Nadire Bahadi

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, göreve atanır atanmaz soluğu Dipkarpaz Altın Kum’da aldı. Aktolgalı, mahkemenin yıkım karar verdiği 2 turizm tesisini mühürlemek istedi ancak direnişle karşılaşınca işlemi gerçekleştiremedi

Dipkarpaz’da Doğal ve Ekolojik Sit Alanı ilan edilen Altın Kum sahilinde faaliyet gösteren Burhan’s ve Teko’s Place isimli iş yerlerine dün Çevre Koruma Dairesi yasal prosedürü uygulayarak iş yerlerini mühürlemek istedi. Hakkında Yüksek İdare Mahkemesi tarafından yıkım veya taşınma kararı bulunan işletmelere verilen 3 aylık sürenin dolmasının ardından işlem başlatan Çevre Koruma Dairesi yetkilileri tesislere ulaşmak isterken yetkililer işletme sahipleri ve bazı köylü tarafından durduruldu. İşletme sahiplerinin tepkisi ile karşılaşan Çevre Koruma Dairesi geri adım atarak mühürleme işlemini gerçekleştiremeden işlemi ertelemek zorunda bırakıldı.

İşletme sahipleri geçit vermedi

3 aylık sürenin dolmasının ardından önceki gün Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğü’ne atanan Abdullah Aktolgalı’nın ilk icraatı tesisleri mühürleme girişimi oldu.  Dün öğle saatlerinde beraberindeki daire yetkilileri ile birlikte Dipkarpaz Altın Kumsal’a giden Çevre Koruma Dairesi Müdürü Aktolgalı, karşısında işletme sahiplerini buldu.  Mühürleme işleminin gerçekleşmemesi için köy halkının da destek vermek amacı ile bölgeye gelmesi üzerine tesislere giden yollar araçlarla kapandı. Güvenlik önlemi amacı ile çok sayıda poliste Çevre Koruma Dairesi yetkilileri yanında yer alırken, destekçilerin sayısının artmasını engellemek amacı ile polis güzergah üzerindeki yolu araçla tıkadı. İşletmeciler Çevre Koruma Dairesi yetkililerine geçit vermeyerek tesislerinin mühürlenmesine engel oldu.

“21 yıldır akılları nerdeydi?”

Dipkarpaz bölgesinde geçmiş dönemlerde yine siyasilerin izni ile yaklaşık 24 yıldır turizm tesisi işlettiklerini söyleyen işletmeciler, kendilerinin yemeyip içmeyip tüm yatırımlarını tesislere yaptığını anlattılar. Bölgedeki 9 tesisin Türkiye vatandaşları tarafından işletildiğini 2 tanesinin ise KKTC vatandaşı tarafından işletildiğini söyleyen işletmeciler, 9 işletme hakkında dava açıldığını ancak yapılan ayrım nedeni ile diğer iki işletmeye dokunulmadığını kaydetti. Bölgenin doğal ve ekolojik sit alanı olarak belirlenmeden önce işletmelerin bu bölgede bulunduğunu ifade eden tesis işletmecileri,  devletin 21 yıldır aklı neredeydi? Karpaz’a rağbet artınca mı akıllarına geldi? Biz çıkınca buraları kimlere peşkeş çekecekler? Kumar turizmi için kurulacak olan otellere de böyle müdahale edebilecekler mi? sorularına yanıt aradılar. İşletmeciler “devlet turist diye ağlıyor, bu gün işletmelerimiz mühürlemek istenerek turistleri kapı dışarı etmek istiyorlar” şeklinde veryansın etti.polis

İşlem gerçekleşmedi

İşletmecilerin sert tepkisi ile karşılaşan Çevre Koruma Dairesi Müdürü Aktolgalı Yüksek İdare Mahkeme kararının kendisine mühürlemeyi emrettiğini söyledi. Aktolgalı bölgede bazı işletmeciler ve İskele Polis Müdür Yardımcısı Mustafa Ceylanlı ile yaptığı görüşme sonrasında direnç nedeni ile işleminin gerçekleştirilemeyeceğini bildirerek işlemin ertelendiğini açıkladı. Mühürleme işleminin yapılamaması üzerine herhangi bir olay yaşanmadan Çevre Koruma Dairesi yetkilileri bölgeden ayrıldı.