Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, ülkedeki LGBTİ bireylerin halen cinsel tercih ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldığını, iş bulmakta zorlandığını ve toplumdan dışlandığını belirtti.

Ombudsman Dizdarlı, yasalarda yapılan bazı düzenlemelerin LGBTİ bireylere karşı ön yargı ve ayrımcılığı kaldırmaya yetmediğini vurguladı.

“İNSAN HAKLARI İHLALLERİ VE SOSYAL SORUNLAR TARTIŞILMALI”

Dizdarlı bugün yaptığı yazılı açıklamasında, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü çerçevesinde, gerek farkındalık yaratmak, gerekse toplumsal bilinç kazandırmak adına, toplumdaki LGBTİ bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları insan hakları ihlallerini ve sosyal sorunların tartışılması gerektiği düşüncesini ifade etti.

Fasıl 154 Ceza Yasası’nda yapılan tadilatlar sonucunda eşcinsel ilişkinin suç olmaktan kaldırılması olumlu bir gelişme olsa da, bu gelişmenin toplumdaki LGBTİ bireylere yönelik insan hakları ihlallerini, ötekileştirmeyi ve nefret suçlarını ortadan kaldırmadığını kaydeden Dizdarlı, şöyle devam etti:

“Yine Fasıl 154 Ceza Yasası’nda Cinsiyete, Cinsel Yönelime veya Cinsiyet Kimliğine Yönelik Zem ve Kadih suçu getirilmiş ancak bu yasa maddesi de toplumumuzdaki LGBTİ bireylere karşılık önyargıyı ve ayrımcılığı kaldırmaya yetmemiştir. Toplumumuzdaki LGBTİ bireyler, halen cinsel tercih ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmakta, iş bulmakta zorlanmakta ve toplumdan dışlanmaktadırlar.”
Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı, yasal mevzuat, Avrupa ve diğer ülkelerle aynı olmasa da dünyada Ombudsman’ın en önemli görevlerinden birinin insan haklarını korumak ve devletin organlarının insan haklarına uygun hareket edip etmediğini denetlemek olduğunu vurguladı.

Dizdarlı, bu bağlamda, Güney Kıbrıs Ombudsman Dairesi’nin, insan haklarının uygulanmasını sağlamak için ayrı bir insan hakları birimi oluşturduğuna işaret etti.

“İnsan haklarını korumanın ve bu hakların uygulanmasının sağlanmasının her insanın görevi olduğu düşüncesindeyim” diyen Dizdarlı, AB’nin LGBTİ bireylerin iş yerlerinde herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmalarını engellemek amacıyla uyguladığı direktiflerden örnekler verdi.

KKTC’de trans bireylerin yasal olarak cinsiyet değiştirme hakkına sahip olmadığını kaydeden Dizdarlı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin birçok kararında, özellikle Kück kararında, devletlerin trans bireylere cinsiyet değiştirme maksadıyla ameliyat olma şansını sağlamakla yükümlü olduğunu ve yine devletin kimlik belgelerinde değişen cinsiyeti tanıma yükümlülüğü bulunduğunu belirttiğini anlattı. Dizdarlı, buna rağmen KKTC’deki mevzuatın trans bireylere cinsiyet değiştirme hakkı tanımadığı gibi, bu bireylerin ameliyat, tıbbi yardım ve diğer ihtiyaçlarıyla ilgili de herhangi bir düzenleme getirmediğini belirtti.

ONUR YÜRÜYÜŞÜNE DESTEK

Emine Dizdarlı, LGBTİ bireylere yönelik ötekileştirme, nefret suçu, nefret söylemi ve ayrımcılığı kaldırmanın önemini vurgulayarak yarın saat 17.30’da Lefkoşa Dereboyu’nda düzenlenecek onur yürüyüşünün bu ötekileştirmeyi, nefret söylemini ve ayrımcılığı kaldırma yönünde önemli bir adım olmasını diledi.