Brüt dış borç stoku, ilk çeyrek sonu itibarıyla 392,8 milyar dolar oldu.

Hazine'den yapılan açıklamaya göre, ilk çeyrek sonu itibarıyla 392,8 milyar dolar, özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı 277,4 milyar dolar ile yüzde 70,6 ve kamu kesimi borçlarının payı 113,3 milyar dolar ile yüzde 28,8 oldu. T.C. Merkez Bankası borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı ise 2,1 milyar dolar ile yüzde 0,5 oldu. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Kamu Kesimi Dış Borçları: Kamu kesimi dış borçlarının büyük bir çoğunluğu, uzun vadeli dış borçlardan oluşmaktadır.

Merkezi Yönetim Dış Borçları: Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli I, II ve III sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinden oluşan Merkezi Yönetim Dış Borç Stoku, 2015 yılının birinci çeyrek dönemi sonu itibarıyla 80,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu miktarın 55,9 milyar dolar tutarındaki kısmı, uluslararası finansal piyasalarda gerçekleştirilen tahvil ihraçları stokundan oluşmaktadır.

Diğer Kamu Kuruluşlarının Dış Borçları: Merkezi Yönetim dışında kalan mahalli idareler, fonlar, kamu bankaları, KİT'ler ve diğer finansal olmayan kamu kuruluşlarının toplam dış borçları, 2015 yılının birinci çeyrek dönemi sonu itibarıyla 32,7 milyar dolar tutarında gerçekleşmiştir.

...

Özel Sektör Dış Borçları:

Kısa Vadeli Özel Sektör Dış Borçları: 2015 yılının birinci çeyrek dönemi sonu itibarıyla kısa vadeli özel sektör dış borcu 111,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu tutar içinde, bankacılık sektörünün payı 76,9 milyar dolardır.

...

Uzun Vadeli Özel Sektör Dış Borçları: 2015 yılının birinci çeyrek dönemi sonu itibarıyla özel sektörün uzun vadeli dış borçları 166,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Uzun vadeli özel sektör dış borç stoku içerisinde en büyük pay, 87 milyar dolar ile finansal kuruluşların olmuştur.

...

T.C. Merkez Bankası Borçları: 2015 yılının birinci çeyrek döneminde; TCMB'nin uzun vadeli dış borçları 1,8 milyar dolar, kısa vadeli dış borçları ise 290 milyon dolar tutarında gerçekleşmiştir.

...

Kur etkisi: Bilindiği gibi dış borç istatistiklerinde uluslararası standart, büyüklüklerin ABD doları cinsinden ifade edilmesidir. Bu durum, yayımlanan istatistiklerdeki dış borç büyüklüklerinin çapraz kurlarda gerçekleşen hareketlerden etkilenmesine yol açmaktadır. Bu çerçevede, 2014 Aralık-2015 Mart döneminde dış borç stoku, döviz kuru değişikliklerinden dolayı yaklaşık olarak 17,1 milyar dolar tutarında azalış göstermiştir".