Haluk Doğandor

Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nin yaklaşık 1 milyon 500 bin lira katkısıyla yapılarak, 7 Haziran 2012 tarihinde hizmete açılan doğal arıtma tesislerinin durumu içler acısı 

Girne bölgesi yerleşim birimlerinden Esentepe’den Sadrazam köyüne kadar olan yerlerin, sorun yaratan atık sularına çözüm bulmak için yapılan doğal arıtma tesisleri şu anda içler acısı durumda. Bu doğal arıtma tesislerinden biri Girne’nin doğu tarafında bulunan Arapköy’e, diğeri Girne’nin batısında yer alan Çamlıbel’e kurulmuştu. 7 Haziran 2012 tarihinde T.C. Yardım Heyeti katkılarıyla yaklaşık 1 milyon 600 bin liraya yaptırılan doğal arıtma tesisleri, zamanın Başbakanı İrsen Küçük, Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Girne Kaymakamı Gürkan Kara, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Ömer Paç, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un katılımlarıyla düzenlenen törenle açılmıştı. 

TESİSLER AÇILDIKTAN SONRA, ÇALIŞAMAZ HALE GELDİ 

Sistem, toplanan atık sular vidanjörler tarafından kanal yolu ile ızgaraya dökülecek, buradan da betonarme 4 gözlü ve çürütmeli foseptike geçecek. Buradan içindeki katı maddeler ayıklandıktan sonra iletim boruları ile esas arıtmanın yapılacağı bitkilendirilen çakıllı bölüme akacaktı. Atık su içindeki fosfor ve azot giderimi bitkiler sayesinde giderilecekti. Buradan gelen atık sular klorlama ünitesine geçerek klorlandıktan sonra sulama suyu olarak değerlendirilecekti. Ancak törenle açıldıktan kısa bir süre sonra doğal arıtma tesisleri çalışamaz hale geldi, önce Arapköy daha sonra da Çamlıbel doğal arıtma tesisi devre dışı kaldı. 

SIKINTI YAŞIYORUZ, TESİS HİZMETE GİRMELİ 

Vidanjör işi ile uğraşanlar, bölgelerindeki doğal arıtma tesisleri sayesinde Haspolat Arıtma Tesisi’ne gitmekten kurtulduklarını ama kısa bir süre sonra çalışamayan tesisler yüzünden yine sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Çevreye döktükleri atık sular yüzünden ceza aldıklarını ifade eden vidanjörcüler, aldıkları 150 liranın 100 lirasını mazota, 30-40 lirasını Haspolat tesisine, verdiklerini para kazanamadıklarını belirtti. Hükümete çağrı yapan vidanjörcülerden Musa Aşkar ile Cafer Saçlı büyük paralar harcanarak yapılan bu tesislerin yeniden hizmete açılmasını gerekirse kendilerine verilerek çalıştırabileceklerini ifade ettiler.