Rana Sarro

Başkent Lefkoşa’da Küçük Kaymaklı bölgesinde Gizem Gürçem’e ait diş kliniğine yapılan baskın neticesinde, kliniğin tescilli ve hijyen olmadığı yönünde rapor tutuldu. Sağlık Bakanlığı’nın kapatılması kararı aldığı açıklandı, ancak kliniğin halen faaliyet olduğu ve halen hasta bakıldığı öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumu tarafından yapılan baskın neticesinde, tescilli ve hijyen olmadığı tespit edilen klinikte ayrıca kaçak diş doktoru çalıştırıldığı ve bir diş teknisyeninin diş hekimliği yaptığı yönünde de Diş Tabipleri Odası’na ihbarlar yapıldığı belirtildi.  Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, “Kliniği kapatma kararı aldık” derken, Klinik Sahibi Diş Hekimi Gizem Gürçem ise, kliniklerinin kapatılmadığı ve faaliyetlerine devam ettiğini açıkladı ve “kapatma yetkileri zaten yok” dedi.

Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak ise, “Kapatma kararı alınmasına rağmen, bu kararın neden uygulanmadığını sorulması lazım” diye konuştu.

BAKAN GÜLLE: “KAPATMA KARARI ALDIK”

Konuyla ilgili açıklamalarına başvurduğumuz Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, “Gizem Gürçem’e ait diş kliniğine baskın yapıldı, kaydı olmayan bir diş hekiminin olduğu saptandı. Orasını kapatma kararı aldık. Ayrıca diş kliniği açma yetkisi yok ve kayıtlı olmayan birisi orada çalışıyor. Bir klinik açma yönünde kaydı ve yetkisi yok ama çalışıyor, bu yasal değildir, dolayısıyla kapattık” dedi.

KLİNİK SAHİBİ GÜRÇEM: “KAPATMA YETKİLERİ ZATEN YOK”

Kliniğinde görüştüğümüz Klinik Sahibi Diş Hekimi Gizem Gürçem ise gazetemize şu açıklamalarda bulundu:

“Açıklanacak bir durum yok açıkçası. Doğrudur rutin denetlemeler oluyor. Her yerde oluyor. Ama herhangi bir kapatma ile ilgili bir sıkıntı yok. Daha fazla ben bir şey demek istemiyorum bu konu hakkında. Avukatımla da zaten görüştüm. Gazetede çoğu şey gerçek dışıdır. Hijyen olmadığı doğru değildir. Sonuçta ben üniversite mezunu bir insanım. Buranın denetlenecek bir sıkıntı söz konusu olamaz. Kapatma yetkileri zaten yok. O kadar kolay mı? Öyle bir durum yok zaten. Bir sıkıntı görülürse ancak uyarılır. Ayrıca Diş Tabipleri Odası’na üyeyim ve Oda her ay bizden aidatını alıyor.”

ODA BAŞKANI BIÇAK: “KLİNİK NEDEN KAPATILMADI?”

Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak ise, “Kapatma kararı alınmasına rağmen, bu kararın neden uygulanmadığını sorulması lazım” dedi. Kliniğe yapılan baskında bizzat kendisinin de bulunduğunu belirten Oda Başkanı Hüseyin Bıçak, bahse konu doktorun odalarına üye olduğunu ancak kliniğin Yataklı Tedavi Kurumu’ndan tescili olmadığını belirtti ve Detay Gazetesine şunları söyledi:

“TEKNİSYEN DİŞ DOKTORLUĞU YAPIYOR”

“Esas klinikleri basma yetkisi olan Yataklı Tedavi Kurumu tarafından kliniğe baskın yapıldı. Baskında biz de bulunduk. Bize gelen bilgilere ve ihbarlara göre, bir diş teknisyeni diş doktorluğu yapıyor. Ki bu diş teknisyeninin bir üst katta da laboratuarı var. Burada teknisyen diş hekimliği yapıyor.”

“KLİNİKTE KAÇAK DOKTOR”

“Ayrıca 6 aydır Türkiye’den ülkeye gelen bir diş doktoru da izinsiz olarak orada diş hekimi olarak çalışıyor. Baskına gittiğimizde bize kapıyı açan o oldu. Tabi ki bize çalışmadığını söyledi.”

“TESCİLLİ VE HİJYEN DEĞİL”

“Kliniğin kapatılma kararı gerekçesi, kliniğin Sağlık Bakanlığı’ndan tescilli olmaması ve hijyen olmamasıdır.”

“KAPATILMASI KARARININ ARDINDAN MÜNHAL”

“Baskın yapılmasının ve kapatılması kararının ardından, bahse konu klinik, diş hekimi aradığına dair gazeteye ilan verdi. Türkiye’den gelen kaçak diş doktoru çalıştırdığı için, bunu yasallaştırmak amacıyla bu ilan verdi. Çünkü Kıbrıslı diş doktoru bulamazsa, o zaman Türkiyeli birisini çalıştırabilir. Halbuki bahse konu kliniğin hijyen ve tescilli olmadığı tespit edilmiş ve kapatılması kararı alınmıştır. Bu kliniğin neden kapatılmadığının sorgulanması gerekir.”

MÜDÜR KOBAT: "HASTA KABUL ETMEMESİ LAZIMDI"

Açıklamalarına başvurduğumuz Yataklı Tedavi Kurumları Müdürü Katayon Kobat ise, “klinik Bakanlığımıza kayıtlı değil, başvurusu da yok. İkincisi de hijyen şartlara hiçbir şekilde uygun değildir. Biz gereken uyarıları yaptık. Bir kişi de orada bulunuyordu. Diş hekimi olduğunu söylüyor ama hiçbir şekilde kayıtlı değildir. Uyarımızı yaptık, yazımızı yazdık. Onları giderecek. Bize başvurusunu yapacak, biz denetlemesini yapacağız, eğer şartları yerine getirirse hasta almaya başlayabilir” dedi.

Yataklı Tedavi Kurumları Müdürü Katayon Kobat, bahse konu kliniğin hasta kabul etmeye devam ettiği yönündeki gazetemiz muhabirinin verdiği bilgiyi ise hayretle karşıladı. “Kapıyı mühürlemedik yani ama biz faaliyetlerini durdurmasını söyledik” diyerek, bunu ihbar kabul edeceğini belirten Müdür Kobat, gereğinin yapılacağını söyledi.