Birlik 14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre tüm dünyada 374 milyon diyabet hastası olduğunu, 2012 yılında 1 buçuk milyon kişinin diyabet nedeniyle öldüğünü açıkladı.

KKTC’de 2008 yılı Sağlık Bakanlığı verilerine göre nüfusun yüzde 18’inin gizli şeker (diyabet adayı), yüzde 11’ininse diyabetli olduğu belirtilen açıklamada, obezite, yanlış beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite azlığının diyabete neden olan en önemli sebep olduğu kaydedildi.

Diyabetten korunmak ve diyabet tedavisinde sağlıklı beslenmenin birinci koşul olduğu kaydedilen açıklamada, sağlıklı beslenmek için düzenli saatlerde yemek yenmesi, öğün atlanmaması, yüksek posalı besinler (esmer ekmek, tam tahıllar, sebzeler, kabuklu meyveler, kuru baklagiller) tüketilmesi, yüksek yağ ve şeker içeriği olan besinlerden uzak durulması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, diyabetin sağlıklı beslenme ile önlenebilen veya geciktirilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekilerek, “tüm halkımızı yeterli ve dengeli beslenerek obezite ve diyabetten korunmaya çağırıyoruz.” denildi.