Suna ERDEN 

Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç, toplu taşımacılığın geleceğinin karanlık olduğunu, insanların dolmuşa binmeye utandığını, bu nedenle borçlanarak araba almayı ve aylık yüzlerce lira benzin parası vermeyi göze aldığını ifade etti 

Kooperatifleşme yoluna adım atan toplu taşımacılık daha iyi hizmetler vermek için yenilikler yapacak. Lefkoşa’da Pazartesi itibari ile gidilmeyen noktalara sefer düzenlenecek. 

Şehiriçi dolmuş seferlerinin saatleri uzayacak ve sefer yapılmayan Hamitköy Çemberi, Domuzcular Burnu, Kermiya Sosyal Konutları ve Dumlupınar’a sefer düzenlenecek. Toplu taşımacılıkta ayrıca eski araçlar yavaş yavaş yenileri ile değiştirilecek. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç, toplu taşımacılığı daha yaygın ve halkın rahatlığını sağlayacak konfora getirmeyi planladıklarını, bu amaçla Kooperatifleşme yolunda adım attıklarını söyledi. Aytaç, amaçlarının tüm araçların yenilenmesi, hem yolcuların hem de şoförlerin daha rahat araçlarda seyahat etmelerini sağlamak olduğunu belirtti. Toplu taşımacılıktaki sıkıntılara da değinen Aytaç, “Zor şartlarda bu işi yapıyoruz. Bizim sektörümüzün geleceği karanlık. Çünkü bizim rakibimiz hükümet. Kaderimizi belirleyen hükümettir” dedi. Aytaç, toplu taşımacılığın gelişmemesinin nedenlerinden birisinin de insanların bireysel araç kullanmaya yönlenmesi olduğunu ifade ederek, insanların dolmuşa binmeye utandığını,bu nedenle borçlanarak araba almayı ve aylık yüzlerce lira benzin parası vermeyi göze aldığını ifade etti. 

SEKTÖRDEN BİNLERCE KİŞİ EKMEK YİYİYOR 

Menteş Aytaç, toplu taşımacılığı daha yaygın ve halkın rahatlığını sağlayacak konfor getirmeyi planladıklarını, bu amaçla Kooperatifleşme yolunda adım attıklarını söyledi. Toplu taşımacılık sektöründe trafikte bin 200 toplu taşıma aracı olduğunu, ayrıca bu sektörden bin 700 kişinin ekmek yediğini ifade eden Aytaç, bu sektörün geliştirilmesi için attıkları adım ile daha rahat bir sistem kurduklarını söyledi. Menteş Aytaç, trafikteki dolmuşların birçoğunun eski olduğunu, daha önce gümrük vergisinin yüksek olmasından dolayı araçların yenilenemediğini, ancak şimdiki hükümetin imkânlar sağladığını ve bir ay içerisinde 20 aracın yenilendiğine dikkati çekti. Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç, amaçlarının tüm araçların yenilenmesi, hem yolcuların hem de şoförlerin daha rahat araçlarda seyahat etmelerini sağlamak olduğunu vurguladı. 

HER EVİN ÖNÜNDE ÜÇ ARABA VAR 

Aytaç, toplu taşımacılığın gelişmemesinin nedenlerinden birisinin de insanların bireysel araç kullanmaya yönlenmesi olduğunu ifade ederek, “Alayköy’de 3 bin nüfus var. O bölgeden günde taşıdığımız yolcu sayısı 80’i geçmez. Bölgede bin 550 araç var. Neredeyse her evin önünde iki veya üç araba var” şeklinde konuştu. Aytaç, araç kullanmayan yaşlıları veya işçi olup araba alamayan insanları taşıdıklarını ifade ederek, insanların dolmuşa binmeye utandığını, bu nedenle borçlanarak araba almayı ve aylık yüzlerce lira benzin parası vermeyi göze aldığını ifade etti. Toplu taşımacılığın küçümsendiğini savunan Menteş Aytaç, insanların özentinden dolayı maddi bütçesini aştığı halde bireysel araç almayı tercih ettiğini söyledi. 

GELECEĞİMİZ KARANLIK 

Toplu taşımacılığın geleceğinin karanlık olduğunu kaydeden Aytaç, “Zor şartlarda bu işi yapıyoruz. Bizim sektörümüzün geleceği karanlık. Çünkü bizim rakibimiz hükümet. Kaderimizi belirleyen hükümettir. Siyasi rant uğruna yol izinleri verildi, birçok arkadaşımız harcandı ve gereksiz yol izinleri nedeni ile ekmeğimiz bölündü” şeklinde konuştu. Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç, toplu taşımacılığın teşviklendirilmesi, kalkındırılması ve yatırım yapılması gerektiğini ifade ederek, her ülke için gerekli olan toplu taşımacılığın ayakta kalması gerektiğini vurguladı. 

HÜKÜMET GÖZ YUMUYOR 

Araç sahibi olmanın aynı zamanda büyük maddi külfet getirdiğini, ruhsatların, seyrüseferlerin yüksek olduğunu ve aylık yakıt masrafı olduğunu dile getiren Aytaç, kredi borçlanarak araç alanların bu masrafları karşılayamadıklarını söyledi. Aytaç, 350 bin aracın kayıtlı olmasına rağmen trafikte evraklarını yenileyen araç sayısının 175 bin olduğunu ifade ederek, “seyrüseferler ve harçlar yüksek olduğu için insanlar araçlarını yenileyemiyor. Buna rağmen trafikte geziyor. Hükümet bunu bildiği ancak petrol geliri için göz yumuyor” dedi.