Suna Erden

Ocak ayı ile birlikte başlayan aşırı soğuklar ve yaşanan don olayından sonrabirçok seradaki sebzeheba olurken, sera sebzelerinin son 10 gün içerisinde fiyatlarının artmasına da neden oldu. Soğuk hava şartlarından dolayı 10 gün önce bir liradan satılan enginarın tanesi 2 buçuk liraya,3 liradan satılan patlıcan 7 liraya,3 buçuk liradan satılan kabak 8 liraya,7 liradan satılan taze fasulyenin fiyatı ise 10 ile 13 liraya yükseldi. Salatalık ve domateste fiyatı artan sebzeler arasında yerini alırken, don olayının fiyatlara etkisinin Şubat ayı itibari ile daha da artacağı belirtildi. Star Kıbrıs’a konuşan Girne Çarşamba Pazarı’nda sebze satan üreticiler, soğuk havanın bazı sebzelerin fiyatının yükselmesine neden olduğunu, önümüzdeki ay daha da artacağını dile getirdi. 


BAZI SEBZELER CEP YAKMAYA BAŞLADI 

Ocak ayı itibarı ile fiyatı en çok artan sebzelerin başını taze fasulye çekti. Fasulyenin kilosu pazarda 10 liraya, marketlerde ise 13 liraya satışa sunuldu. Don ve soğuktan en çok etkilendiği dile getirilen enginarın da ikinci sırayı alırken, fiyatı on günde tane başına bir liradan 2 buçuk liraya çıktı. Üçüncü sırayı alan kabak ise son on gün içerisinde 3 buçuk liradan 7 liraya yükseldi. Salatalık dördüncü sırayı alırken, son on gün içerisinde fiyatı 3 liradan beş liraya yükseldi. Marketlerde ise 5 lira 95 kuruştan satılığa çıkarıldı. Beşinci sırada olan domates pazarda 5 liraya satılırken, market fiyatı ise 5 buçuk lira oldu. Çeri domates ise pazarda 6 lira marketlerde ise 7 liraya satılmaya başlandı. Sera sebzelerinden olan biber de soğuk havadan nasibini aldı. Biberin fiyatı son on günde türüne göre 3 ile 3 buçuk liradan 7 ile 7 buçuk liraya yükseldi. Son on gün içerisinde fiyatı artan sebzelerden biri de patlıcan oldu. Patlıcanın fiyatı 4 lira artarak 3 liradan 7 liraya yükseldi. 

BATMAN, “HAVA ŞARTLARI FİYATLARI ETKİLEDİ” 

Girne Çarşamba Pazarı’nda sebze satan üreticiler, soğuk havalardan dolayı özellikle sera sebzelerinin fiyatlarının son on günde arttığını söyledi. Güzelyurt bölgesinde 30 yıldır sebze yetiştiriciliği yapan Cem Batman, soğuk havalardan dolayı bazı sebzelerin fiyatında artış olduğunu belirterek, kısa süre önce yaşanan don olayından dolayı önümüzdeki ay fiyatların daha da artacağını dile getirdi. Batman, yeni mahsul alınamayacağı için sera sebze fiyatlarının Şubat ayı itibari ile daha da zam alacağını açıkladı. 

YARKIN, “BİR GECE İÇİN BİN 200 TL HARCAYIP ÜRÜNÜMÜ KURTARDIM” 

Yine uzun yıllardır sebze yetiştiren ve pazarda satan Güven Arkın da sadece bir gece yaşanan don olayından dolayı hazırlıksız olan birçok seradaki ürünün heba olduğunu, kendisinin ise önlem aldığını ve ürününü kurtardığını dile getirdi. Arkın, bir gecelik sera ısıtma maliyetinin bin 700 liraya mal olduğunu dile getirdi ve tüm seracıların bu masrafı yapacak gücü olmadığını vurguladı. Arkın, , “bir gecede bin 200 liralık mazot yakarak ürününüm donmasını önledim. Ancak hazırlıksız seralardaki ürünler heba oldu. Yaşanan bu don olayının sebzelere etkisi şimdiden ortaya çıksa da önümüzdeki ay daha da belirgin olacak” dedi.