Ceren ERCİH 

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Sunat Atun, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu doğruları söylememekle suçladı. Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan Sunat Atun, Göç Yasası ve elektrik konusuyla bağımsız vekillerin durumunu da değerlendirdi. 

“DÖNEK SİYASETİ” 

Bir dönem AKSA ve özelleştirmeye karşı duran hükümetin şimdi tam tersi bir davranış sergilediğini söyleyen Atun, şunları kaydetti;“Bu hükümet muhalefette iken hem özelleştirmeye hem özel üretime hem de AKSA’ya karşı bir duruş sergiliyorlardı. Sayın Özkan Yorgancıoğlu’na aniden ne oldu da 180 derece döndü? AKSA’ya ve kablo projesine karşı olan bir adam şimdi başbakan olarak meclis kürsüsüne çıkıyor ve diyor ki ‘AKSA’ya biz teklif götürdük, alım garantisini kabloya aktarsın diye’. Demek ki hükümet bu yatırımı AKSA’ya yaptıracak. Bu doğru mudur yanlış mıdır? O tartışılır buradaki mesele izlenen dönek siyasetidir.” 

“HALKI İDEOLOJİK SEBEPLERLE YIPRATMAYIN” 

KIB-TEK’in mevcut yapısıyla ürettikçe zarar ettiğini ifade eden Atun, bu zararın halka yüklenilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti. Üretim maliyetinin şu an için 70 kuruş olduğunu belirten Atun, ortalama satışın 45 kuruştan başladığını ifade etti. Kurumun her geçen gün daha da zarar ettiğini vurgulayan Atun, ideoloji uğruna kurumun batırılmaya çalıştığını ise şu sözlerle iddia etti: “Siz tüm bunlarla uğraşacağınıza, 70’e mal edip 45’e satıp her kilowatt saatte 20-25 kuruş zarar edeceğinize, Türkiye’den alıp 25 kuruşa satın olsun, bitsin. Halkı da boşu boşuna sırf ideolojik sebeplerden dolayı yıpratmayın. Elektrik kurumunun kendi genel müdürü de söylüyor maliyetinin altına satıldığını.” 

“AYLIĞI 10 MİLYAR OLAN DANIŞMANLAR VAR” 

İlgili sendikanın tavrını da eleştiren Atun, sendikada bir “ek mesai” şebekesi oluşturulduğunu ve kurumdan bu şekilde yüksek miktarda maaşlar alındığını savundu. 
Sunat Atun şunları söyledi: 
“Sendika niye bunu savunuyor? Bu senaryonun içinde halkın tek bir yararına dokunan bir şey gösterin bana. Halkın yararına en küçük bir şey yoktur ama tek bir şey vardır. 10 milyar lira maaş alan danışmanlar vardır. Elbette o danışman kendi menfaatini koruyacak statükosunu muhafaza edecek şekilde hesap yapar. 

“EK MESAİ ŞEBEKELERİ OLUŞMUŞTUR” 

Elektrik kurumun içerisinde duyduğuma göre belli başlı ek mesai şebekeleri de oluşmuştur. Bu ek mesai şebekeleri sayesinde aylık maaşı 10 milyar, 14 milyarı bulanları var. Elbette bu sistem bozulsun istemezler. Ama çıkıp diyemiyorlar biz şu takvimde elektriği 25 kuruşa indireceğiz! Diyebiliyorlar mı? Ama ne yapıyorlar? Yatırıma bağlıyorlar. Çünkü elektrik kurumu yatırım yaptıkça onlara göre bir ay daha fazla elektrik kurumunun sırtından beslenecekler.” 

“TÜRKİYE’Yİ İKNA EDEN BİZİZ” 

Türkiye’den ucuza kablolu elektrik getirilmesi için kendilerinin teklif götürdüğünü belirten Atun sözlerini şöyle sürdürdü:“Türkiye’ye kablo projesini ikna eden taraf biziz. İnsanımızın ödeyemeyeceği elektrik fiyatlarının oluştuğuna inandıran biziz. KKTC olarak bu küçücük ülkede çevreyi kirleten santrallerle elektrik üreteceğiz diye yılda 350- 400 milyon dolar akaryakıt parası ödüyoruz.” 

“ASLA PİŞMAN OLMADIK” 

UBP hükümet döneminde çıkarılan ve Göç Yasası olarak adlandırılan yasayla ilgili soruları da yanıtlayan Atun; “Bu yasadan hiç pişman oldunuz mu” sorusuna şöyle yanıt verdi:“Asla pişman olmadık.Kendileri bunun gerekçeleri ve mantığını göremediler. Ne zaman gördüler? Bugün hükümete gelince. Sayın Serdar Denktaş bizim yapamadığımız müdafaadan daha başarılı bir müdafaa yaptı geçen gün mecliste ve Sayın Başbakan da aynı şekilde. Başbakan yine yalan dolanla halkın kandırılacağını sanıyor ama deniz bitti tabi. Artık halkı kandıracakları bir alan kalmadı. O yasayı yaptık, döndük ve iki yıllığına hayat pahalılığını dondurduk. Mutlu muyduk? Hiçbir hükümet bunu mutlu olarak yapmaz ama alınması gereken bir tedbirdi. Mesela Güney Kıbrıs çok daha ağır tedbirler aldı.” 

Demokrat Parti (DP) ile yolları ayrılan vekillere UBP’ninkapısını açıp açmayacağıyla ilgili değerlendirme yapan Atun, kararın parti yetkili organlarında olduğunu söyledi.