Melin Dobran

Kıbrıs’ta yaz aylarının doğal meyvesi olan ‘Batutsa’ ya karşı ilgi giderek artıyor. Sağlık uzmanları tarafından ‘Doğal Viagra’ olarak adlandırılan Babutsa’nın C vitamini yönünden zengin bir meyve olduğu belirtiliyor.

Lefkoşa’nın Atatürk Meydanı’nda yıllardan beri babutsa sattığını söyleyen Hasan Habeş, bu meyvenin çok sevildiğini söylüyor.

Mahkemelerin önünde tezgâh kuran Hasan Habeş, doğal meyve olarak bir tek babutsanın kaldığını belirterek “Babutsa’yı, Çatoz (Serdarlı) köyündeki kendi bahçemden topluyorum. Dikenlerinden dolayı toplaması ve soyması zahmetli olsa da buna katlanıyoruz”diyor.

Habeş, 15 adet babutsayı 10 liraya sattığını belirterek şöyle diyor:

“Bizim Çatoz’da (Serdarlı) bahçemiz var. Kendi ürünümüz olan babutsayı toplayıp, Lefkoşa mahkemelerinin önüne geliyorum. Burada ayıklayıp satıyorum. Tabi bu meyve çok dikenli olduğu için toplaması ve ayıklaması zahmetli oluyor. Devamlı müşterim var. Genelde orta yaş gurubundaki insanlar alıyor. Aslında bu meyveyi herkes seviyor. Doğal olan meyve, bir tek babutsa kaldı. Nisan ayının sonuna doğru yağmur yağsaydı iyi olurdu çünkü bu sene biraz küçük kaldılar. Bu meyveyi Temmuz ayının başında topluyorum. Erken pişerse birbuçuk ay boyunca bulunması mümkündür. Satış yapmam için bana izin veren LTB Başkanı Mehmet Harmancı’ya teşekkür ederim.”