Dışişleri Bakanı Emine Çolak, resmi temaslarda bulunmak amacıyla KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’la görüştü.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin de hazır bulundu. Görüşme heyetler arası çalışma yemeğiyle devam etti. 

Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kıbrıs sorununun çözümü için önemli bir noktada bulunulduğunu, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun Kıbrıslı Türklerin arzu ettiği şekilde, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğin sağlandığı, geleceğe güvenle bakılabilecek, geçmişte yaşanan tabloların yaşanmayacağı bir tablo içinde çözüme kavuşması arzusunda olduğunu ifade etti.

Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmeden Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği ülkelerine yapacağı temaslara başlamayı doğru bulmadığını söyleyen Bozkır, adaya gelerek, Türkiye’nin KKTC’nin yanında olduğunu göstermeyi istediğini kaydetti.

1452081753.jpg

Yararlı temaslar yaptığına işaret eden Bozkır, 2016 yılının KKTC halkı için en güzel sonuçlarla tamamlanması dileğinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Emine Çolak da, heyetler arasında bir çalışma yapacaklarını, bu çalışmanın üç başlıkta gerçekleşeceğini belirtti.

Çolak, Kıbrıs konusunda görüşmelerin yoğunlaştığı bu dönemde Avrupa Birliği faktörünün nasıl bir rol oynadığını, görüşmeler şemsiyesi altında kurulan özel komitenin çalışması ve gündeminde bulunanları görüşeceklerini kaydetti.

KKTC hükümetinin ve Meclis’in geçirmesi gereken yasalar, bakanlıklarda yapılacak reformlar konusunda fikir alışverişinde bulunmak istediklerine değinen Çolak, AB perspektifi içinde çözüm ve sonrasında meydana gelecek durumlarla ilgili görüşmeler yapacaklarını belirtti.

Çolak, Bakan Bozkır’ın AB deneyimleri ve temasları konusunda bilgi edinmek istediklerini kaydetti.

1452081763.jpg

1452081790.jpg