Dışişleri Bakanlığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin  (GKRY) hidrokarbon için ihale duyurusu yapmasını eleştirdi ve “GKRY’nin mevcut olumlu atmosfere zarar verecek adımlar atmaktan kaçınması gerekiyor” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının BM gözetiminde yürütülmekte olan müzakereler yoluyla 2016 yılı içerisinde en kısa sürede Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılması hedefiyle çabalarını sürdürdüğü kaydedildi.

Açıklamada “Hal böyleyken, Kıbrıs’ın doğalgaz kaynakları konusunda, GKRY iç siyasi kaygılardan kaynaklandığı anlaşılan mülahazalarla tek taraflı olarak başlattığı faaliyetlerini sürdürdüğüne şahit olmaktayız. Bu bağlamda, GKRY, tek yanlı ilan ettiği 6, 8 ve 10’uncu parsellerde hidrokarbon aramaları için üçüncü ihale duyurusunu 24 Mart 2016 tarihinde yapmıştır. Müzakerelerin yoğun olarak devam ettiği bu dönemde, GKRY’nin mevcut olumlu atmosfere zarar verecek adımlar atmaktan kaçınması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Kıbrıs Adası’nın iki eşit ortağından biri olan Kıbrıs Türk halkının Ada’nın deniz yetki alanındaki mevcut doğal kaynaklarında hakları bulunduğu kaydedilen açıklamada,  Kıbrıs Türk halkının hidrokarbon kaynaklarının araştırılması, çıkarılması ve işletilmesine ilişkin tüm kararların alınmasında Rum liderliği kadar söz sahibi olduğu da vurgulandı.

Kıbrıs Türk tarafının kapsamlı bir çözüme ulaşılana kadar, ada çevresinde bulunan doğal kaynaklarının araştırılması, çıkarılması ve işletilmesi faaliyetlerinin tarafların karşılıklı belirleyecekleri bir işbirliği çerçevesinde yürütülmesinin en doğru yol olacağı kanaatinde olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Kıbrıs Rum liderliğine, BM gözetiminde yürütülen müzakere sürecine odaklanması ve en kısa sürede yerleşmiş BM parametreleri ile 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama temelinde bir anlaşma sağlanması için yapıcı bir yaklaşım sergilemesi yönündeki çağrımızı bu vesileyle bir kere daha yineleriz”.