Fehime Alasya

Kuzey Kıbrıs’ta kamu hastanelerinde görev yapan doktorların maaşları, Güney Kıbrıs ve Türkiye’nin çok altında kalıyor.

Güney’de yeni işe başlayan bir doktor 3 bin 500 Euro maaş alırken, Türkiye’de bu rakam 10 bin TL.KKTC’de ise 2 bin 600 TL.

2013 yılından beridir acil olarak 56 hekim istihdam edilmesinin gerektiğini dile getiren TIP İŞ Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli, ardı ardına gelen istifalar, diğer ülkelerle aralarında görülen maaş farklılıkları gibi bazı sorunların Sağlık Bakanlığı’nın konuya gereken önemi göstermediğinin ifadesi olduğunu söyledi. 

Güney Kıbrıs’ta çalışan bir doktor 3 bin 500 Euro alırken, KKTC’de kamuda göreve başlayan Uzman Hekimler 3 bin 200 TL, Pratisyen (Uzman Olmayan) Hekimler ise 2 bin 600 TL ile iş başı yaparken, Türkiye Cumhuriyeti’nde görev alan doktorların maaşı 10 bin TL olarak görülüyor.

Halkın Sesi’ne konuşan ve “Hekim kolay yetişmiyor” diyen TIP İŞ Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli, doktor eksikliklerinin, ardı ardına gelen istifaların ve maaş farklılıkları gibi birçok konunun ülkemizdeki hekimlere hak edilen değerin verilmediğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Daha büyük grevlere gidileceği bilgisini veren Usar, yaptıkları bu grevle bazı sendika ve sivil toplum örgütlerinden de destek aldıklarını, bu desteklerin de giderek artığını, giderek çoğalarak ve büyüyerek grevlerine devam edeceklerini belirtti. Usar, “Kendi kavgamızı hekimler olarak sürdüreceğiz. Grevler devam edecek.” dedi. 

2013 yılında yaptıkları çalışmada acilen 56 hekimin istihdamının gerektiğini belirlediklerini dile getiren Dr. Sıla Usar, Sağlık Bakanlığı’nın bu konunun üzerine hiç düşmediklerini kaydetti. Ardı ardına gelen istifaların da bu bunaltılmaların bir göstergesi olduğuna değinen Usar, “Bir toplum hükümetsiz birkaç gün kalabilir ama doktorsuz kalamaz.” dedi.