Dışişleri Bakanlığı, Hüseyin Macit Yusuf’un gezici büyükelçi atanmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yürürlükte olan Yasa uyarınca, her ne kadar da Dışişleri Bakanlığı Gezici Büyükelçi atanması için teklifte bulunsa da Gezici Büyükelçi atamasının Cumhurbaşkanı tarafından yapıldığına işaret edildi.

Hüseyin Macit Yusuf’un 22.05.2003 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, Dışişleri ve Savunma Bakanlığına yazdığı yazı ile Gezici Büyükelçi görevine atandığı ifade dilen açıklamada, 15/2013 sayılı Dışişleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasasının Geçici 3. Maddesi ile Hukuk Dairesi görüşü doğrultusunda Gezici Büyükelçi Hüseyin Macit Yusuf’un 31.03 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından görevden alındığı anımsatıldı.

Açıklamada “Bununla birlikte, 2013 yılında anılan Yasada yapılan tadilat çerçevesinde ilgili Yasanın 24. Maddesi uyarınca Gezici Büyükelçilerin Dışişleri Bakanlığının teklifi, Bakanlar Kurulunun Kararı ve Cumhurbaşkanın onayı ile atandıklarını ve gerekli hallerde aynı yöntemle görevden alındıklarını da hatırlatmakta fayda görmekteyiz.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada “Hükümetimiz, görevden almanın herhangi bir gerekçe göstermeden gerçekleşmiş olmasından ve Bakanlığımızın gerek Başbakanlık, gerekse Başbakan Yardımcılığı ile yaptığı istişare sonucunda, anılan Yasa uyarınca ve prosedüre uygun olarak Hüseyin Macit Yusuf’un yeniden Gezici Büyükelçi atanmasını önermiş ve Bakanlar Kurulu bu yönde karar üretmiştir. Yasa gereği Hüseyin Macit Yusuf’un Gezici Büyükelçi olarak atanması sadece Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayına tabidir” denildi.