Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine yönelik eylemler için Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 16 günlük periyodun son günü ve İnsan Hakları Günü dolayısıyla bugün Güney Lefkoşa’daki ABD Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında,şiddetsiz bir geleceği simgeleyen turuncu ışıklarla aydınlatılan dört katlı Büyükelçilik binası basına tanıtıldı. Büyükelçi Dougherty ve Elçilik çalışkanları da, günün anlamına uygun olarak  turuncu kıyafetlerle veya simgelerle basının karşısına çıktı.

Günün önemine ilişkin kısa bir konuşma yapan BüyükeçiKathleenDougherty, Suriye’de İŞİD tarafından uygulanan şiddete atıf  yaparak çatışma yaşanan bölgelerde toplu tecavüzün kadına karşı kullanılan güçlü bir silah olduğunu ancak  buna odaklanmanın yanıltıcı olacağını, çünkü kadına yönelik en çok şiddetin günlük hayatta ve etrafımızda yaşandığını  vurguladı.

Yapılan çalışmalarda her üç kadından birinin cinsiyete bağlı olarak şiddete maruz kaldığının görüldüğünü ifade eden Dougherty, ABD’de ortalama olarak günde üç kadının hayat arkadaşı tarafından öldürüldüğüne, her 9 saniyede bir kadının ya dövüldüğüne yada taciz edildiğine işaret etti.

Atılması gereken bazı adımlara da dikkat çeken Dougherty, aşağılamaya maruz kalan arkadaş veya akrabalara destek belirtilmesi, aile içi şiddetin belirtisi olabilecek işaretler görüldüğünde polise haber verilmesi ve adada aile işçi şiddete karşı ciddi mücadele ortaya koyan SPAVO MİGS ileKAYAD’a gönüllü olarak yardımcı olunması çağrısında bulundu.

KathleenDougherty, şiddetin önlenmesi için el birliği yapılması gerektiğini ekledi.