Ahmet Vamık

Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün Türkiye’de yeniden ortaya çıkması ve 8 kişinin domuz gribi sebebiyle hayatını kaybetmesi ülkemizde domuz gribine karşı ne gibi önlemler alındığı konusunda yeni bir tartışma yarattı.

“ÜLKEYE GİRİŞLER KONTROL ALTINA ALINMALI”

Doktor Kıvanç Buhara, domuz gribine karşı alınması gereken önlemler konusunda Detay Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle havaalanı ve limanların termal kameralar aracılığıyla kontrol altında tutulması gerektiğini ifade eden Buhara, kişisel olarak bireylerin kendi tedbirlerini alması gerektiğini ve gribal enfeksiyon geçiren hastaların maske takması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün itibariyle H1N1 teşhisiyle hayatını kaybeden hasta sayısının 8 olduğunu açıkladı. Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün Türkiye’de yeniden ortaya çıkması ve 8 kişinin domuz gribi sebebiyle hayatını kaybetmesi ülkemizde de endişelere neden oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz gün açıklama yapılarak ülkemizde son dönemlerde domuz gribi vakasına rastlanmadığı belirtildi. Ancak, 2009 yılında ortaya çıkan ve ölümcül bir virüs olabilen H1N1 virüsünün yeniden bir salgın yaratmasından endişe ediliyor.

“YÜKSEK ATEŞ VE ŞİDDETLİ KAS AĞRISI DOMUZ GRİBİ BELİRTİSİDİR”

Domuz gribinin ölümcül bir virüs olduğunu belirten Detay Gazetesi yazarlarından Doktor Kıvanç Buhara, domuz gribinin normal bir gribal enfeksiyon ile aynı belirtileri göstermesinden dolayı hastanın kendisi tarafından anlaşılmasının kolay olmadığına dikkat çekti.

Domuz gribinin yüksek ateş, şiddetli kas ve baş ağrıları belirtileri gösterdiğini ifade eden Dr. Buhara, bu belirtilere sahip olan hastaların vakit kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini vurguladı. Normal bir gribal enfeksiyonun 1-2 gün içerisinde hafifleyip geçtiğini söyleyen Dr. Buhara, yüksek ateş ve şiddetli kas ağrısı bulunan her vakanın şüpheli olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Vatandaşların domuz gribinden korunma ve belirtileri konusunda yeteri kadar bilgilendirilmediğini dile getiren Buhara, ülkemizde maske takma alışkanlığı bulunmadığını bu yüzdende bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayıldığını ifade etti.

“HERKES KİŞİSEL ÖNLEMİNİ ALMALI”

Hasta kişilerin gribal enfeksiyonu başkalarına bulaştırmaması için alınabilecek önlemlerin ev içerisinde ya da okul, iş yeri gibi kamusal alanlarda maske takmak ve sık sık ellerini sabunla yıkamak olduğuna vurgu yapan Dr. Kıvanç Buhara, solunum yolları aracılığıyla bulaşan virüslerin yayılmasının bu şekilde minimum seviyeye indirilebileceğini söyledi. Doktorların da titiz davranması gerektiğini belirten Buhara, gribal enfeksiyon şikayetiyle başvuran hastaların domuz gribi şüphesi taşıması halinde derhal karantina altına alınıp, gerekli testlerin yapılması gerektiğini belirtti.

“DEVLET ACİL OLARAK ÖNLEM ALMALI”

Özellikle havaalanı, limanlar ve kara giriş kapılarında termal kameralar kurularak ülkeye giriş yapan herkesin vücut ısılarının kontrol edilmesi ve bu tip vakaların ülkeye giriş yapmadan hastaneye sevk edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Buhara, Sağlık Bakanlığı’nın ülkede her hangi bir domuz gribi vakasına rastlanmadan önce önlem almasının elzem olduğunu söyledi.