Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin aralıklarla gündeme getirerek kriz yaratmaya çalıştığı doğal gaz sondaj çalışmalarını Prof. Dr. Murat Turgut Turhan değerlendirdi. Profesör Turhan,Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sondaj çalışması için ilk kez ihaleye çıktığı bölgenin 12’nci parsel, ikincisinde ise daha büyük olduğunu ve farklı parselleri farklı ülkelere ihaleye verdiğini anımsattı.

12’inci parselde doğalgaz bulunduğunu ancak beklenenden çok daha az olduğunu ve Rum Yönetimi’nin hayal kırıklığına uğradığını anlatan Prof. Turhan, doğalgazın çok olması halinde sıvılaştırarak Avrupa’ya ihraç edilmesinin planlandığını ifade etti. Açıklamasında Güney Kıbrıs RumYönetimi-İsrail ve Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinen Turhan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin dokuzuncu parseldeki sondaj çalışmalarının da olumsuz sonuç vermesinin doğalgaz konusunun önemini yitirmesine neden olduğunu söyledi.

Daha sonra Mısır’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde Zor Havzası’nda doğalgaz bulunmasının Güney Kıbrıs’ı tekrar harekete geçirdiğini ifade eden Turhan, böylece üçüncü ihaleye çıkıldığını kaydetti. Ancak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis arasında müzakereler başlamadan önce doğalgaz çalışması yapılmaması konusunda mutabakata varıldığını hatırlatan Prof. Turhan, buna rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu anlaşmaya uymadığını ve sondaj çalışması için üçüncü kez ihaleye çıktığını söyledi.

Rum Yönetimi’nde seçimlerin yaklaştığını dile getiren Prof. Turhan, “Anastadias seçim öncesi elinde birşeyler olması için ihaleye çıktı” ifadelerini kullandı. Çıkılan ihale üzerine Türkiye’nin açıklamasını da değerlendiren Turhan, “Türkiye tepki göstermekte haklı, çünkü 6 numaralı parsel Türkiye’nin ilan ettiği münhasır ekonomik bölgesine giriyor” şeklinde konuştu.