntem olmalıdır. Başta bu toleransı yönetenler olarak bizlerin göstermemiz gerekiyor" dedi.

BENLİ

Belediyeler Birliği Başkanı ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli de konuşmasında, Belediyeler yasasının suyun dağıtımını Belediyelere verdiğini anımsatarak bu sorumluluk itibariyle Belediyeler Birliği’nin 6 ay önce bir çalışma başlattığını söyledi.

Her biri kendi aralarında uzman olan değerli kişilerin katkılarıyla çalışma ekibi kurduklarını ifade eden Benli, 28 belediyenin stratejik ortaklığında Fasıl 113 özel şirketler tahtında bir yönetim modeli geliştirdiklerini belirtti.

Benli şöyle devam etti:

"Bu Yönetim modelimizde yönetmeyi teklif ettiğimiz, Belediyelerin sorumluluğunda olan içme, kullanma ve atık suyudur. Amacımız halkın etkin kullanımını sağladıktan sonra doğaya geri dönüşümünü sağlamaktır. Bizler ülkede içme ve kullanma suyunun artık bir son noktada olduğunu görüyor ve biliyoruz. Hayatımızın vazgeçilmezi olan suyumuzun tükenmeye yakın olduğunu bu noktada Türkiye Cumhuriyeti ve halkının sağladığı bu proje hayati bir noktadadır. Ben sizlerin huzurunda kendi adıma ve Belediyeler Birliği adına Türkiye Cumhuriyeti ve halkına teşekkürlerimi sunmak istiyorum."

Kabulde Müsteşar Bülent Arkın, Bakanlık Müdürü Efsun Kaşif Salel, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravlı ile Özel Kalem Müdürü Aşkın Doygunel de hazır bulundu.