Dolmabahçe Sarayı'nda nöbet tutan polislere bombalı ve silahlı saldırıda bulunan 2 terörist, olaydan sonra sokakta kıyafetlerini değiştirirken güvenlik kamerasına yakalandı.

Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı'nda nöbet tutan polislere yönelik dün saat 14.30 sıralarında bombalı ve silahlı saldırı düzenlenmiş, güvenlik güçlerinin karşılık vermesi üzerine kaçmaya çalışan 2 terörist, Gümüşsuyu'ndaki Alman Konsolosluğu'nun arkasında yakalanmıştı. Üzerlerinde 2 adet el bombası, 1 adet otomatik silah, 1 adet tabanca ve bu silahlara ait çok sayıda mühimmatla birlikte yakalanan A.D. ve G.U.'nun 8 Ağustos 2015 tarihinde AK Parti İstanbul İl Başkanlığı binasına yönelik silahlı saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü mensupları olduğu anlaşılmıştı.

Olaydan sonra kaçmaya çalışan zanlıların güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde zanlıların, olayda kullandıkları silahların içinde yer aldığı poşetlerle sokakta yürüdükleri görülüyor. 2 teröristin yakalanmamak için yol üzerindeki bir merdivende kıyafetlerini değiştirdikleri anlar da görüntülere yansıyor. Bu sırada merdivenleri kullanan vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşıyor. Üzerlerini değiştiren zanlılar, daha sonra hızla Gümüşsuyu istikametine ilerliyor.

2 teröristin, güvenlik kamerasının açısından çıktıktan sonra yaklaşık 50 metre ileride polise yakalandıkları belirtildi. Öte yandan, zanlıları görüntüleyen güvenlik kamerasının saatinin 1 saat geri olduğu öğrenildi.

DETAYLAR ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI

Saldırının detayları da ortaya çıkmaya başladı. Teröristlerin Güven Usta ve Ayberk Demirdöğen olduğu tespit edildi. Güven Usta'nın 2010 ve 2013'te, Demirdöğen'in de 2010 ve 2011'de terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklandığı belirlendi.

Teröristlerin üzerinde ele geçirilen mühimmatlarla ilgili inceleme de tamamlandı. El bombalarının Rus üretimi taarruz tipi bomba, silahın ise Çek yapımı tam otomatik silah olduğu belirlendi. Ayrıca Çek yapımı tam otomatik silahın, 31 Ocak'ta terör örgütü DHKP-C üyesi Elif Sultan Kalsen tarafından Taksim Meydanı'ndaki polis noktasına saldırıda kullanılan silahla, el bombalarının da Kalsen'in 2 Nisan'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinin girişine attığı bombayla aynı tip olduğu belirlendi.

Terör örgütüne yönelik 2013'teki operasyonda, daha önce çok sayıda saldırıya karışan ve 2 Nisan'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlenen saldırı sonrasında çıkan çatışmada öldürülen Elif Sultan Kalsen ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı şehit eden teröristlerden Şafak Yayla da Güven Usta ile tutuklananlar arasında yer almıştı. Ayrıca, terörist Ayberk Demirdöğen, 2010'da terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyonda gözaltına alınarak tutuklanmış, 2011'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde katıldığı İstanbul Üniversitesi akademik yıl açılış törenindeki protesto sırasında da gözaltına alınmıştı.

Başka bir terör operasyonunda 2011'de yakalanarak tutuklanan Demirdöğen, 2014'de Berkin Elvan için Taksim Meydan'ında yapılmak istenen açlık grevi sırasında da gözaltına alınmıştı.

Dolmabahçe saldırganları güvenlik kamerasında