Suna ERDEN 

Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ndeki Çocuk Onkoloji Servisi’nde yer sıkıntısı olduğunu,yeni açılacak Onkoloji Hastanesi’ne çocuk onkoloji servisinin taşınmayacağını duyduklarını belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuyu açıklığa kavuşturması gerektiğini vurguladı. 

Star Kıbrıs’a konuşan Besim, onkolog yetersizliği olduğunu, tek doktor ile onkoloji servisinin döndürülmeye çalışıldığını ifade ederek, doktor sıkıntısından dolayı Çocuk Onkoloji Servisi’nin taşınmamasına dair yaklaşımın doğru olmadığını dile getirdi. 

Filiz Besim, yeni hastane açılacağını, ancak onkolog doktor sayısının çok yetersiz olduğunu, yeni mezun onkologların devlet hastanelerinde çalışmak istemediğini, yeni mezunların ise yurt dışında kalarak çalışmayı tercih ettiğini belirtti. Tıp-İş eski Başkanı Erol Şeherlioğlu ise son zamanlarda 10’a yakın doktorun istifa ettiğini, böyle giderse hastanede doktor kalmayacağını dile getirdi. 

BESİM, “ONKOLOG YOK, YENİLER DE GELMİYOR” 

Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, Çocuk Onkoloji Servisi’nin yeni binaya taşınmayacağına dair söylemleri kendilerinin de duyduğunu belirterek, “Zaten yeni yapılacak hastanede nasıl bir teşkilatlanma olacağı, nasıl düzenleneceği belli değil” dedi. 

Yetişkin onkolojisi ve çocuk onkolojisinde doktor sıkıntısı olduğunu dile getiren Besim, tek onkolog ile onkoloji servislerinin döndürülmeye çalışıldığını ifade etti. Filiz Besim, “Maalesef bir onkolog getirtemedik. Yeni Onkoloji Hastanesi açılacak ancak onkolog yok. Personel eğitime gönderilmedi” şeklinde konuştu. 

SERVİSTE YER SIKINTISI VAR 

Çocuk Onkoloji Servisi’nde yer sıkıntısı olduğunu kaydeden Besim şunları söyledi: “Hastaları minicik, daracık bir yere mahkûm etmek doğru değildir. Yeni hastaneye taşınmayacaksa bile başka bir çözüm bulunması gerekir. Bu konunun oturulup, yeni hastane açılmadan önce planlanması, kaynaklara uygun bir şekilde kullanılması, hastanede çalışacak, onkolog, psikolog, psikiyatri ve diğer sağlık birimleri ile ilgili düzenleme yapılması gerekir. Henüz bir düzenleme olmadığı için hastaların kafalarında soru işaretleri vardır.” 

DOKTORLAR DEVLET HASTANESİNE GELMEK İSTEMİYOR 

Filiz Besim, onkoloji doktoru eksikliğinden dolayı servislerde nöbet değişiminde sorunlar yaşandığını ifade ederek, hastanede çalışacak onkolog bulunamadığını söyledi. 

Devlet hastanelerinde hekimlerin maaşları ve çalışma koşullarının kötü olmasından dolayı onkoloji uzmanlarının çalışmak istemediğini kaydeden Besim, “Yeni mezun olan onkolog bir doktor arkadaşımıza çalışması için davet gönderdik ancak çalışma koşulları, özlük haklarından dolayı gelmeye ikna edemedik. Devlet hastanesindeki çalışma koşulları, maaşların düşük olmasından dolayı Kıbrıslı Türk hekimler yurt dışına çalışmayı tercih ediyor” ifadelerini kullandı. 

Filiz Besim, çok iyi eğitim almış yurt dışına yaşayan Onkologlar olduğunu kaydederek, yeterli ücret ve diğer haklarının verilmesi durumunda ülkeye uzman getirilebileceğini dile getirdi. 

CİDDİ HASTALIK,ÖNLEM ŞART 

Kanser hastalığının yaygınlaştığını kaydeden Tabipler Birliği Başkanı Besim, buna rağmen ciddi önlemler alınmadığını ifade etti. Besim, Meme Kanseri Farkındalık ayında olduğumu hatırlatarak, “Koruyucu hekimlik, kanser izleme ve denetimi çok önemli konulardır. Kanser İzleme ve Denetleme Merkezi ile ilgili yasa atılı bir şekilde durmaktadır. Çağın ciddi bir hastalığı olan kanser ile ilgili çalışmalara kafa yormak gerekmektedir. Bunlar üzerinde düşünmemiz lazımdır” ifadelerini kullandı. 

HİÇ BÖYLE OLMAMIŞTI 

Tıp-İş eski Başkanı Erol Şeherlioğlu ise 25 yıl hekimlik yaptığını ancak son dönemde kamudan istifa eden doktor kadar daha önce istifa eden olmadığını dile getirdi. Şeherlioğlu,Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde bir tane onkolog bulunduğunu ve onunda istifa etmeyi düşündüğünü belirterek, son bir yılda 10’a yakın dokturun da istifa ettiğini dile getirdi. 

Şeherlioğlu, göç yasasından sonra kamu doktorlarının komik rakamlarla çalıştırıldığını, yeni mezun doktorların ülkeye gelmeyip yurt dışında çalışmayı tercih ettiğini ifade ederek, “Böyle giderse devlet hastanelerinde çalışacak doktor bulamayacaklar”dedi. 

İSTİFA SAYISI ÇOĞALIR 

Şeherlioğlu, onkolog sayısının yetersiz olmasından dolayı yeni açılacak onkoloji hastanesine yetişkin onkoloji ile dahiliye servisinin taşınacağını, böylelikle dahiliyedeki doktorların nöbet döngüsünde onkolojiye yardımcı olacağını ifade etti.

Çocuk Onkoloji servisinin ise taşınmamasının daha doğru olduğunu,çocuk servisi ile aynı yerde kalması gerektiğini kaydeden Erol Şeherlioğlu, böylelikle çocuk onkolojisine çocuk servisinden destek geleceğini vurguladı. Şeherlioğlu, “Tam gün yasası çıkarmaya çalışıyorlar.Eğer çıkarsa istifa eden doktor sayısı çoğalacaktır”dedi.