Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) Başkanı İzzet Volkan ve beraberindeki heyet bugün Yayın Yüksek Kurulu’nu (YYK) ziyaret ederek, YYK Başkanı İlkay Diren ile görüştü.

KTGB Başkanı İzzet Volkan ziyarette yaptığı konuşmada, YYK’nın çalışmalarını takdirle izlediklerini kaydetti.

“Genelde medyanın özelde radyo ve TV yayıncılığının yaşadığı haksız rekabet başta olmak üzere çok sayıda sorunun çözülmemesinden kaygılıyız” diyen Volkan, “YYK izniyle uydu yayını yapan kanalların Türkiye Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kararıyla durdurulmasının kabul edilemez olduğunu” dile getirdi.

“Bu tavır YYK’nın varlığına ve otoritesine de bir darbedir” diyen Volkan, bunu, KKTC TV yayıncılığı açısından, demokrasi ve çok seslilik açısından ve buralarda çalışan basın çalışanlarının iş güvenliği açısından da kabul edilemez olarak değerlendirdi.

“RTÜK’ün Türkiye’deki kanallarla ilgili yetkisi konusunda itirazımız olamaz. YYK’nın buradaki yetkisine de RTÜK müdahil olamaz” diyen Volkan, şöyle devam etti:

“Gelecekte de benzer kararlarla karşılaşabiliriz. Gazeteciler Birliği olarak bu gelişmeleri YYK ve Kıbrıs Türk TV yayıncılığına bir saldırı olarak görmekte, hem YYK hem hükümeti, mütekabiliyet prensibi gereği kararlar almaya hem de KKTC TV yayıncılığının bağımlılıktan kurtulacağı çözümler üretmeye çağırıyoruz.”

DİREN: “DEVLET ULUSAL KANALLARI KORUYUCU ÖNLEMLER ALMALI”

İlkay Diren  ise konuşmasında, YYK olarak çok sesliliğe çok renkliliğe ve topluma doğru bilgilerin aktarılması konularında hassas olduklarını kaydetti.

Volkan’ın görüşlerine büyük oranda katıldığını belirten Diren, ülkedeki yayıncılığın küçük sermayelerle oluşan bir yayıncılık olduğunu, Türkiye’deki büyük yayıncı kuruluşlarla yerli kanalların rekabet sıkıntısı yaşadığını anlattı.

İthal ürünlerin çoğunlukla Türkiye’den geldiğini, ancak Türkiye’de yayın yapan kanalların KKTC’de de izlenmesi nedeniyle ithal edilen ürünleri üreten firmaların KKTC kanallarına ayrıca reklam vermediğini anlatan Diren, “Bu bizim medyamızın cılız kalmasına neden oluyor” dedi.

Yayıncılığın masraflı ve ciddi yatırımlar isteyen bir sektör olduğuna işaret eden Diren, bazı kanalların personel giderlerini bile karşılayamadığını anlattı.

YYK olarak yasal çerçevede kanalların önünü açmaya çalıştıklarını ancak bu konuda devlet politikası oluşturulması gerektiğini dile getiren Diren, devletin ulusal kanalları koruyucu önlemler alması gerektiği görüşünü belirtti.

Türksat’ta yayını engellenen kanallara da değinen Diren, KKTC’de yayın yapan kanalların uyduya çıkabilmesi için YYK’nın müracaatçı kuruluşlara yayın izni verdiğini, kanalların Türksat’a bu izinlerle başvurduğunu ve Türksat’ın YYK’nın verdiği izni kabul ederek yayıncı kuruluşların uydu yayınlarını sağladığını anlattı.

“Kıbrıs’taki yayıncı kuruluşlara çok önem veriyoruz çünkü sorunlarla dolu bu ülkede toplumsal varlığımızın, varoluş mücadelemizin sesi ne kadar güçlü çıkarsa ülkenin çıkar ve menfaatlerini o kadar savunabilir” diyen Diren, bazı kanalların Türksat paketinden RTÜK kararıyla çıkarılması sürecini yakinen izlediklerini belirtti.

“DİYALOG TV’NİN BELGELERİNİ YENİDEN İLETTİK”

Bu durumun yayıncı kuruluşlardan önce kendi bilgilerine geldiğini ve bu konuda RTÜK’le temas kurduklarını dile getiren Diren, “ilk edindiğimiz bilgi yayın izni olmadığı için yayınların durdurulduğu yönündeydi” dedi.

“Biz süratle bu kuruluşların bizden lisanslı olduğunu bildirdik ve belgelerimizi hem Türksat’a hem RTÜK’e ilettik” şeklinde devam eden Diren, Star Shopping ve Star Sinema kanallarıyla ilgili ise, doğru bilgiye bir türlü ulaşamadıklarını ifade ederek, bu iki kanalın tekrar yayına dönüp dönmeyeceği konusunda endişeleri olduğunu belirtti.