Yılan hikâyesine dönen Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde kurulacak “Böbrek Diyaliz Ünitesi” ihalesi, Merkez İhale Komisyonu’nun (MİK) yüksek fiyat veren Braun firmasını işaret etmesinin ardından, haksızlık yapıldığı ve ihaleye fesat karıştığı düşüncesiyle yargıya başvuran Fresenius firmasının başvurduğu mahkemenin kararıyla iptal edildi. Şimdi gözler bu konuda karar verecek Sağlık Bakanlığı’na çevrildi.

Bir ihaleyi bile beceremedik

Akçiçek Hastanesi’ne alınacak 10 adet böbrek diyaliz cihazı için açılan ihaleye iki firma başvurdu. Bunlardan Fresenius firması 29 bin lira civarında bir fiyat teklifi verdi ve son model 4008 H model (2011) böbrek cihazını taahhüt etti. İhaleye giren ikinci firma Braun ise 2005 model cihaz için 35 bin lira civarında bir fiyat verdi ve ihaleye katıldı. Cihazların bakımı için ise Fresenius firması 3. sene için 0 lira ücret önerdi. Yapılan ihale sonrasında MİK, Braun firmasının kazandığını açıkladı. Buna itiraz eden Fresenius firması ise “Bizim cihazlarımız daha üst model” dedi. Üstelik 3. sene bakım parası almayacağız diye belirtti. Yargıya giden Fresenius firması mahkeme kararıyla MİK’in yaptığı ihaleyi iptal ettirdi. Merkez İhale Komisyonu da Sağlık Bakanlığı’na yazdığı bir yazıyla bilirkişi talebinde bulundu. Zira fiyatlar deşifre olduğu için bir daha ihaleye çıkılmayacağı öğrenildi.

fresenius-medical.gif
Yıllardır para toplanıyor

Girne’de 17 yıl yaşadıktan sonra hayatını kaybeden İngiliz başöğretmen Marion Sylvia Cooper, 2012 yılında Girne Akçiçek Hastanesi’ne böbrek diyaliz ünitesi kurulması için 84 bin Sterlin bağış yapmıştı. Yine yıllar içinde yapılan bağışlar ve en son olarak bu ay içinde Girne Özgür Ada Lions Kulübü’nün yaptığı baloda 196 bin 700 TL para toplandı. ÇADER de 5 bin TL tutarında bağış toplayarak üniteye alınacak otobüs için yardımda bulundu. MİK ihaleyi sorunsuz sonuçlandırabilseydi ilgili firma 60 gün içinde cihazları temin edecek ve mart ayında ünite hizmete girecekti. İptal edilen ihale sonrası Sağlık Bakanlığı’nın yılbaşının ardından bir karar vermesi bekleniyor.

braun-diyaliz.jpg
Parası bile bağışlarla elde edildi

Girne Özgür Ada Lions Kulübü kurulması planlanan böbrek diyaliz ünitesi için iki yıl evvel iki gün ara ile zamanın hükümetinin Maliye Bakanı Ersin Tatar’ı 16 Mart 2013’te, Turizm Bakanı Ünal Üstel’i de 18 Mart 2013 tarihinde ziyaret ederek diyaliz ünitesi için destek talebinde bulunmuştu. Ancak aradan iki sene geçmesine rağmen, üstelik vatandaş ve hayırseverlerden toplanan para değerlendirilemedi ve ünite açılamadı. Değil üniteyi açmak, ihaleyi dahi doğru dürüst şaibesiz gerçekleştiremedik.

10 cihaz 60 hasta

Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde kurulması planlanan böbrek diyaliz ünitesinde 10 adet cihaz bulunacak ve Girne bölgesinden yaklaşık 60 hastaya hizmet verecek. Ünitede bir doktor ile 7 hemşirenin de görev alması bekleniyor.