Suna Erden

Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, ülke içindeki sebze alım satımlarının yarısının kaçak yapıldığını, vergi kaçırıldığını ancak bunu önleyecek hal yasasına önem verilmediğini söyledi ve ekledi.

KKTC’de üretilen sebze ve meyvelerin bir yerde toplanmasını, fiyat politikası belirlenmesini, ürünlerin sağlık kontrolünden geçirilmesini ve ülkenin her yerinde aynı fiyat politikasının uygulanmasını öngören “Hal Yasası”bir türlü hayata geçirilemedi. Yasanın olmamasından dolayı, ülke içinde sebze satışları ile ilgili hareketler de kontrol altına alınamıyor. Kontrol edilemediği için fiyatlarda farklılıklar, kaçak alım satım ve büyük oranda vergi kaybı yaşanıyor. 

Hal Yasası’nın dikkate alınmadığını, üreticinin sırtından haksız kazanç sağlayanların yasanın boşluğundan yararlandığını söyleyen Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, yasanın olmamasından dolayı Rum kesiminden getirilen kaçak sebze ve meyvenin yanı sıra ülke içinde kaçak alım satım yapıldığını ve üreticinin belini büken haksız kazanç sağlandığına dikkati çekti. Doğan, sebze alım satımı piyasasının kontrolsüz olduğunu ifade ederek,bunu önleyecek hal yasasına önem verilmediğini söyledi. 

"HÜKÜMETLER DUYARSIZ KALDI"

Mevcut hükümetin ve bundan önceki hükümetin bu konuya duyarsız kaldığını kaydeden Mahmut Doğan, önemsiz ve hayat boyu kullanılmayacak yasaların çıktığını ancak Hal Yasası’nın bir türlü hayata geçirilemediğini kaydetti. Gıda Yasası’nın yürürlüğe girdiğini ancak sebze açısından hal yasası olmadığı için, gıda yasasının tek başına yeterli olmadığını dile getiren Doğan,yasanın ürünlerin bir yerde toplanmasını, tek bir fiyat belirlenmesini, toplandığı yerde sağlık sertifikası verildikten sonra piyasaya sürülmesini öngördüğünü vurguladı. 

"NE HALK, NE ÜRETİCİ KAZANAN BAŞKALARI"

Üreticinin malını bir liraya sattığını, bu ürünü alan komisyoncuların marketlere 3 liraya verdiğini, böylelikle üreticini malını ucuza sattığını, halkın ise pahalıya aldığını kaydeden Doğan, arada kazanan kesimin ise komisyoncular olduğunu dile getirdi. Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, “Üretici malının piyasaya ne kadara sürüleceğini bilmeden satıyor. Üreticiden 1 liraya alınan bir ürün 3 liraya satılıyor. Kazananlar komisyoncular oluyor. Üreticinin üzerinden kazanıyorlar. Hal Yasası çıkarsa üreticinin hakkı yenmeyecek” dedi. 

"ASIL KAÇAK ÜLKE İÇİNDE" 

Ülkenin her bölgesinde komisyoncular olduğunu, kimlerden ne kadar ürün aldıklarının veya ne kadar fiyata sattıklarının kontrol edilmediğini belirten Doğan, kontrol ve denetim olmadığı için ülke içinde kaçak alım satımların oldukça fazla olduğunu, vergi kaçırıldığını savundu. Doğan, ülke içinde günlük olarak 200 bin lira değerinde ürün satıldığını, bunun yarısının ise kaçak olduğunu ifade ederek, “Rum tarafından getirilen kaçak ürünlerin 10 misli ülke içinde yapılıyor” dedi. 

"HERKESİN DERDİ SEÇİM"

Doğan, Hal Yasası olması durumunda ürünlerin bir yerde toplanacağını, orada değerlendirileceğini, üreticinin malının ne kadara satılacağını bileceğini, vergilendirmenin kolay olacağını, böylelikle vergi kaçakçılığının önüne geçileceğini vurguladı. Mahmut Doğan ayrıca, Lefkoşa’da, Gazimağusa’da ve Girne’de tüm ürünlerin aynı fiyata satılacağını söyledi.Yasa ile ilgili bir çalışmanın dahi gündemde olmadığını, tüm siyasilerin cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandığını kaydeden Doğan, “Kimse kimsenin derdi ile uğraşmıyor” şeklinde sözlerini bitirdi.