Bir süreden beri işbirliği  içerisinde olan  adadaki dini liderler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katılımıyla  bir araya geldi.

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Ermeni Başpisikoposu Nareg,  Maronit Başpisikoposu Yosif Sueyf ve Latin Başpiskoposu Jerzy Kraj,  İsveç’in Lefkoşa Büyükelçisi Klas Gierov’un rezidansında  öğlen yemeğinde görüştü.

İsveç Büyükelçiliği himayelerinde kurulan “Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol Ofisi”nin organizasyonuyla gerçekleştirilen görüşmede  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Büyükelçi Gierov ve adadaki bazı dini görevliler ile diplomatlar da hazır bulundu.

Görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay ile Maronit Başpiskoposu Yosif Sueyf rezidansın bahçesinde açıklama yaptılar.

EİDE

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide,  açıklamasında  görüşmelerinin çok ilginç ve olumlu geçtiğini kaydetti.  Eide adadaki tüm dini liderlerin “adanın yeniden birleştirilmesi ve bu adanın bir çok inancın bulunduğu bir ada olduğu, insanların farklı dinlerden olduğu ancak dini çatışma içerisinde olmadığı”  düşüncesini desteklediğini belirtti.

Eide, daha önce 2014 yılında bir araya geldiklerinde de, adanın bulunduğu coğrafyada kötüye kullanılarak dini çatışmaya  çevrilen çatışmalar yaşandığını ancak Kıbrıs’ta bunun yaşanmadığını ve güçlü dini liderlik ve irade yüzünden yaşanmayacağını konuştuklarını hatırlattı ve dini liderlerin adada barış ve birlikteliği desteklediğini vurguladı.

Bunun kendisinde dini liderlerle konuşma, onları ve onların önerilerini dinleme yönünde güçlü bir istek uyandırdığını ifade eden Eide, dini liderlerle dini topluluklar, durumları, ibadet yerleri, farklı dini organizasyonların mülkleri  gibi  bazı daha spesifik konular üzerinde konuşma fırsatı bulduklarını da dile getirdi.

II. HRİSOSTOMOS

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos da konuşmasında Büyükelçi ve Eide’ye bu organizasyondan dolayı teşekkürlerini iletti.

Hriostomos, “tüm dini liderlerin, iki siyasi Liderin müzakerelerde başarılı olması, çözüme ulaşılması ve adadaki insanların barış içerisinde birlikte yaşaması yönünde dua edip temennide bulunduklarını” söyledi.

Hrisostomos halkın barış ve özgürlük içinde yaşamasına katkı sağlamak için güçlerini kullandıklarını da ifade etti.

1455116019.jpg

ATALAY

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay da konuşmasında İsveç Büyükelçiliği ile Eide ve Buttenheime’a  toplantının gerçekleştirilmesinden dolayı teşekkür etti.

Adadaki dini liderlerin birlikteliğinin sadece Kıbrıs için değil tüm dünya için önemli  olduğunu kaydeden Atalay,  adadaki dini liderlerin geçmişte de iyi ilişkiler  içerisinde olduklarını ve iyi hatıraları olduğunu belirtti.

Hayatın güzel hatırlalar biriktirme sanatı olduğunu kaydeden Atalay, “Geçmişteki güzel hatıraların örnekliğinde geleceğimize güzel hatıralar bırakacak bir eylem içerisinde olalım” dedi.

Atalay, çatışma yaşanan tüm bölgeler için barış diledi ve barışa ulaşarak  o bölgeler için bir örnek olmak istediklerini kaydetti.

Atalay, “her iki Lidere de iki toplumun kabul edebileceği bir barış için ellerinden gelen desteği vereceklerini” de ifade etti.

SUEYF

Maronit Başpisikoposu Yosif Sueyf  de konuşmasında, Eide ve Buttenheim’a toplantıdan dolayı teşekkür etti ve adadaki dini liderlerin birliktelik fotoğrafının yeni olmadığını, adadaki tarihi deneyimleri yansıttığını belirtti.

Sueyf, geçmişteki zayıflıklardan ders almak yanında birlikte barış içinde yaşamayla ilgili deneyimlerden yararlanmak gerektiğini de vurguladı.

Adada barış ve uzlaşının sadece ada için değil tüm bölge, Avrupa ve dünya  için yararlı olduğunu ifade eden Sueyf, gerçekleştirdikleri toplantılarda dini konuları ele aldıklarını, ibadet yerlerine serbest geçisin önemini konuştuklarını belirtti. Sueyf, “ibadet yerlerine serbest geçisin güven yaratıcı önlemler anlamında yararlı olacağını, insanların psikolojisinin iyi oluşunun da ülkeye ve Liderlere uzlaşma ve barış ruhu içerisine girilmesi hususunda katkı sağlayacağını” söyledi.

Toplantıda güven, kardeşlik, bir birini anlama konularına dayalı bazı  pratik konuları ele aldıklarını da kaydeden Sueyf, günlük diyalog ve kardeşlik ruhuyla güçlü bir “Kıbrıs” ve “uzlaşı ve barış vahası olan bir Kıbrıs”a ulaşılabileceğini  dile getirdi.

Sueyf, “Liderleri süren müzakerelerde desteklediklerini”  de belirtti.