Suna Erden

Kıbrıs Rum Başpiskoposu 2’nci Hrisostomos’un açıklamalarını protesto eden Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi üyeleri, sloganlar atarak Lokmacı Barikatı’na gidip Hrisostomos’a mektup bıraktı 

Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi, Kıbrıs Rum Başpiskoposu 2’nci Hrisostomos’un geçtiğimiz günlerde yaptığı; “1974 sonrası adaya yerleşen Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının geri gönderilmeleri gerekir” yönündeki açıklamasını protesto amacıyla dün eylem düzenledi. Öncelikle Kuğulu Parkta toplanan protestocular imza topladıktan sonra KKTC ve TC bayrakları eşliğinde Lokmacı Kapısı’na yürüdü. Eylemciler, burada basına açıklamalarda bulunup, Başpiskopos 2. Hrisostomos’a ulaştırılmak üzere hazırlanan mektubu okudu. 

"DÖNMEYE DEĞİL ÖLMEYE GELDİK"

Kıbrıs Rum Başpiskoposu 2’nci Hrisostomos’un açıklamalarını protesto eden Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi üyeleri dün eylem düzenledi. Kuğulu Parkta toplanan protestocular imza topladıktan sonra KKTC ve TC bayrakları eşliğinde Lokmacı Kapısı’na yürüdü. Yürüyüş esnasında, “Dönmeye gelmedik, ölmeye geldik”, “Burası Yuvamız Kıbrıssız olamayız”, “Pontuscular baştacı, geri gidecek kaçı ”şeklinde sloganlar atan eylemciler Lokmacı barikatına ulaştı. Eylemciler, burada basına açıklamalarda bulunup, Başpiskopos 2. Hrisostomos’a ulaştırılmak üzere hazırlanan mektubu okudu. 
Mektubun okunmasının ardından Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi’nden bir grup üye Başpiskopos’un yardımcısına mektubu teslim etmek üzere Güney Kıbrıs’a geçti ve eylem sona erdi. Eyleme, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş ve bazı milletvekilleri de destek verdi. 

ATUN, “İNSANLIK DIŞI” 

Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi Başkanlık Konseyi üyesi Ata Atun, Lokmacı Sınır Kapısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye kökenli ve yıllardır bu topraklarda yaşayanların burada doğan ve Kıbrıs’ı vatan bilen kişilerin geri gönderilme düşüncesinin insanlık dışı olduğunu ve buna asla müsaade etmeyeceklerini ifade etti. 

“YERLEŞİK DEĞİL AYRILMAZ PARÇA” 

Ata Atun daha sonra Başkanlık Konseyi üyeleri adına ve Başpiskopos 2. Hrisostomos’a ulaştırılmak üzere İngilizce olarak hazırlanan mektubu okudu. Mektupta, Başpiskopos’un “Yerleşikler” olarak tanımladığı kişilerin Kıbrıs Türk toplumunun bir parçası olduğunu ve bütünü oluşturduğundan ayırım yapılmasının mümkün olmadığı kaydedildi. 

* * *

Hrisostomos’un 1974 sonrası adaya yerleşen Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının geri gönderilmesine yönelik açıklaması protesto edildi 

Kıbrıs Rum Başpiskoposu 2’nci Hrisostomos’un “1974 sonrası adaya yerleşen Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının geri gönderilmeleri gerekir” açıklaması birçok kesimden tepki gördü. Hrisostomos’un açıklamalarını protesto eden Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi üyeleri dün Kuğulu Park’ta toplanarak Başpiskopos’un yardımcısına mektup hazırladı. Protestoya KKTC’de faaliyet gösteren Gaziantepliler, Hataylılar, Mardinliler gibi birçok dernek başkan ve üyeleri katıldı. Başpiskopos’un açıklamalarını ırkçı, düşmanca bulan protestocular Star Kıbrıs’a konuştu. Başpiskopos’un açıklamalarını kınayan protestocular, “Papaz kendi işine baksın”, “Türk soyu 1571 yılında bu adaya yerleşmiştir ve sonsuza kadar da öyle kalacaktır”, “Din adamının siyasi işlere karışması zaten doğru değil” şeklinde konuştu. 

