Kortej yürüyüşüyle başlayan açılış töreninde sırasıyla Doğancı Köy Kalkındırma Geliştirme Birliği Başkanı Filiz Üstam, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından halk oyunları ve çeşitli dans gösterileri de sergilendi.

EROĞLU: “DEVLETE SAHİP ÇIKILIRSA MÜZAKERE MASASINDA OTURANLARIN ELİ GÜÇLENİR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu gecede yaptığı konuşmada, kendi kültürüne ve sanatına sahip çıkmanın, kendi yerleşim yerine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurgulayarak, “Müzakere masasında tüm amacımız kendi devletimize, kendi bayrağımıza, kendi ülkemize sahip çıkmaktır” dedi.

“Müzakereleri sürdüren biri olarak bütün amacımız halkımızın, insanımızın, kendi bölgesine, toprağına ve devletine sahip çıkmasıdır. Biz kendi devletimize ve halkımıza sahip çıktığımız sürece ve halkımız da kendi devletine sahip çıktığı sürece emin olun ki müzakere masasında oturanların eli çok daha güçlü olur” diyen Eroğlu, Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda yaşama hakkının olmaması için çok şey istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rumların Kıbrıs Türk halkının hakları konusunda “Mümkün olduğunca kısıtlayacağız, kısıtlaya kısıtlaya inşallah bu topraklardan kendilerini uzaklaştıracağız” diye düşündüğünü belirtti.

Eroğlu, Rumların 1974 yılı öncesine dönme ve Kıbrıs Türk halkını Türkiye’den de uzaklaştırma gibi hayalleri olduğunu fakat bu hayallerin gerçek olamayacağını vurguladı. 

Doğancı köyüne sahip çıkmasından dolayı bölge halkını kutlayan Eroğlu, şenliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

SİBER: “SAHİP ÇIKMA DUYGUSU GELİŞTİKÇE KÖYLERİMİZ DAHA GÜZEL OLACAK”

Meclis Başkanı Sibel Siber de, “Kültür ve sanat festivalinde şunu gözlemledim; köyüme sahip çıkıyorum, kültürüme sahip çıkıyorum, gençlere sahip çıkıyorum, çocuklarıma sahip çıkıyorum. Bu duygu geliştikçe, her birimizin içinde yer aldıkça, köylerimiz daha güzel olacak. Gençlerimiz, çocuklarımız daha iyi yetişecek ve kültürümüz unutulmayacak ” dedi. 
Doğancı’daki şenliğin köy ve kültüre sahip çıkma anlamı taşıdığını dile getiren Siber, köylerine sahip çıkan Doğancı halkına teşekkür ederek, “Köylerimiz, ülkemiz, insanımız güzeldir. Hep yüzümüzün güleceği güzel şeylere imza atalım” diye konuştu.

ÜSTAM: “GELİŞİME DOĞRU EL ELE”

Doğancı Köy Kalkındırma Geliştirme Birliği Başkanı Filiz Üstam ise, Birlik yönetim kurulu olarak çocuklar ve gençlerin ilgi alanlarına göre çeşitli sosyal faaliyetler düzenlediklerini kaydetti.

Çalışmalarına “Gelişime doğru el ele” sloganıyla yola çıktıklarını dile getiren Üstam, kendilerine destek veren ve katılan herkese teşekkür etti.

ŞENLİK PROGRAMI

3. Doğancı Kültür ve Sanat Şenliği’nde bu akşam modern dans ve halk dansları gösterileri yanında müzik dinletileri sunulacak, ayrıca “Grup Ev Yapımı” konser verecek.

Yarın akşam hip hop, bale, dans, jimnastik gösterileriyle devam edecek şenlikte, Kıbrıs Müzik Yolcuları grubunun konseri yer alacak.

Şenlikteki son gece olan cuma gecesi ise, jimnastik gösterisi, müzik dinletisi, illüzyon gösterisi yanında Grup Senkron ve Grup Baria’nın konserleri var.

Şenlik boyunca her gece tombala çekilişleri de yapılacak.