Rana Sarro

Güzelyurt İlçesi ile ilgili yıllardan beridir devam eden belirsizlik, Güzelyurt’a yatırım yapılmaması ve bölgeden göçe neden olurken, Güzelyurtluların ölülerinin dahi Başkent Lefkoşa’ya gömülmesi sonucunu da doğuruyor.

Güzelyurt’ta hayatını kaybeden vatandaşlar, Yuvacık Köyü mezarlığından çok, Lefkoşa’ya gömülüyor. Bölge halkı olası bir çözüm durumunda bu topraklardan göç edebileceği endişesi ile yıllardır bölgeye yatırım yapmaktan kaçınırken, bölgeye gömülme korkusu da, Güzelyurt’a hem vatandaşların hem de siyasilerin nasıl baktığını gözler önüne seriyor.

Milletvekili Zorlu Töre, “Güzelyurt’ta ölen birçok insan, Lefkoşa mezarlığına getirilip defnediliyor. Bu da, Güzelyurt bölgesinin Rumlara verilebileceği endişesinden kaynaklanıyor” derken;  Din İşleri Başkanı Atalay, ilçede mezarlık olmaması konusunda, “bize düşen görev varsa, destek olmaya hazırız” diyor.

Ancak Güzelyurt sakinlerinden böyle bir talep olmadığı çünkü bölgede yaşamını kaybedenlerin, Yuvacık Kabristanlığı’ndan çok, Lefkoşa Kabristanlığı’na gömülmeyi tercih ettiği de biliniyor.

ATALAY: "BİZE DÜŞEN BİR GÖREV VARSA DESTEĞE HAZIRIZ"

Güzelyurt İlçesi’nde bir mezarlık olmaması konusunda Din İşleri Başkanı Atalay, “Biz olaya dini olarak bakarız. Dini olarak vatandaş talebi varsa, dini olarak,  bir mezarlık olması gerekir. Din İşleri Başkanlığı olarak, bize de düşen bir görev varsa, bu konuda yardımcı oluruz. Bu konuda yetkililer bizlerle istişareye geçerse, biz de elimizden gelen desteği kendilerine veririz” dedi. Ancak Güzelyurt sakinlerinden böyle bir talep olmadığı çünkü bölgede yaşamını kaybedenlerin birçoğunun Lefkoşa Kabristanlığı’na gömüldüğü biliniyor.

ÖZÇINAR: "GÜZELYURT VERİLİRSE, KÖYLERİ DE VERİLİR"

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, “Yuvacık, Güzelyurt’un sınırları içerisinde bir yerdir, mahallemizdir yani. Orada arazi şansımız olduğu için zamanında orası tercih edildi. Zaten merkezde Türk mezarlığı vardır. O dolduğu için Yuvacık’a geçti. Orada arazimiz dolduğu için şuanda genişletmesini de yapıyoruz. Aslında mezarlıklar büyük merkezlerde hep dışarıdadır zaten. Mezarlıkların merkezde olmasından kaçınılıyor” dedi.

Sorulan bir soru üzerine Özçınar, bir anlaşma olması halinde, Güzelyurt’un Rum tarafına verilmesi durumunda, diğer köyler gibi Yuvacık Köyü’nün de aynı şekilde verilmesinin ihtimal dâhilinde olduğunu da belirtti.

TÖRE: “ÖLENLER LEFKOŞA’YA GETİRİLİYOR”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Milletvekili Zorlu Töre ise, Güzelyurt’un sahiplenilmesi ve halka güven verilmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle konuştu:

“Mezarlık konusunda, Güzelyurt’ta ölen birçok insan, Lefkoşa mezarlığına getirilip defnediliyor. Bu da, Güzelyurt bölgesinin Rumlara verilebileceği endişesinden kaynaklanıyor. Güzelyurt’un en büyük problemi gerek hükümet gerekse, bölge milletvekilleri tarafından sahiplenilmemesidir. Varılacak olan anlaşmada da, Türk bölgesi olarak kalacağının vurgulanması gerekir. Çözüm ve barış için Güzelyurt’un Rumlara verilebileceğini söyleyen milletvekillerini de şiddetle protesto ediyorum.”

“BÖLGE YETKİLİLERİ TAVIR KOYMALIDIR”

“Güzelyurt konusunda, önce o bölgenin milletvekilleri, bölgedeki belediye başkanı ve seçilmiş muhtarların, ‘Güzelyurt artık Rumlara verilemez’ diye bir tavır koymaları gerekir. Çünkü sürekli olarak Güzelyurt müzakere masasına oturulduğu zaman, ‘taviz olarak verilecek diye propaganda yapılıyor’. Bunun ötesinde Rum lider Anastasiadis, ‘Güzelyurt olmazsa asla olmaz” diyor ve Annan Planı’nda da Güzelyurt bölgesi olduğu gibi Rumlara bırakılıyordu. “Güzelyurt ve bölgesi artık Rum köyü olamaz, bunu vurgulamamız lazım.”

“EN BÜYÜK SORUN VERİLECEĞİ ENDİŞESİDİR”

“Güzelyurt’un sorunları çok ama en büyük sorun, Güzelyurt’un yeniden anlaşma olursa Rumlara bırakılabileceği yönündeki endişedir. Bu endişenin orta yerden kaldırılması gerekir. Bunu da, bölge yetkililerinin vurgulaması lazım. Ben milletvekili olarak, Güzelyurt’un artık Omorfo olamayacağını, köylerinin de Rumlara verilemeyeceğini vurguluyorum. Ama ne yazık ki, Güzelyurt milletvekili olan bir arkadaş, meclis kürsüsünde ‘Güzelyurt’un barış için Rumlara verilebileceğini’ ifade etmiştir. Diğer bölge milletvekilleri de bu yönde net bir tavır takınmıyorlar. Yalnız benim haykırmamla olmuyor.”