Faysal Dağdelen, “Türkiyeli vatandaşlar hiçbir yere gitmeyecektir” 

“Kıbrıs Rum Başpiskoposu 2’nci Hrisostomos’un geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayı kınamak ve protesto etmek için toplandık. Yapılan açıklamayı ırkçı ve düşmanca buluyoruz. Yıllardır aynı şekilde Güney tarafından söylemler yükselmektedir. Her 5 yılda bir yabancı kişilere vatandaşlık veren Güney’in KKTC’de yaşayan Türklerle alıp vermediğinin ne olduğunu anlamadık. Ancak şunu bilmeliler ki Kıbrıs Türk’ü ile Türkiye Türkü kardeştir ve burada birlikte yaşamaya devam edecektir. Buraya gelen ve burayı vatan yapan Türkiyeli vatandaşlar hiçbir yere gitmeyecektir.” 

İbrahim Bayraktar, “Olmayacak duaya amin denmez papaz efendi” 

“Türk soyu 1571 yılında bu adaya yerleşmiştir ve sonsuza kadar da öyle kalacaktır. Bu ülkeye gelip, burayı vatan yapan insanların geri dönmesini talep etmek terbiyesizliktir. Kıbrıs türkü ile Türkiye türkü bir bütündür umarın bunu akıllarına sokarlar. Rum tarafından daha önce de Türkiyelilerin geri gönderilmesi gündeme getirilmişti ama buradan onlara seslenmek istiyorum. ‘Olmayacak duaya amin denmez papaz efendi’. Biz burayı vatan bildik ve ölene kadar buradayız.” 

Mustafa Bük, “Papazın özür dilemesini bekliyoruz” 

“Kıbrıs Rum Başpiskoposu 2’nci Hrisostomos’un açıklamaları insan haklarına aykırı bir söylem ve saygısızlıktır. Bir din adamının böyle ırkçı ve ötekileştirici açıklama yapması yakışık almadı. Din adamının siyasi işlere karışması zaten doğru olmadığı gibi yaptığı açıklamada tamamen ahlaksızlıktır. Bu ülkeye gelip, burayı vatan yapan ve Kıbrıs Türkünü kardeş bilen Türkiyelilerin geri gidip gitmeyeceği onu ukdesinde olan ve onu ilgilendiren bir konu değildir. Türkler ölene kadar burada kalacaktır. Ayrıca papazın bizlerden özür dilemesini bekliyoruz.” 

Rahmet Arslan, “Papaz yanına kalmaz” 

“Onların tek derdi Türkiye nüfusu ile Türk askerini adadan göndermektir. Çünkü şunu çok iyi biliyorlar ki; Türk askeri burada olduğu sürece KKTC’yi işgal edemeyecekler ve amaçlarına ulaşamayacaklardır. Âmâ hayal ettikleri şey asla olmayacak. Bu topraklar üzerinde sonsuza kadar Kıbrıs Türkü ve Türkiye türkü kardeşçe yaşayacak. Bu açıklamaları yapan papaz ve buna destek olanlar tarihe hesap verecek ve yanlarına kalmayacak.” 

Nejat Kocaismail, “Boşuna hayal kurmasın” 

“KKTC’yi Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı olarak şunu çok açık ve net söylüyorum; Hrisostomos ilk kez böyle bir açıklama yapmadı daha önce de aynı şekilde konuşmuştu. Mustafa Akıncı cumhurbaşkanı olunca cesaret alıp dilleri iyice açıldı. Soydaşlarımızın gönderilmesini talep edecek cüretti gösterdi. Tek dertleri buradaki Türkiyelileri nasıl göndereceklerini hesaplamak ve plan yapmak ancak papaz çok bekler. Siyaseti bıraksın, KKTC’ye karışmasın kendi tarafında baksın. Bu toprakları onlara yar etmeyiz. Boşuna hayal kurmasın.”