Yurdagül Atun

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Mehmet Dolmacı, Türkiye’deki darbe teşebbüsünün KKTC turizmine büyük darbe vurduğunu ifade etti. Larnaka’dan gelişlerin de teşvik kapsamına alınması gerektiğini söyleyen Dolmacı, “KKTC’ye direkt uçuş olmadığı için ‘güvenli’ olduğumuz halde turist gelemiyor. O yüzden Larnaka’dan gelişlere ağırlık vermeliyiz. Cumhurbaşkanı Akıncı bunu masaya koymalı” dedi.

Türkiye’de 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe teşebbüsünün ardından yurtdışı çıkışlarına sıkı denetim getirilmesi KKTC turizmini vurdu. Rusya krizi nedeniyle Rus Hükümetinin vatandaşlarına yasak koyması nedeniyle ümidini Türkiye’ye bağlayan KKTC turizmi Atatürk Havalimanında yaşanan terör eylemi ve onun ardından gelen darbe teşebbüsüyle darboğaz içine girdi. Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan  Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Mehmet Dolmacı, kriz masası oluşturacaklarını söyledi. KKTC’nin, dünyanın en güvenli destinasyonlarından biri olduğuna dikkat çeken Dolmacı, bu unsurların yeterince tanıtılamadığını kaydetti. 

“Avrupalıdaki düşüşü Türkiyelilerle dengelemiştik”

Tüm dünyadaki terörist faaliyetlerin insanlarda korku oluşturduğunu, turizmde en başta aranan şeyin güvenlik olduğunu belirten Dolmacı şöyle konuştu: 

“Türkiye’de son dönemde yaşananlar bizi çok etkiledi. Avrupa ülkelerinden yaşadığımız düşüşü Türkiyeli turistle dengelemiştik ama son olaydan sonra ciddi iptaller aldık. Bombalamayla, güvenlik sorunu başlamıştı, darbe teşebbüsü sonrasında da memurun yurtdışına çıkışı yasaklandı, diğer vatandaşlar ise çıkışta yaşadığı sorunlar yüzünden gelmek istemiyor.” 

“Avrupa’dan da iptaller aldık”

KKTC’ye direkt uçuşların olmaması nedeniyle sadece Türkiye’den değil, Avrupa’dan da iptaller aldıklarını ifade eden Dolmacı, bu iptallerin 2017 yılını da etkileyeceğini kaydetti. 

“Larnaka’yı daha etkin kullanmamız gerek”

Bunun için çeşitli tedbirler alınması ve yol haritasının ortaya konulması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Dolmacı sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Direkt uçuşumuz olmadığı için Türkiye’deki olumsuzluklar bizi de etkiliyor. O yüzden Larnaka’yı daha etkin kullanmamız gerekiyor fakat burada da Güney’in engeliyle karşılaşıyoruz. Münferit gelenlere bir şey yapamıyorlar, ancak gruplarda hayli zorluk çıkarıyorlar. Charterlere izin vermiyorlar, otel rezervasyonunu istiyorlar. 

“Avrupalı müşteriyi yönlendirmemiz gerek”

Avrupa’dan gelecek münferit müşteriyi Larnaka’ya yönlendirmemiz lazım. Cumhurbaşkanımız, Larnaka Havalimanını turizm açısından kullanmamız konusunda yardım isteyebilir. Bunu masada konuşabilir.” 

 “Güneyi de Kuzeyi de birlikte pazarlayabiliriz”

Larnaka Havalimanı’nın Kıbrıslı Türklerce turizm amaçlı kullanılmasının iki tarafa da büyük yarar sağlayacağını vurgulayan Dolmacı “Kuzeye gelen Avrupalı turistler Güney’i de ziyaret etmekte, tatillerini iki tarafta geçirmekteler. Dolayısıyla Larnaka Havalimanını kullanmamız onların kârınadır. Kuzeyi de, Güneyi de birlikte pazarlayabiliriz” dedi.

“Kriz masası oluşturacağız”

KKTC turizminin dış gelişmeler yüzünden girdiği sıkıntıları gidermek adına kriz masası oluşturacaklarını kaydeden Mehmet Dolmacı şunları söyledi: 

“Biz, Otelciler Birliği olarak toplantı yaptık. Bir kriz masası oluşturalım dedik. Bu bağlamda büyükelçimizle, siyasilerimizle görüşeceğiz. Turizm büyük bir zinciri oluşturuyor. O yüzden tur operatörlerinin de, havayolları şirketlerinin de, diğer paydaşların da bu toplantılarda hazır bulunması gerekiyor. Bugün (dün) siyasilerimizden randevu talebinde bulunduk. Umarım bir yol haritası çizebiliriz.

“Dünyada terör kaygısı var…”

Tüm dünyada terör kaygısı var. İnsanları sindirmeye çalışıyorlar. Bu anlamda güvenli destinasyonlar önem taşıyor. KKTC bırakın terör olaylarını, suç oranlarının da çok düşük olduğu, güvenli bir destinasyon. Turiste saygılı davranılan bir ülke… Çevre kirliliği gibi olumsuz etkiler olsa dahi güvenliğin en önemli gereklilik olduğu düşünülürse, bulunmaz bir bölge. 

“Tanıtımlarda güvenli olduğumuzu öne çıkarmalıyız”

Yazık ki biz bu unsuru yeterince kullanamıyor, kendimizi yeterince tanıtamıyoruz. Doğru tespitlerle harekete geçelim, tanıtıma önem verelim. Biz halen ‘Türkiye’de, Kıbrıs yılı yapalım’ gibi projelerden medet umuyor, bunlarla vakit harcıyoruz. Oysa elimizde turisti çekecek en önemli unsur olan güvenlik var.”