Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türkler adına konuşmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

Bakanlık açıklamasında, Türkiye’nin sağlayacağı güvenlik ve garantinin hiçbir şart altında AB üyeliğiyle bertaraf edilemeyeceğine işaret edilerek , Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin vazgeçilmez olduğu yinelendi.

Enformasyon Dairesi aracılığıyla yapılan yazılı açıklamada, Rum Yönetimi Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulides’in Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünün devamının Kıbrıslı Türklere de olumsuz yansımaları olacağı yönündeki açıklamasının, akla ve mantığa sığmadığı ve Kıbrıs Türk tarafını bir kez daha hayrete uğrattığı ifade edildi. 
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şunlar kaydedildi:

“GKRY Hükümet Sözcüsü’nün Kıbrıslı Türkler adına konuşma cüretini kendisinde görmüş olması kabul edilemezdir. Birleşmiş Milletler uhdesinde devam eden müzakereler çerçevesinde son aşamada ve garantörlerin katılımıyla çok taraflı bir konferansta ele alınacağına dair üzerinde halihazırda mutabık kalınan güvenlik ve garantiler konusunun, bu formatın dışında çeşitli vesilelerle basın aracılığı ile sık sık gündeme getirilmesinin, mevcut sürece zarar vermekten ve Kıbrıs Rum tarafının masadaki taahhütlerine sadık kalma niyetini sorgulatmaktan başka bir amaca hizmet etmediğini vurgulamakta fayda görmekteyiz.

Öte yandan Hristodulides’in, Ada’da bir çözüme ulaşılmasını müteakip Avrupa Birliği dışında herhangi bir garantiye ihtiyaç olmadığını iddia etmesi, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türkünün güvenlik ve garantiler konusunda bugüne kadar var olan ve sürekli olarak yinelediği duruşunun esas sebebini anlamadığını veya anlamamakta ısrarcı olduğunu göstermektedir. Hristodulides ayrıca, Kıbrıslı Türklerin gelecekleriyle ilgili bir seçimle karşı karşıya olduklarını, bu bağlamda ya AB üye ülkesi olarak birleşik bir Kıbrıs olmayı, ya da Türkiye’nin dahil olduğu bir gelecek seçmeleri gerektiğini ifade etmiştir.

“TÜRKİYE’NİN SAĞLAYACAĞI GÜVENLİK VE GARANTİ HİÇBİR ŞART ALTINDA AB ÜYELİĞİYLE BERTARAF EDİLEMEZ”

Bu vesileyle, Anavatan Türkiye’nin sağlayacağı güvenlik ve garantinin hiçbir şart altında AB üyeliğiyle bertaraf edilemeyeceğini, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin vazgeçilmezlerimizden olduğunu yineler, güvenliğimizi ilgilendiren konularda Kıbrıs Türk tarafına aklınca tavsiyede bulunan Kıbrıs Rum yaklaşımını şiddetle kınadığımızı vurgularız.”

Kıbrıs Rum tarafına, Kıbrıs Türk halkının kendi seçtiği yetkililer tarafından yönetildiğinin  hatırlatıldığı açıklamada, “Rum yetkilileri hadlerini aşarak Kıbrıslı Türkler adına beyanatlar vermekten ve önerilerde bulunmaktan kaçınmaya ve son dönemde sıklıkla tekerrür eden yapıcı olmayan bu tutumu sürdürmekten imtina etmeye davet ederiz” denildi.