Ceren ERCİH 

Köşe Yazarı Derviş Doğan, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Müzakere sürecinde iyi bir başlangıcın yapıldığını söyleyen Doğan, yine de temkinli bir iyimserlik içerisinde olmak gerektiğini vurguladı. Doğan, siyasi partilerin seçimden çıkan mesajı okuyup okumadığı ile ilgili değerlendirmeler de yaptı. CTP-BG’de (Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik GÜçler) genel başkan olması muhtemel gözüken Mehmet Ali Talat’ın ise değişim değil, bir tecrübe olduğunu vurguladı. 

“HEM İÇERİDE HEM DE DIŞARIDA İYİMSER BİR HAVA OLUŞTU” 

Liderlerin ilk kez bir araya gelmesini yorumlayan Doğan, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın iyi bir başlangıç yaptığını şu sözlerle söyledi; “Sayın Akıncı cumhurbaşkanı seçildikten sonra hem içeride hem de dışarıda iyimser bir hava oluştu. Adanın kuzeyinde de güneyinde de şu anda mevcut. Uluslararası toplumunda verdiği tepkiler son derece olumlu. Açıkçası uzun bir aradan sonra müzakere sürecinde yeni bir ivme yakalandı. Tabi önemli olan bu iyimser havanın güneyde de karşılık bulması. İlk birleşim, son derece olumlu çok önemli bir adım atıldı. Kimisi bu adımların yetersiz olduğunu söylüyor ama adım adım gitmekte yarar var diye düşünüyorum.” 

“FARKLI KESİMLERİNİN İLK BULUŞTUĞU BİR NOKTA DERİNYA KAPISI OLDU” 

Doğan, özellikle kapıların açılması için toplumun farklı kesimlerinin aynı paydada buluşmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. Doğan; “Derinya Kapısının açılması ile ilgili adanın hem güneyinde hem de kuzeyinde yoğun bir kalabalık ve bu yoğun kalabalığı oluşturan esnaftı. Tüm siyasi görüşlerin orada bulunması ve ortak bir paydada o birlikteliği sağlamak çok önemliydi. Öyle değerlendiriyorum ki bu da önümüzdeki aylarda değerlendirilmeye alınacak çünkü toplumun neredeyse tüm farklı kesimlerinin ilk buluştuğu bir nokta Derinya Kapısı oldu” şeklinde konuştu. 

“SAYIN TALAT TOPLUMUN AÇIK BİR MESAJI OLDUĞUNU GAYET NET ALGILADI” 

Seçimden çıkan sonuçlar ve bu sonuçların siyasi partiler üzerindeki etkilerini de değerlendiren Doğan, mesajın en iyi alındığı partinin CTP olduğunu ifade etti. Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sürece dair baktığımız zaman süreci en iyi okuyan CTP oldu. Sayın Talat toplumun gerek yerel seçimlerde gerek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok açık bir mesajı olduğunu gayet net algıladı. Aldıkları oy oranları, toplumun yeni bir siyasete ihtiyaç duyduğu noktasındaki uzlaşısı, hemfikri Sayın Özersay ile zaten ortaya çıktı. CTP’nin süratle bir toparlanmaya ihtiyacı olduğu içinde ben adayım dedi.” 

“TALAT DEĞİŞİM DEĞİL, TECRÜBEDİR” 

CTP’de genel başkan olması muhtemel gözüken Mehmet Ali Talat’ın değişim değil tecrübeyle eş olduğunu da söyleyen Doğan; “Sayın Talat’ı ben değişim olarak görmem bir tecrübedir. CTP’nin başına gelebilecek en uygun isimlerden bir tanesidir. CTP yeni bir isme hazır değildir” dedi. 

“ÖNCE BİR TOPARLANIN” 

Sağ cenahta mesajın net algılanmadığını belirten Doğan, yapılacak kurultay ve tüzük değişikliklerinin de göz boyamaya yönelik olduğunu şu sözlerle ifade etti; “UBP(ulusal Birlik Partisi) ilk seçiminde en fazla oyu alıp iktidar hayalleri kuruyor. Böyle bir şey olmadığını da ben açık ve net söylüyorum. Çünkü sokak bunu söylemiyor. Bunlar yanlış yönlendirmelerdir. Önce bir toparlanın.” 

“SİYASETİN YENİ YÜZÜ ÖZERSAY’DIR” 

Bu noktada yeni bir siyasi oluşum ve yeni bir siyaset anlayışının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Doğan, Kudret Özersay’a işaret etti ve Doğan, şunları kaydetti; “İki partinin birleşiminden Sayın Eroğlu’nun kemikleşmiş oyu vardı zaten. aslında Eroğlu’na UBP ve DP’den çok da beklenen destek gelmedi. Ya da bu partiler yeni siyasetin erozyonuna uğradı. Bu siyasetin yeni yüzü Özersay’dır çok açık ve net.”

“TABAN GÜNÜN SONUNDA KAYACAKTIR” 

Doğan, en büyük yıkımı Demokrat Parti’nin (DP) yaşayacağını öne sürerek DP’nin yakın bir zamanda siyaset sahnesinden silinebileceğini de ifade etti. Doğan, sözlerini şöyle tamamladı; “Şu anda 3-4 bakanın ya da birkaç milletvekilinin 20 bürokrat ile basın toplantısına ben açıkçası çok ikna olmuş değilim. Orada olan UBP’den gelen milletvekillerinin bile UBP’ye kayma ihtimali çok yüksektir. Hatta DP’nin de UBP çatısı altına girme ihtimali yok değildir. Dolayısıyla bu halkın verdiği mesajdır. Bir partinin tabanını dağıtmak, başka bir partinin kaygan tabanını alıp gelmek DP’de bir umut değildir. Gelen taban günün sonunda kayacaktır.”