Tarım Dairesi, son bir hafta içerisinde gerçekleştirilen “Gıda Denetimleri”nde 20 yerli ürünün 19’unun temiz çıktığını bildirdi.

Tarım Dairesi, 44 ithal üründen alınan numuneler sonucunda ise 1 domateste limit üstü kalıntıya rastlandığını belirterek, bu domateslerin Güngör Çöplüğü’nde imha edildiğini kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarım Dairesi, 12 - 19 Ağustos tarihleri arasındaki dönem içerisinde yerli ve ithal tarımsal ürünlerde yapılan gıda denetim sonuçlarını ile üretici ve ithalatçı isimlerini açıkladı.

Açıklamada, 20 yerli üründen numune alınarak yapılan tahlillerde 1 üründe limit üstü kalıntı tespit edildiğini, 44 ithal üründe yapılan denetimlerde ise 1 üründe limit üstü kalıntıya rastlandığını belirtti.

Ülkedeki domates eksikliği nedeniyle ithaline izin verilen tüm domateslerden eksiksiz olarak numune alındığı belirtilen açıklamada, domatesin yanı sıra şeftali, nektarin, elma, armut ve üzüm olmak üzere 44 üründe yapılan analizlerde Selgün Ticaret’e ait olan bir domates örneğinde limit üstü kalıntıya rastlandığı kaydedildi.

Tarım Dairesi, domateslerin Güngör çöplüğünde imha edildiğini vurguladı.

1471614478.jpg

Aynı tarihler arasında yerli ürünlerde yapılan denetimlerde ise, börülce, salatalık, molohiya, kabak, maydanoz, biber, üzüm ve kavun olmak üzere 20 üründen numune alındığı ifade edilen açıklamada, söz konusu ürünlerin 19’unun temiz çıkarken, 1 siyah üzüm örneğinde limit üstü pestisit tespit edildiği kaydedildi.

Açıklamada, Tepebaşı’ndan Halil Ersalıcı’ya ait siyah üzümün bir sonraki denetimlerde kontrol edilmek üzere hasadına izin verilmeyerek beklemeye alındığı kaydedildi.

Öte yandan geçmiş haftalarda yapılan denetimlerde kabul edilebilir limitlerin üzerinde kalıntıya rastlanarak hasadı bekletilen ürünlerden yeniden numuneler alınarak tahlile gönderildi.

Açıklamada, limitler altına inen ürünlerin hasadına izin verildiği, limit üstü çıkan ürünlerin ise bekletilmeye devam edildiği ifade edildi.

Önceki denetimlerde limit üstü çıkan ve tekrarlanan analizlerde kabul edilebilir limitlerin altına indiği için hasadına izin verilen ürün ve üreticiler ise şöyle:

“Çatalköy’den Mehmet Murakıp; Molohiya, İnönü’den Cemal Pehlivanoğlu; Maydanoz, Zümrütköy’den Enver İyidoğan; Molohiya, Yeşilyurt’tan Mustafa Yılmaz; Sultani üzüm.”