KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’den Ada’ya gidecek suyun Ortadoğu’nun barışına anahtar olabileceğini kaydetti ve Rumlara, “Doğalgaz ile suyu birlikte kullanalım” çağrısı yaptı. Rumların Türkiye ile dost olması gerektiğine işaret eden Yorgancıoğlu, “Çağdaş dünyada halklar düşmanlıkla refah elde edemez” dedi. KKTC Başbakanı, “Rumların Kıbrıs sorununun çözümünde adım atmasının Türkiye ile köprü kurmak anlamına geleceğini” söyledi. Başbakan Yorgancıoğlu şöyle devam etti:

“Ülkemiz su fakiri bir ülkedir. Türkiye’den gelecek su çok önemlidir. Bütün maliyet Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanıyor. Yıllar sonra savaşların petrol değil su nedeniyle çıkabileceği iddia edildiğine göre; bu nedenle suyun önemi büyüktür. Bu bir barış suyu olabileceği için siyasi önemi de vardır. Kıbrıs’ın her iki halkına da yaşam kalitesini artırma adına kullanılabilir. Bu başarılmalıdır.”

Rumların bulduğu doğalgazın, Avrupa piyasalarına en ucuz taşınabilme noktasının KKTC ve Türkiye toprakları üzerinden mümkün olacağını kaydeden Yorgancıoğlu, “Türkiye’den suyun gelip adanın bütününe, doğalgazın da KKTC ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya pazarlanmasına baktığımızda, bu iki unsur yalnızca Kıbrıs’ta değil, Ortadoğu’da barışın anahtarı olacaktır” dedi.

Kumarhane ortaklığı
Yorgancıoğlu, Rumlarla kumarhane konusunda ileride ortaklık yapılacağını ifade etti ve şunları söyledi:

“Kumarhane konusu Rumların siyasi bir tercihi. Kıbrıslı Rumların, Kuzey’deki kumarhanelere gelmemesi adına bir adım bu. Esas bizim buradaki kumarhaneleri denetim altına almamız gerekir. Gün gelirse (kumarhane) orada da ortaklık neden olmasın?(Kumarhane ve gece kulüplerinden) Rahatsızlık duyuyorum. Bunun için planlı bir dönüşüm öngörüyoruz. Geçmişte yapılaşan anlayışı bir anda değiştirmek ne kadar mümkündür? Onun sıkıntılarını yaşıyoruz. Gece kulüplerinin bu yapısı ile ülkemizin imajını olumsuz etkilediğini düşünüyorum.”

‘Solar enerji satabiliriz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ada’ya ziyaretlerinin Kuzey Kıbrıs’a verilen önemi ifade ettiğini belirten Yorgancıoğlu, şunları söyledi:
“Ziyaretler özellikle de Kıbrıs konusunun çözümü açısından iyi algılanmalıdır. Belki bugün itibari ile (Türkiye’den) ülkemize enerji gelmesi öngörülebilir. Yarın kurulacak solar enerji sistemleri ile Türkiye’ye ve AB’ye de enerji satabiliriz. Aynı kablo bugün enerji getirirken, başka ülkelere de enerji taşıyabiliriz buradan. Bu hedef olmalıdır.”

Kaynak: Sefa Karahasan- Milliyet