AK Parti ile CHP arasındaki istikşafi görüşmelerin dördüncüsü sona erdi. Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Eğer, MHP ile en başta Genel Başkanımızın bu teklifini kabul etmiş olsaydı biz CHP ile istikşafi görüşmeleri sürdürürken aynı şekilde onlarla da bu heyetler bu görüşmeleri sürdürecekti. Onlar, bu görüşmeleri kabul etmedikleri için bu şekilde görüşme trafiği sürüyor" dedi.

TBMM'de gerçekleştirilen AK Parti ile CHP heyeti arasındaki istikşafi görüşmelerin dördüncüsü sona erdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, yaklaşık 3,5 saat süren görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Görüşmelerin ardından genel başkanlarına sunum yapacaklarını hatırlatan Bakan Çelik, "Genel başkanlar partilerinin yetkili kurularıyla istikşafi görüşmelerine katılan heyetlerin raporlarını değerlendirecekler, sonuçta genel başkanlar ve partilerin yetkili kurumları bir koalisyon görüşmesi aşamasına geçilebilir derlerse, böylece o aşamaya geçilmiş olacak. Biz bu arada kendi aramızda tespit ettiğimiz iki partinin kendilerinin karşılıklı pozisyonlarına, net bir şekilde göre bilmesi için makro meseleler düzeyinde bütün konu başlıkları görüşüyoruz. Açık ve rahat bir görüşme oluyor. Zaman zaman beyin fırtınasına dönüşen bir görüşme oluyor" dedi.

AK Parti olarak 13 yıldır Türkiye'nin siyasi sorumluluğunu taşıdıklarını kaydeden Bakan Çelik, "Kazanımların sürmesi için Türkiye'nin eskiden olduğu gibi statükonun karanlık dehlizlerine dönmemesi için, hasta adam muamelesi görmemesi için büyük bir sorumluluk içerisinde hareket ediyoruz. Geçiş dönemi itibari ile söylüyorum, her türlü sorumluluğumuzu başbakanımızın önderliğinde yerine getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Hiçbir partiye kapıları kapatmadan görüşmeleri sürdürdüklerini ifade eden Çelik, CHP ile yürüttüğü istikşafi görüşmelerin 3 Ağustos 2015 Pazartesi günü son olacağını söyledi.

"BU İŞLERDE BAROMETRE OLMAZ"

Konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Çelik, bir gazetecinin CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'un açıklamalarını hatırlatarak, "Masada bir güven sorunu mu oluştu" diye sorması üzerine, "Bu masa aslında biraz da güveni aramakla ilgili bir masadır ama şunu unutmamak gerekir herhangi bir meselede son noktaya kadar o meselede barometresi olmaz o siyasette. Bu işlerde barometre olmaz, son nokta konulana kadar, son noktada anlaşılıncaya kadar hiçbir şey de anlaşılmamış olur. Zaten öyle bir görüşme aşamasına da henüz geçilmemiştir" şeklinde konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç'un açıklamalarına işaret eden Çelik, "Genelde bu kürsüde daha çok toplantıyla ilgili konuşuyoruz. Onun dışında Sayın Koç'un değerlendirmeleri oldu, Türkiye'nin içinde bulunduğu iç durumla ilgili olarak. Onlar partisinin kendi görüşleridir. Tabii ki parti sözcüsü şapkası var bir de bu heyet adına yaptığı açıklama çerçevesinde ben de yaptım ama yaptığı siyasi değerlendirmelerin bir kısmına bahsettiği şekilde katılmamız mümkün değil. Bizim heyet olarak görevimiz istikşafi görüşmeleri gerçekleştirmek. Bu çerçevede konu başlıklarını ele almak. Ortaya çıkan tabloyu partinin genel başkanlarına ilgili kurullarına sunmaktır" dedi.

"Birbirimizin mesajlarını dinliyoruz" diyen Çelik, "Terörle mücadele konusunda ulusal ve uluslararası zeminlerde yüksek kapasiteyle tedbirler almış bir hükümetiz. Bizim dönemimizde terörle mücadele konularında etkinlik açısından da bir paradigma yaşanmıştır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin toplumsal huzuru ve çatışma altında olmamasının en büyük hassasiyetleri olduğunu vurgulayan Çelik, "Demokrasimiz tehdit altındaysa, bu süreçler istismar ediliyorsa, vatandaşımızın, sivil toplumun güvenliği tehdit altındaysa, hukuk devleti tehdit altındaysa, birileri bu süreçleri istismar ederek anayasal düzeni tehdit ediyorsa burada da tereddüt etmeden adımını atan bir hükümetiz biz" dedi.

MHP ile temasların sorulması üzerine Çelik, "Sayın Genel Başkanımız hatırlarsanız CHP ziyaretinden sonra şu açıklamayı yaptı, "Bu istikşafi görüşme mekanizmasının bütün partilere, CHP ve MHP'ye önereceğini" söyledi. CHP, bu istikşafi mekanizmayı olumlu buldu. Şu anda bizim yürüttüğümüz model, şekliyle ama MHP bunu olumlu bulmadı. Sayın Faruk Çelik'le kendilerin tespit ettiği Sayın Yalçın'ın temasının sürmesi konusunda ona olumlu baktılar. Dolayısıyla, bizim şu anda konuştuğumuz anlamıyla bir istikşafi görüşme mekanizması onlarla yok ama sayın Faruk Çelik ile Sayın Yalçın arasında görüşme mekanizması ilişkisi sürüyor. Eğer, MHP ile en başta Genel Başkanımızın bu teklifini kabul etmiş olsaydı biz CHP ile istikşafi görüşmeleri sürdürürken aynı şekilde onlarla da bu heyetler bu görüşmeleri sürdürecekti. Onlar, bu görüşmeleri kabul etmedikleri için bu şekilde görüşme trafiği sürüyor" diye konuştu.