Kıbrıs’taki dini liderler, İsveç Dışişleri Bakanı Annika Söder’le biraraya geldi.

Dün gerçekleşen görüşme İsveç’in Lefkoşa Büyükelçisi Klas Gierow’un  rezidansında, İsveç Büyükelçiliği’nin önderliğinde sürdürülen “Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol” çalışmaları  çerçevesinde  yer aldı.

Görüşmeye  Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Rum Başpiskopos Hrisostomos,  Kıbrıs Latin Kilisesi’nden Jerzy Kraj’la birlikte, İsveç Dışişleri Bakanlığı’ndan Anders Kallin, İsveç’in Lefkoşa Büyükelçisi Klas Gierow ile Büyükelçilikten Sara Brandt ve “Kıbrıs Barış Sürecinin Dini Yolu Ofisi”nden Salpy Eskidjian katıldı.

“Kıbrıs Barış Sürecinin Dini Yolu Ofisi”nden yazılı açıklamada, dini liderlerin Söder’i sıcak bir şekilde selamladığı ve 2009 yılında kurulan  “Kıbrıs Barış Sürecinin Dini Yolu Ofisi”nin kurulmasına yönelik desteğinden dolayı İsveç hükümetini takdir ettiği kaydedilerek, bu ofisin dini liderlerin barışa yönelik diyaloğunu başlattığı ve bu diyaloğa katkı koymayı sürdürdüğü belirtildi.

Dini liderlerin Bakan Söder ile  Kıbrıs barış süreci, kaygıları  ve beklentileriyle ilgili yapıcı bir  tartışma yaşadığı dile getirilen açıklamada, birlikte çalışmaya  ve Kıbrıs’ta barış ve uzlaşı için  ellerinden gelenin en iyisini yapmaya yönelik taahhütlerini yineledikleri kaydedildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Annika Söder’in de, İsveç Hükümeti’nin dini liderlerin ortaya koyduğu umut verici çabalara desteğini yeniden teyit ettiği belirtilen açıklamada, Söder’in “İsveç’in barış, adalet, insan hakları,  insan gelişimine katkı koymaya ve korumaya çalıştığı düşsel bir dış politikası var. Özünde insan haklarıyla ilgili değerlerin bulunduğu, barışın inşasına katkı yapmaya çalışan bir inisiyatifle çalışmaktan gurur duyuyoruz ” dediği aktarıldı.

Açıklamada Bakan Söder’in Dini liderlerin  bariyerleri kırmak için birlikte çalışırken, klişeleri değiştirdikleri, taraflar arasında güven inşa ettikleri ve sadece Kıbrıs için değil dünyanın geriye kalanı için de barış feneri olduklarını kaydettiği de ifade edildi.

Açıklamada, İsveç Dışişleri Bakanı Annika Söder’in adada bulunduğu kısa süre içerisinde Kıbrıs Başpiskoposluk Kilisesi, Bizans Müzesi, Hala Sultan Tekkesi’ni ziyaret edeceği  belirtildi.