Bütçe üzerinde söz alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, KKTC’nin dış temsilciliklerinin binalarına kira bedeli olarak yılda 5 milyon lirayı aşkın rakam ödendiğini belirterek, temsilcilikler için uzun vadede bina satın alınabileceğini söyledi.

Çeler, yurt dışındaki gençlerin ülkeye neden dönmediğinin de araştırılmasını istedi.

Çeler, Lapta Belediyesi’nde 31 kişinin işten durdurulmasına da değindi ve yurt dışında yaşayan gençlerin ülkeye geri dönme konusunda bu gibi uygulamalar yüzünden endişeler yaşadığını anlattı.

Çeler, İçişleri Bakanlığı ile Sayıştay’ın Lapta Belediyesi’nde bir araştırma yapmasını tavsiye etti.

Yurt dışında lobicilik faaliyetlerine ve vatandaşların birlikteliğine önem vermek gerektiğini söyleyen Çeler, aynı zamanda yurt dışında yaşayan vatandaşlara da bu ülkenin yurttaşı olduğunu hissettirmenin şart olduğunu söyledi.

Çeler, özellikle İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin ülkeyle kopukluk yaşadığını belirtti.

ÖZGÜR

CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür de, çok aktif bir Dışişleri Bakanlığı bulunduğunu, fark yarattığını söyledi.

Özgür, dış yatırımlar konusunda yapılanları öğrenmek istediğini belirterek, bilgi istedi.

Kamunun ve özel sektörün kapasitesini artırabilmek için dış yardımların önemli olduğunu kaydeden Özgür, bu anlamda AB ile sağlıklı ilişkiler geliştirilmesi gerektiğini belirtti ve bu konuda da bilgi istedi.

Birikim Özgür, AB’nin 2008 sonrası küresel finans kriziyle birlikte çok da iyi bir dönem geçirmediğini ifade ederek, Euro bölgesinde yüzde 3.1 büyüme beklendiğini, KKTC’nin ise yüzde 4.1 büyüme hedeflediğini söyledi.

Özgür, enerji yatırımları konusunda da değindi. Kıbrıs sorunun çözümü yönünde çok daha aktif girişimci bir süreçten geçilmesi gerektiğini vurgulayan Özgür, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bu konudaki girişimlerinin yetersiz kaldığını ileri sürdü.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin ilk bakan olduğu günlerde Kıbrıs sorununun bitmek üzere olduğu ya da üç ay içinde bitebileceği gibi söylemleri bulunduğunu ifade ederek, şu anda ise beklenenin çok gerisinde bir noktada olunduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta beklenen çözümün bulunmasının kolay olmadığını ifade eden Tatar, çünkü ortak noktaların, yakınlaşmaların bulunmadığını kaydetti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin içinde bulunduğu ekonomik durumun pek parlak olmadığına değinen Tatar, “özlem duyulan” Rum tarafının bankalarının battığını, borçlarının her geçen gün arttığını belirtti.

Yurt dışında bulunan temsilciler konusuna da değinen Tatar, müşavirler konusunda da eleştirilerde bulundu.

Tatar, yeni açılacak her temsilciliğin bütçeyi daha da zorladığını belirterek, yeni temsilcilikler yerine zaman zaman Türkiye’nin temsilciliklerinden faydalanılabileceği görüşünü dile getirdi.

Kıbrıs konusunda dik durulması ve tutarlı bir politika izlenmesi halinde başarıya ulaşılacağına inanç belirten Tatar, Kıbrıs meselesinde KKTC’nin daha fazla tanıtılması ve anlatılması gerektiğini kaydetti.

ERTUĞRULOĞLU

UBP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu da, dış temsilciliklere ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu ifade ederek, bugüne kadar hükümetlerin dış temsilciliklere önem vermediğini anlattı.

Ertuğruloğlu, dış temsilciliklerde çok sorunlar yaşandığını, oradaki koşulların pek iç açıcı olmadığını belirterek, sorunların çözümü yönünde bir mücadele verilmediğini savundu.

Dış temsilciliklerde çalışanların maddi sıkıntı yaşadığını anlatan Ertuğruloğlu, temsilciklere gönderilen kişilerin maddi ve manevi imkanlarının artırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Rumların eşit statüde bir çözüme yaklaşmadığını anlatan Ertuğruloğlu, Kıbrıs konusunda azınlık  hakları çerçevesinde yapılacak bir çözüme karşı olduklarını, ancak şu anda Kıbrıs Türk halkının haklarının elinden alınmaya çalışıldığını ifade etti.

Kimseyle milliyetçilik yarışında olmadıklarını, ancak kimsenin  de kendileriyle çözümcülük yarışına girmemesi gerektiğini vurgulayan Ertuğruloğlu, kimsenin dış ve iç siyasette ayrımcılık yapma lüksü olmadığını, iç siyasetin dışı, dış siyasetin de içi yakından ilgilendirdiğini kaydetti.

Ertuğruloğlu, “Milliyetçilik yarışı ne kadar yanlış ve tehlikeliyse, çözümcülük yarışı da o denli yanlıştır” dedi ve dış politikada artık tek ses olunması çağırısında bulundu.

Ertuğruloğlu, Kıbrıslı Rumların müzakereleri zaman kazanmak için kullandığını da söyleyerek, Kıbrıs konusunda birlik halinde hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi.