Bağımsız milletvekili Hakan Dinçyürek, yasayı yapanların da dahil, nasıl oy verileceği, hesaplamanın nasıl yapılacağı konusunda sorular sorduklarını, yasayla ilgili belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Dinçyürek, geçirilmeye çalışılan yasanın, “siyasi partiler arasında homojen görüşler sağlanamadan hızlandırılarak” geçirilmeye çalışıldığını kaydetti. 

“Yasanın amacından saptığını” söyleyen Dinçyürek, “yasa ile halkın iradesi çarptırıldı. Yasanın arkasında başka ince hesaplar  var” şeklinde konuştu.

Dinçyürek,  “Her siyasi parti bölge ismi koymaksızın 50 milletvekili belirlesin, asıl çarşaf liste budur. Bu Meclis’in buna cesareti var mı” dedi.

Bölge desteği almayan birini zorla seçtirerek Meclis’e göndermenin halkın iradesini çarptırmak anlamı taşıyacağını belirten Dinçyürek, yasanın en büyük çelişkisinin bu olduğunu, başka çelişkiler de bulunduğunu, fırsat eşitsizliklerine yol açacağını söyledi.

Dinçyürek, yasanın bu haliyle, itiraz olması ve Anayasaya Mahkemesi’ne götürülmesi halinde düşeceğini söyledi.

Bağımsız adaylara amblem verme hakkının ortadan kaldırıldığını söyleyen Dinçyürek, bunun bağımsız adayların tercih edilmesi konusunda fırsat eşitsizliği yaratacağını kaydetti.

Yasanın bağımsız milletvekillerinin seçilmesine yönelik diğer bazı maddelerini de eleştiren Dinçyürek, “O zaman bağımsız milletvekillerini bu yasadan çıkarın” dedi.

Dinçyürek, hazırladığı değişiklik önergesinin, kendi ileriye götürmeden bazı milletvekillerine verilmesini de eleştirdi.

DERYA

CTP milletvekili Doğuş Derya, siyasi partilerin belirli program ve tezlerle halkın karşısına çıktığını söyledi.

Partiler demokrasisini ortadan kaldıracak bir seçim sistemi kurulamayacağını söyleyen Derya, bağımsızların seçilmesini engelleyecek bir sistem kurulmayacağını belirtti.

Dinçyürek’in “yanlış bilgilerle kamuoyuna açıklamalar yaptığını” söyleyen Derya, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum olmasının mümkün olmayacağını belirtti.